Arbetslöshetsskola del 2

11 oktober 2013
Så är det dags för del 2 i denna eminenta gratiskurs! ”Facit” till frågor/påståenden i del 1 finns lite längre ner, men först ska vi blicka framåt. Alla människor behöver någon form av mål el likn som ger riktning, mening och framtidstro. Kanske t o m lite hopp och glädje?!

Jag tar mig själv som exempel eftersom det är det ärende jag har mest kännedom om så att säga. Mina 35 års erfarenhet av utbildningar och arbete verkar inte räcka så långt för det är väl inte min ålder som gör att jag inte får nå’t jobb. Eller? Så en arbetslöshetskarriär kan se ut på följande sätt:

 • Först 300 dagar med a-kassa då det är jobbsök som gäller.
 • Sedan är det dags för ”jobb- och utvecklingsgarantin” som inleds med fas 1 i 150 dagar med kartläggning, jobbsökaraktiviteter med coachning och förberedande insatser.
 • Fas 2 i 300 dagar innehåller arbetspraktik, arbetsträning och förstärkt arbetsträning.
 • Som avslut kommer fas 3 med sysselsättning hos anordnare (max 2 år).

Det innebär att jag 2017 kan fira min 59-års dag som oavlönad arbetare i ”sysselsättning hos anordnare”. Jag är 4 år äldre och mina 35 års erfarenhet har plussats på med 5 års jobbsök, praktik, coaching osv. Nu är jag alltså medlem i gruppen ”dom som står långt från arbetsmarknaden”. Verkar detta samhällsekonomiskt sunt? Eller kostnadseffektivt och smart från arbetsgivarhåll?

Det är ingen lockande framtid – var lämnar jag min avskedsansökan?

”Facit” till del 1:
Hur stor är maxersättningen i a-kassan per dag?
680 kr/dag före skatt. Din tidigare inkomst avgör om du har rätt till maxersättning och under hur många dagar. Förutom de andra kraven du ska uppfylla.

Jag var arbetslös 2000 och då var maxersättningen 680 kr/dag. Jo, du läste rätt, den är inte reglerad på över 13 år. Det är inget problem eftersom inga andra kostnader/priser har stigit. Eller?

Har du någon inkomstförsäkring? Under hur många dagar får du ersättning därifrån?
Inkomstförsäkring är bra, men gör redan nu en plan för hur du ska fördela den. Räkna med t ex att du är arbetslös i 2 år – hur kan du portionera?

Som arbetslös har du gott om tid – skriv en lista på allt du skulle göra!
Ta fram listan, den är säkert lång och spännande! Gå igenom den och stryk allting som kostar pengar. Blev det inget kvar? Gör en ny lista efter de nya förutsättningarna!

Du har säkert räknat ut att du kommer att träffa färre människor när du inte har en arbetsplats. Om ditt sociala umgänge inkluderar fika på sta’n och middagar så glöm den biten också – du har helt enkelt inte råd.

”Det finns jobb för den som vill jobba.”
Om det var så enkelt och logiskt att 10 arbetslösa matchar 10 lediga jobb så skulle det väl knappast finnas någon arbetslöshet.

I övrigt inga kommentarer till svepande uttryck mer än ”tänk först – tala se’n”.

Vad tror du är viktigast på arbetsmarknaden: erfarenhet eller utbildning? Eller kanske något annat!?
Det är tyvärr ointressant vad du tror eftersom det är arbetsgivaren som anställer och du har inte en aning om hur denne eller HR-personalen tänker och värderar din ansökan.

På marknaden finns gurus som lovar att de vet hur vinnande personligt brev/ansökan ska se ut, erbjuder säljande layout för cv och kan ge dig alla rätta svaren till intervjun. Plocka de råd och tips som känns bra för dig. Det är bara den som fattar anställningsbeslutet som vet vad den ”vill ha”.

Förresten, fundera över hur arbetsgivare kan påstå att de på några få minuter kan bedöma en människa! Det är oproffsigt, ologiskt och givetvis inte sant. Om det stämmer – varför avsätter de minst 1 tim till intervju och varför behövs 6 mån provanställning?

Varför lyckas inte AF märkbart minska arbetslösheten?
Oj, här finns mycket att prata om! Det är politikernas ansvar och inte AF:s. Och givetvis är det också arbetsgivares och fackföreningars ansvar att ta tillvara arbetskraften på bästa sätt och skapa arbetstillfällen. Och arbetskraften måste vara beredd på att anpassa sig till vad som efterfrågas.
AF har i många delar ett omöjligt uppdrag. De ska verkställa riksdagens och regeringens beslut inom arbetsmarknadspolitiken och det fattas beslut hela tiden. Det resulterar i nya föreskrifter med jämna mellanrum som kräver omorganisationer och internutbildning. Knappast de bästa förutsättningarna för en effektiv och produktiv organisation.

