Molnigt och litterärt

Morgonrunda i frisk luft med solen precis bakom bergen, fantastiskt vackert ljus. Sval lägenhet, åter en molnig eftermiddag på stranden, ett åskmuller och några lätta regnstänk – ljuvligt! Fast lite orolig blir jag med tanke på att jag blev klippt extra kort hos frissan igår. Tänkte att det skulle svalka lite i hettan, men nu blåser det nästan kallt om nacken. Kanske får nackspärr!?

Läser just nu en bok som verkligen fastnar och berör. Vissa delar dök t o m upp i en dröm i veckan. Ett tecken på att den gått på djupet och satt igång tankar. Det är boken ”Alfabethuset” av Jussi Adler-Olsen. Den utspelar sig under andra världskrigets slut och 1974, men är inte en krigsroman utan handlar om mycket annat. Svek, död, galenskap (vem är galen?), lögner, överlevnad, snikenhet, girighet och lite till.

En formulering om händelsen på OS i München 1974 tycker jag är riktigt bra och träffande:
”I förhållande till händelserna i det förflutna verkade det som hänt i München inte onaturligt. Bara ett bevis på vad som sker när hat avlar hat som avlar hat i en förutsägbar kedja av oförutsägbarhet.”
Det är väl så konflikter hålls vid liv oavsett var de utspelar sig. Den ursprungliga tvistefrågan, mänsklighet, anständighet osv spelar inte längre någon roll. Tragiskt. Och inte någon av människans bästa sidor.

Jag blev lite undrande inför detta:
”Doften av medelålders kvinna låg tung och sötaktig i båda rummen. Lägenheten var prydlig och tyst.”
Jaha, det var en nyhet. Tung och sötaktig. Jag undrar om det är ett plus eller ett minus. Hjälper parfym? Osar det på långt håll?

För övrigt är det fredag – soffekväll med nät-tv, bok och en redig chokladkaka. Ha det gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s