Höstpalett

13 oktober 2013
Igår körde jag till och från Österlen plus en liten tur därute – oj, så vackra färger! Idag vandring kring Finjasjön – oj, så vackra färger! Och alla nyanser – hur många gula och röda och gröna och bruna nyanser finns det? Och hur kan ett litet löv gå igenom hela skalan!? Man säger ibland att naturen dör på hösten och om det är så kan jag bara konstatera att det är en attans vacker död.

IMG_1724

Jag saknade höstpaletten 2010 när jag var på Kreta. Fördelen där nere var att i nov, dec och jan så fanns det massor av vintergrönt – då är det väldans trist och dött här. Men nu sprakar naturen och så gör regn och åska just nu (sen em). Modern ringde precis från Österlen för att höra så jag inte är ute och yrar runt i ovädret…ja, se mödrar!

Lund är en härlig och avslappnad stad att bo i, här bryr vi oss inte så mycket om hur vi ser ut osv. På stationen i morse kom en man i nå’n sorts vindtät jacka+byxor, vita frottéstrumpor och flipflop! Lite konstig klädsel, men han såg ut som om det var det mest normala, vanliga någonsin.  

Tågresa mot nordost, molnigt, disigt, kanske blir lite sol idag, tänker jag. Tyvärr blev det inte det utan mer och mer dimma och till slut lite duggigt. Ingen större fara så länge det inte öser ner. Vindstilla och inte ens kyligt – vilken höst!

Vandrar motsols i höstomgivning, dvs allt ser annorlunda ut. Har varit övermodig och lämnat papperskartan hemma – dumt. Orienterar mig med min ”Finjasjön I” på everytrail i mobilen – funkar jättebra!

Inledningen från Lasse Åbergs Sällskapsresan dyker upp i huvudet: ”Svenskar reser inte till något – de reser bort från något” . Funderar på vandrare…vandrar vi till något eller från något? Är vi sökare eller på flykt? Vill vi hitta tystnad och harmoni som motsats till dagens brus? Vill vi hitta nå’n sorts ursprung som kontrast till civilisation? Är det kanske så enkelt att det inte har någon större betydelse? Jag kanske bara tänker för mycket.

Provar en liten utvikning som jag funderat på några gånger, men det blir inte bra. Behöver i alla fall inte undra över det mer. Fotomässigt är dagen lite av en besvikelse. Det blir inte riktigt ljust utan snarare tvärtom. Digitalkameran får problem, jag provar alla inställningar som finns, kör även helt manuellt. Kommer inte att bli många foto kvar efter censur och kvalitetskontroll. Överlever det med, fotograferandet ger mycket i alla fall. Det ger ett annat perspektiv, ett annat sätt att uppfatta. T ex ser jag tydligt de små frukterna i rött och orange på en buske. Om jag inte tittat med ”fotoögat” hade jag antagligen missat dom!

Kommer till busshållplatsen 3 min innan bussen ska komma (som går 1 g/tim…), men är inte ”färdigvandrad” utan plussar på med att gå raskt/vandra in till Hässleholm. Härligt!

Fin vandringsdag idag, men lite svårt att koppla bort tankar på arbetslöshet, ekonomi….men till slut kunde jag vila i det också.

Tips

– det tar cirka 20 min att gå från Hässleholm C till Hässleholmsgården där Skåneleden passerar.

– Skåneleden och Finjasjöleden följs åt nästan hela sträckan runt sjön.

– jag lämnade sjön för att vandra Alslingan, men det var lite av ett misstag! Det var landsväg och jag kom in i Finja där kyrkan antagligen är värd ett besök. Håll dig vid sjön (passera alsumpskogen) om du vill vandra i naturen.

– ett sätt att variera vandringarna är att ändra på sträckor man vandrat tidigare. Tänk på att en sträcka som du vandrat tidigare ser annorlunda ut om den vandras på motsatt håll, annan årstid, kalhygge o likn. Ha alltid med papperskarta – den väger ändå ingenting.

– markeringarna på Skåneleden börjar bli lite slitna nu på hösten och de färgsprakande löven förvirrar ögat lite.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s