Vidare ska de kontrollera de arbetssökande vilket rimligen borde ligga på de som beslutar om och handlägger de olika ersättningarna. Först när kontrollen lyfts bort kan AF-handläggare och arbetssökande ha öppna, förutsättningslösa och givande samtal. Och tid att matcha arbetsgivare – arbetslösa frigöras.

När man blir arbetslös finns massor av åtgärder, t ex utbildning så man blir uppdaterad och mer anställningsbar.
För ett antal år sedan skälldes det på märkliga åtgärder och utbildningar, nu skälls det på att det inte finns något. Varför driver inte fackföreningarna hårdare att personal ska utvecklas och vidareutbildas?  Vinsten för arbetsgivarna med uppdaterad personal är uppenbar. Om det löper parallellt med det arbete som utförs så är man bättre förberedd vid arbetslöshet.  Politikerna måste givetvis styra upp detta med hjälp av arbetsgivarna så att arbetskraften kan ställas om så snabbt som möjligt.

Jag fick en jobbcoach i februari, hade jag väntat till maj hade jag inte fått någon. Jag har mer eller mindre tjatat mig till ”starta eget”-kurs. Och se’n finns inget mer för under a-kassedagarna sätts inga större åtgärdspaket in vilket innebär att 1 år hinner gå innan det händer något. Tid är pengar! Och gången tid är förlorad tid!

Avslutning
Nu har några arbetslöshetstankar virvlat in hos dig och det var mitt syfte med denna lilla kurs. Det är alltid bra att ha tänkt tanken – man är lite bättre förberedd då…..

Kommentera gärna – det kanske blir en del 3!

5 tankar på “Arbetslöshetsskola del 2

 1. equaltonone

  Det där med maxersättningen för A-kassan som varit samma i en massa år tangerar min (och såklart många andras erfarenhet) av bidragsförskott, det där man får av fk när man ensam uppfostrar sina barn utan något stöd av förälder nummer två. När jag 1991 blev ensam vårdnadshavare för mina barn var den ersättningen 1046:- / månad och barn. När dessa barn växte ifrån denna ersättning 17 resp 15 år senare så var ersättningen 1173:- / barn och månad. Mjölkpriser, hyra, el, kläder hade inte ändrats i pris tydligen under de här åren och inte heller barnens behov mellan 1år och 3 år och 18 år. För isåfall hade väl ersättningen också höjts eller?

  För övrigt tackar jag min lyckliga stjärna där uppe nånstans att jag aldrig behövt testa arbetslöshetslivet! Nu vet jag iallafall vad som väntar om jag skulle drabbas….

  Kram till dig som kämpar!

  Gilla

  Svara
 2. Therese

  Något annat spännande som också går att koppla till arbetslöshet, eller anställningslöshet (mer positivt laddat), är den efterlängtade anställningsintervjun. Alla som varit eller riskerat att bli arbetslösa eller som helt enkelt bara vill byta jobb, vet vilken lycka det innebär att bli kallad på anställningsintervju. Jag är inget undantag. Vad som däremot jag mig skogstokig och rejält förbannad är när jag kommer till anställningsintervjun och det är allt annat än förberedd. För att ta några exempel:
  – en av två som håller i intervjun sitter med mobiltelefonen i handen och har fullt fokus på mobilen
  – den som håller i intervjun har inte stängt av sin mobil
  – ansvarig för intervjun svarar i telefon och genomför ett normallångt samtal under intervjun
  och så höjdpunkten
  – intervjun genomförs, det provjobbas med positivt resultat och det enda som återstår är att bestämma ett startdatum. Efter tre veckors mejlkonversation med diverse halvluddiga svar kommer beskedet att det inte blir något av jobbet.
  Jag lagt ner tid på att förbereda mig för intervjun, tackat nej till annat jobb för att kunna åka på intervjun, pusslat ihop mitt övriga liv för att kunna åka på intervjun – kan man då som potentiell arbetsgivare inte visa respekt och i alla fall ge sken av att anställningsintervjun genomförs seriöst och professionellt? Min tid är precis lika viktig som någon annans… Eller?

  Gilla

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack för exempel!
   Fullkomligt otroligt! Och så korkat och oproffsigt!! Att de inte ens tänker på marknadsföring, vilken PR de får osv. Kanske är så att vi arbetslösa och en del av de som har arbete skulle byta ett halvår eller så…kunde mana till lite eftertanke, kanske…
   Och arbetslösas tid är lika viktig och dyrbar som allas tid. Och vi är värda respekt precis som alla andra.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s