Låt knoppen blomma!

Blåsig helg, men vännerna från Sverige är ändå nöjda med vädret. Det har ändå varit varmt, framför allt jämfört med den temperatur de lämnade hemma. Idag blev det riktigt svettigt varmt vid lunchtid och nu samlas fler och fler moln. Regn ikväll, kanske? Alltid välkommet, det rensar ut och friskar upp.

Igår blev det blogginlägg i företagsbloggen och tekniken strulade. När jag var klar efter några timmar hade alla på hjärnkontoret gått hem. Därför var det lite lustigt idag vilken artikel som fångade mitt intresse och som jag fastnade för.

I vännernas bagage fanns veckotidningar. Det är en företeelse som jag aldrig lägger pengar på, möjligen bläddrar i hos frissan. Som utlandssvensk kan dock en Hemmets Veckotidning vara spännande och rolig att titta i. Och t o m skön att hålla i. Jag är ju inte huslig så alla recept och baktips bläddras förbi. Så också dieter, sminktips och skvaller. Korsord och sudoku letas upp. I ett nummer hittade jag en kort artikel om hjärnan under rubriken ”Medicin & hälsa”. Chefen för neurologen i Lund förklarar och berättar.

Och visst är knoppen fascinerande! I dessa tidevarv då vi ska känna, hoppas, visualisera, vilja, önska och tänka ”rätt” behöver vi påminnas. Vi har så mycket kraft, så stora resurser som vi är dåliga på att använda, att ta tillvara! Det är egentligen otroligt korkat av intelligenta varelser. Hör här vad vi går och bär på (men nästan ser ner på):

”Det finns djur som har större hjärnor och som kan planera, apor kan till exempel tillverka redskap. Men förmågan att samla erfarenheter, lösa problem och samverka med omvärlden är unik för människan.”

”Hjärnan uppfattar alltså vad som händer, bearbetar informationen och reagerar på omgivningen.”

Bearbetandet består av arbete med minnen, tankar, känslor osv och det sker i olika centra och på olika nivåer. Låter det splittrat? Det är så finurligt konstruerat att när det skickats information hit och dit så samordnas och tolkas alltihop! Och leder till ett minne, en känsla, en rörelse eller något annat ändamålsenligt. Det är ta mig tusan helt otroligt.

”Det som sker på de olika nivåerna påverkar vartannat.”

Allt hänger ihop. Det borde alltså vara ett lyckat koncept att blanda logik, känslor, självbilder, minnen, kunskaper, drifter, abstrakt tänkande osv osv för att bli så ”hel” som möjligt!

Jisses så mycket vi har där uppe:

”Om vi skulle avbilda den mänskliga hjärnan på detaljerad nivå skulle vi, när bilden sparas i en dator, behöva 1,3 miljarder terabytes. Det är över hälften av allt hårddiskutrymme som finns i världen!”

1,3 miljarder terabytes!? Går det ens att fatta hur mycket det är?? Kanske skulle använda knoppen lite mer? Plocka fram minnen, kunskaper, erfarenheter mm så länge kontakten upp till arkivet fungerar? Det är synd om det bara ligger och samlar damm medan vi ”känner”. Tänk, vad vi kan planera, agera, skapa, påverka, förändra, utveckla, lära varandra! Så många möjligheter. Låt knoppen blomma!

Nu small en åskknall och det regnar uppe i bergen. Ha en bra kväll!

2 tankar på “Låt knoppen blomma!

 1. juliann66

  Det är nog bra med en blandning av att både känna och vara kreativa. 😉
  Är det inte de som hela tiden måste prestera, tycka och noggrant planera sin tillvaro som bränner ut sig?
  Fast egentligen håller jag med dig, det vi en gång lärt oss och är nog så användbart nu har fallit i träda, tyvärr. Jag brukar säga att varje dag jag lär mig något nytt är en bra dag och jag tror du tänker likadant 🙂
  Jättebra inlägg! Kram!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Visst lär man något varje dag, vi är lärande varelser. Tycker jag, alltså. Men jag tycker vi är dåliga på att använda det vi redan har. Så anses det ju också lite ”fult” att se bakåt, det ska vara framåt hela tiden. Vi kan väl blanda och ta våra förvärvade resurser med oss in i framtiden!
   Se’n är jag oerhört fascinerad av hjärnan, dess uppbyggnad och funktion.
   Kram

   Gillad av 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s