Bättre jobbannonser, tack!

Det blev bra resultat på OS – gott om medaljer, många bra placeringar, dramatik och spänning. Kan man begära mer?

Idag skrev jag några jobbansökningar och det slog mig att det finns en obalans mellan parterna, dvs de som söker arbetskraft och arbetskraften. Under åren har trender kommit och gått om hur en jobbansökan ska se ut och hur ett CV ska sättas ihop. Ord som ”säljande”, ”proffsigt” osv används gärna. Senast jag sökte arbete var 2000 och det slog mig i förmiddags att jobbannonserna ser exakt likadana ut idag 14 år senare. Varför har dom inte förändrats och utvecklats?

En jobbannons börjar vanligen med en presentation av företaget/organisationen. Det är övergripande och låter oftast som något taget ur en pr-skrift. Inte så intressant för mig som sökande, den informationen kan kortas ner. Beskriv istället själva arbetsplatsen lite mer, vad utmärker den, vad kan jag förvänta mig, satsar ni på personalutveckling, vad erbjuder ni osv.

Sedan kommer beskrivning av arbetsuppgifter och det är ofta sorgligt dåligt, det är svårt att få en ordentlig uppfattning om vad arbetet består av. Det värsta jag kan se är punktlista med arbetsuppgifter. Det signalerar att ingen ens bryr sig om att försöka ”sälja in” arbetet, kanske ingen bryr sig över huvud taget. Kan jag utforma min jobbansökan som en kravlista från mitt håll!?

Så specificeras de formella meriterna och idag krävs högskolestudier för de flesta arbeten på det område där jag söker jobb. Vid en jämförelse med arbetsuppgifterna så blir det ofta fånigt och verklighetsfrämmande; antingen är det för höga krav eller så finns inte ens någon motsvarande högskoleutbildning. Ibland sägs det att höjda krav gör att färre ansökningar kommer in så det blir en sorts sortering. Konstigt sätt att tänka för det som sorteras bort är kanske de rätta kandidaterna och inte bara ett antal ansökningar.

Därefter är det dags för de ”personliga egenskaperna” och här har någon plockat fram ordboken. Det staplas ord och uttryck, några exempel:

 • god förmåga att uttrycka dig muntligt och skriftligt
 • arbeta självständigt
 • stresstålig
 • god social kompetens
 • noggrannhet
 • ansvarskänsla
 • samarbetsförmåga
 • flexibel
 • hög servicenivå
 • resultatinriktad
 • strukturerad
 • förmåga att ta egna initiativ
 • utvecklingsinriktad
 • ordningsam

Ibland finns nästan alla dessa exempel i en och samma annons. Den supermänniskan finns inte. Och hur ser arbetslaget ut – är det en grupp supermänniskor eller saknas alla de här egenskaperna? Det lustiga är också att en del av dessa ord står i motsats till varandra. Jag tror också att det är ord som ”hör till” utan att betydelsen är riktigt klar för den som annonserar. Lite slentrian med andra ord. Så klämmer man i med ”Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper”. Då blir jag alltid orolig för om mina personliga egenskaper är viktigare än min professionella kompetens – vem ska göra jobbet? Är det verkligen en arbetskraft med kunskaper och erfarenhet man behöver eller en ”trivseltomte”?

Det är märkligt att jag som jobbsökande ska vända ut och in på mig och min person som svar på en väldigt opersonlig och generell annons. Varför inte bli lite proffsigare på att skriva annonser? Likväl som jag ska besvara er fråga: ”Varför ska vi anställa dig?” så bör ni besvara min fråga ”Varför ska jag vara intresserad av att arbeta hos er?”. Jag är också övertygad om att med bättre utformade annonser skulle man få färre och rätt sökande vilket givetvis ökar säkerheten att anställa rätt person. Himla enkelt egentligen.

Det som är mest skrämmande och som gör det väldigt svårt att söka jobb är att trots att annonserna ser likadana ut som för 14 år sedan så har kraven förändrats, urval görs utifrån andra kriterier än tidigare. Om du är anställd idag och tänker att det ordnar sig nog om jag blir arbetslös för jag har ju utbildning och erfarenhet – tänk om och gör det nu! Tyvärr kan jag inte ge dig några svar eftersom jag inte lyckats knäcka det själv, men kompetens i form av kunskaper och erfarenhet verkar vara ”ute” eftersom ”äldre” inte är attraktiva att anställa. Och de som har nya kunskaper men ingen erfarenhet, dvs ungdomar, är inte heller attraktiva att anställa. Så vem får jobb idag i Sverige?

Arbetsgivare! Arbetslag med individer med olika bakgrunder, kunskaper och erfarenheter fungerar bättre och är mer kreativa än likformade grupper så tänk om! Och skriv tydliga jobbannonser så vi arbetssökande förstår vad ni söker så ska vi nog hitta varandra och uträtta storverk.

2 tankar på “Bättre jobbannonser, tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s