Premiär

OS ramlar på med dimma, spänning och massor av dramatik. Fortsätter att gå bra för oss, just nu pågår bronsmatch i ishockey och guldfinal i curling.

Idag skulle det bli uppsprickande molntäcke och solchanser och nu var det dags, tyckte jag för säsongens första vandring! Det är inte fråga om någon heldagsvandring eller komplicerat på något sätt. Efter veckor av stillhet så handlar det om att känna på temperaturen, kroppen och utrustningen. Det behövs alltså inga långa avstånd utan lite kuperad terräng så vad passar bättre än Romeleåsen?

Jag hade glömt hur mycket som blev kalhugget ifjol så det är lite öppnare än förr vilket gör det lite blåsigare och kallare. Skånska slätten må vara vackert öppen, men den är skoningslös när det gäller blåst. Nästan vindstilla idag så det var inget problem, men visst är kalhyggen lite deprimerande. Blir väl bättre när vårgrönskan kommer.

Lite stökigare att det är så vått i markerna, det gäller att se upp för halka. Gick och funderade på att tidig vår och sen höst bör man kanske inte vandra ensam mer än på vägar. Våta stenar, trädrötter, grenar, färister osv är förrädiska.

På Romeleåsen körs en del mountain bike. De kommer tyst och snabbt vilket kan skrämma en vandrare. Värre är att de kör sönder stigen bitvis där det är lite vattensjukt. Synd att vi inte kan samsas för det blir små sjöar och väldigt lerigt. Känns mer som att klafsa runt än att vandra. Det är heller inte vårstädat bland fallna träd, undrar hur man tar sig förbi här med mountain bike?IMG_2251

Konditionen kunde varit lite bättre, men det kommer. Och vandringsmusklerna (som ger så snygga ben…) är inte helt avsomnade. Den fina hösten 2013 gjorde ju att säsongen slutade sent så uppehållet har varit kort.

Plötsligen stod jag och en stor hjord med hjortar och tittade på varandra. Jag höll mig stilla så vi hade en lång stund då tiden verkade stå stilla. Eftersom de inte blivit skrämda så traskade dom iväg till slut utan att rusa. Ögonblick att njuta av och spara.

Och våren är på väg! Jag tror att fåglarna har koll på läget för det var ett väldigt kvittrande och tjattrande. De ser nog våren komma vid horisonten och börjar känna vårluft….

När jag närmade mig slutet så hade jag den där sköna känslan i kroppen som säger att lite vandring till hade inte varit dumt. Jag säger som idrottare: väldigt skönt med positivt formbesked.

Foto: http://www.flickr.com/photos/ialofquist/

Tips

– kontrollera ledstatus på Skåneleden  innan du ger dig iväg.

– fin vandring, finns några riktigt branta partier där du bör vara försiktig, framför allt när det är blött.

– tänk på och planera för de korta dagarna. De blir visserligen längre och längre, men molnighet gör tidigt skogen dunkel.

– tänk på att vädret med regn och frost gör att det är vått (och därmed halt!) i markerna, kanske inte ska vandra ensam.

– tänk på att inte vara stilla för länge vid fika, bussväntande o likn – risk att börja frysa och bli nerkyld! Fika oftare och kortare istället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s