Olika vardag

Igår var jag och betalade min första vattenräkning så nu vet jag vad allt kostar. Känns skönt att få kontroll på ekonomin. Pluggade se’n grekiska i flera timmar, överarbetade säkert i andras ögon men var och en har sin lärstil. Gjorde bl a en väldigt snygg och tydlig bild över substantiv i nominativ och ackusativ i de två tempus och med alla artiklar och ändelser. Kanske kan sälja den till nå’n skola eller studiecirkel i Sverige, förresten!Idag har jag varit på kurs i grekiska igen och jag skäms för att erkänna det, men när två nya deltagare dök upp som kan mindre än jag så mådde jag lite bättre. Det är inte lätt att vara högpresterande, de egna kraven kan vara betungande.
Eftermiddagen tillbringade jag i en solstol på stranden och innan du säger ”fy så grisigt” ska du veta att vi har molnigt och ganska hög luftfuktighet. Alltså inget skönt väder, men det fläktade vid strandkanten.

Jag har läst och hört mycket om Greklands ekonomiska kris. En del är sant, annat är skrönor, det vet jag. Det blir väldigt påtagligt när det kommer nära, när det står någon drabbad framför en och berättar.

Bakgrund: jag har jobbat i olika EU-projekt och när medel beviljas ska det till en självfinansierad del. Det innebär att EU-medel täcker 50 % och egna medel 50 %. Fördelningen kan vara olika i olika projekt, t ex 75/25 el likn. När projektpengar beviljats betalas de ut, det är dags att köra igång och en omfattande och detaljerad redovisning krävs när projektet är avslutat.

Kurser i grekiska här nere körs som EU-projekt vilket inte är förvånande eftersom vi deltagare är EU-medborgare. Det är väl ett led i att främja den fria rörligheten, antar jag. Pga Greklands situation betalas inga projektpengar ut före projektens början utan de hålls inne tills de är avslutade. Det betyder att den självfinansierade delen (i detta fallet kommunen) är 100 % vilket de antagligen inte riktigt når upp till. Innan redovisningen är granskad går lång tid så de två som jobbar med kurserna fick i år vänta på sin lön i 4 respektive 6 månader.

Då börjar det snurra lite i min svenska hjärna. Det kan man väl inte acceptera, hur är det med lönegaranti, fackförening osv. Och min fråga var givetvis ”men hur klarar ni er utan lön?”. Svaret var: ”ja, man kan ha mer än 1 jobb så får man in lite pengar i alla fall, hjälper varandra….”

Ta en stund och försök föreställa dig att du inte skulle få ut lön på 4 eller 6 månader – hur skulle du klara dig då? Sverige är ett bra land. På många sätt.

Nu strax dags för en stund på balkongen med retsina och snacks innan det ska fixas middag. Imorgon blir det fortsatt jobb med slogan, träff med svenskar och se’n kommer söndagen med frid och ro. Ha en skön helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s