Vårbalsam

Dagens vandring började inte bra! Hade läst fel på avgångstiden så det blev spring till stationen vilket inte är riktigt förenligt med min formkurva. När tåget närmar sig Ramlösa reser jag mig upp för att lägga nå’t i fickan och sätter mig ner. Hm….sitsarna på tågsäten fälls ihop… När jag och mina medpassagerare konstaterat att jag var hel och oskadd fick vi ett gott skratt.

Det blev en fantastisk dag längs ett spegelblankt Öresund där solen vräkte ner och vinden var nästan obefintlig. Tyckte riktigt synd om de jag mötte som hade lurar i öronen. De missade lärkdrill och måsskratt, humlesurr och stilla skvalp mot nå’n sten. När allt är så stilla så är det som balsam för själen. Värmen gjorde också att det mer filosofvänliga vandringstempot kunde väljas och det gick att stanna en stund lite varstans. Blev många timmar idag, men vad gör det i vårsolen och när dagen är ograverad i övrigt?!

Kameran och jag kämpar vidare, det går bättre och bättre. Censuren är hård, många foto sorteras bort. Jag är än så länge riktigt nöjd med fyndet, hoppas vår relation fortsätter utvecklas positivt.

Funderade lite på natur, hur den formar oss. Jag är uppväxt på slätten och tycker den är trist och blåsig och enahanda. För mig är det berg som gäller, gärna kompletterat med nå’t vattendrag. Så att bo i Genève och att vara på Kreta är bara perfekt.
Min lärare i franska i Genève hälsade på oss i Skåne och hade två önskningar: hon ville se slätten och havet. Sagt och gjort, det blev söderslätt, se’n ner till havet och hon njöt. Hon närmast hatade berg, ansåg att de gör människor begränsade och inskränkta.
Kan det vara så att vi ibland söker det vi inte är vana vid, kanske vi är lite uttråkade och tycker att det där andra är mer spännande.

Så fortsatte tankarna på naturspåret när det gäller vandringar i Skåne. Vilket fantastiskt landskap vi har! Slätt, åsar, klintar, dalar, skog, vattendrag, hav. Oändligheten nere på näset mot John Bauer-skogen i nördöstra hörnet. Kullen i nordväst med Stenshuvud som motsvarighet i sydost. De olika haven för Hanö är inte detsamma som Öresund. Och alla åsarna med sina speciella kännetecken. Ge dig ut! Det bara ligger där och väntar! Och det är så vackert…

Kom hem till disk och det är ju inte så kul, men när jag mår så här bra så har det ingen betydelse – det kommer en dag imorgon också! Ha en skön söndagkväll!

Dagens vandring: Ramlösa – Borstahusen/Landskrona
(tog av innan Citadellet och gick genom koloniområde)
Dagens foto: flickr.com

Tips

– lätt att vandra och variera längs kusten så länge du har lite koll på markeringar och havet på rätt sida.

– man följer Skåneleden, men samtidigt också Havsleden.

– från Ramlösa station letar du dig ner mot havet.

– vid Ålabodarna kan du göra en liten avstickare upp för backen till Örenäs slott för att njuta av fin utsikt mot Ven.

– Hilleshögs dalar och Glumslövs backar är vackra, men bitvis branta. Ta det bara lugnt, stanna och njut av utsikten då och då så orkar du!

– kan ta buss från Borstahusen till stationen, gå ändra fram till Citadellet eller gå genom koloniområdet. Stationen i Landskrona ligger på andra sidan sta’n, ganska tråkig väg att vandra så ta bussen!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s