Arbetslöshetsskola del 1

8 oktober 2013
I nya komedin ”Halvvägs till himlen” sa Albin när han avskedade Hugo att ”Var glad – nu kan du göra allt du drömt om!”. Jag har nu sökt jobb sedan sommaren 2012 och varit arbetslös sedan årsskiftet. Man kan bli arbetslös av flera skäl, själv har jag varit det då och då, nu senast pga en omorganisation. Jag har alltså inte misskött mitt jobb eller blivit ovän med min chef eller sagt upp mig för att jag inte trivdes eller nå’t annat. Min tjänst drogs in och något likvärdigt kunde inte erbjudas i organisationen. Det jäkliga är att det kan hända vem som helst när som helst…..

Jag förstår på människor jag möter att de flesta inte är så medvetna om vad det innebär att vara arbetslös. Därför känner jag det lite som min uppgift att sprida kunskapens ljus (så klart färgat av mina erfarenheter) till mina medmänniskor och startar nu min arbetslöshetsskola i 2 delar.

Under denna kurs kommer begreppet arbetslös att användas, inte omskrivningar som ”mellan två jobb” eller ”arbetssökande” eller liknande skönmålningar.

Nedan kommer ett antal frågor/påståenden som du ska fundera över till nästa kurstillfälle. Det är inte tillåtet att söka information på nätet el likn utan du ska reflektera en stund, använda de små grå. Nu kör vi!

Hur stor är maxersättningen i a-kassan per dag?

Har du någon inkomstförsäkring? Under hur många dagar får du ersättning därifrån?

Som arbetslös har du gott om tid – skriv en lista på allt du skulle göra!

”Det finns jobb för den som vill jobba.”

Vad tror du är viktigast på arbetsmarknaden: erfarenhet eller utbildning? Eller kanske något annat!?

Varför lyckas inte AF märkbart minska arbetslösheten?

När man blir arbetslös finns massor av åtgärder, t ex utbildning så man blir uppdaterad och mer anställningsbar.

Kommentera gärna, men skriv inga svar. Arbetslöshetsskola del 2 kommer om några dagar, då får du facit – håll ögonen öppna!

3 tankar på “Arbetslöshetsskola del 1

 1. Tommy Andersson

  Faskien vad bra att du tar i detta , kanske lite tabubetonat ämne. Jag vet iockförsig inte varför jag hamnade på din sida, möjligen ett digitalt-bananskal eller nått. Du skriver med någon sorts osynlig glimt i ögat, det kanske var det jag hookade på.
  God lycka i detta, lovar att följa!

  Förresten, glömde att namna att jag inte på något sätt är arbetslös, bara anställningslös, och som självanställd timtjuv så vet du aldrig när du är arbetslös.

  En kompletterande fråga till dina andra
  ”Hur många gånger får en enmansföretagare nyttja arbetslöshetskassan?”.

  Flåt. En fråga till.
  ”Måste jag DÖDA min firma och därmed min möjlighet till försörjning då?”. Hoppsan, ledande fråga.

  Gilla

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tror att du halkat in via facebook – roligt om du följer (finns en knapp för det…)!
   Jodå, det finns nog en glimt i ögat – hur skulle man annars kunna vara arbetslös med näsan över vattenytan?
   Egna företagare behöver väl ingen a-kassa – ni täljer väl guld med smörkniv!? Eller…..

   Gilla

   Svara
   1. Tommy Andersson

    Ja tyvärr så är det ”normalbilden”. Man borde kanske göra en Gallup bland vänner och ovänner, tror nog att det skulle bli svårt med trovärdigheten om en sådan research slängdes ut på en blogg eller så.
    Nä, jag skall inte självömka mej, det är ju ett eget val gudbevars.
    Tycker verkligen att det är bra att du ställer dina frågor, i denna fördomsvärld.

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s