Det brinner

Runt Medelhavet brinner det, och har brunnit, lite varstans. Det är typiskt för sommaren, men i år har släckningsarbetet försvårats av den starka säsongsvinden (meltemin), i byarna t o m stormstyrka. Elden tar sig fort och sprider sig snabbt. När brandmännen skapat en front så börjar det brinna förbi fronten då glöd blåst iväg. Vindbyarna gör också att helikoptrar inte kan hjälpa till i samma utsträckning och i vissa fall inte alls.

Länder hjälper varandra med utrustning och personal. I månadsskiftet juli-augusti reste 28 brandmän från Rumänien hem och då anlände brandmän från Norge, Frankrike och Finland. Jag måste säga att jag hoppade till över att Frankrike skickat brandmän med tanke på att de har en del bränder själva att ta hand om. (ekathimerini.com)

En del tycker att det är ”över” i och med att en brand är släckt, men då är det dags för baksmällan. När olivlundar, åker- och betesmark brinner försvinner människors försörjning till stor del. Hittills i sommar har några blivit av med halva förväntade olivskörden, andra med hela skörden. Det måste inhandlas och planteras nya olivträd som tar några år på sig innan de ger full skörd. Biodlare står utan sina kupor, får och getter kan ha decimerats. Kommer det nå’n hjälp från staten? Hur ska vi lösa det?

Det är inte bara värme, cigarettfimpar, glasskärvor och annat som orsakar brand. Det finns också de som tänder på. Den 28 juli rapporterade Hellenic Fire Service att sedan 22 juli hade nio personer (åtta män och en kvinna) gripits anklagade för mordbrand eller oaktsamhet. (ekathimerini.com)

Ett hett party
På kvällen den 27 juli var det fest på torget i byn Vrachasi. Byn ligger cirka 5 km nordväst om Neapoli på östra Kreta, på höger sida om National Road om man kommer från Neapoli och kör mot Iraklio. En 25-årig man får på natten en strålande (ursäkta ordvits) idé! Om han satte eld på de höga vassruggarna mitt emot bytorget så borde det bli som ett fyrverkeri. I hans onyktra tillstånd är det en alldeles utmärkt plan. Han, själv caféägare, hade meningsskiljaktigheter med den caféägare som hade ordnat fest med levande musik. Och om inte ”fyrverkeriet” uppskattas tar kanske festen i alla fall slut vilket han verkligen skulle uppskatta. Det skulle bli slut på oväsen och skratt! Så för säkerhets skull satte han även tändaren till några sopor.

Elden tog sig och spred sig uppför slänten. Viss panik utbröt, men gästerna fick beröm av räddningstjänsten som snabbt var på plats med 12 bilar och 35 brandmän. Eftersom gästerna parkerat bra (!) utan att blockera något eller någon så kunde de snabbt ge sig iväg. Byborna stannade kvar och hjälpte till att släcka. Skulle byn klara sig? Hur många hus skulle förstöras? Vad kan räddas?
Kan vi som inte var där över huvud taget föreställa oss rädslan och vanmakten?

I gryningen var branden under kontroll och nästan helt släckt. Byborna kunde börja inspektera skadorna. Alla hus klarade sig! 5 hektar mark, däribland 2 hektar skog, förstördes. Alla drog en lättnadens suck för det kunde ju ha gått så väldigt, väldigt illa.

25-åringen häktades den 1 augusti och en 45-åring, som gripits misstänkt för ”moraliskt stöd”, nekar och förväntas bli släppt.

När vi nu vet att det gick bra (förutom den skadade marken) så börjar tankarna fara, i alla fall för mig. Hur är det för 25-åringens familj? Kan de bo kvar i byn? Caféet som han ägde får väl läggas ner i brist på gäster? Kommer 45-åringen att rentvås eller blir denne utstött? Och hur i hela fridens namn, oavsett alkoholintag, kan någon få en så tokig och vansinnig idé? Tänk vilken skuldbörda om någon blivit innebränd!

Så det där med bränder är inte enkelt – varken orsak eller verkan. De är helt enkelt förödande – på så många sätt.

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

PS. Videon ovan kommer från anatoli.com och i en artikel på neakriti.gr finns fler videos och information.

PPS. Glöm inte inbjudan som jag la ut i förra inlägget: Jag kom på en sak som jag gjorde ifjol vid den här tiden – bjuda in dig att välja ut ett foto som jag skriver om. Förra årets inlägg finns uppe i menyraden under Teman och heter ”Tankar kring ett foto”. In och välj ett foto (behöver inte vara från Grekland) på min flickr, kopiera länken och maila den till mig på ia.lofquist@live.com eller Messenger!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

4 tankar på “Det brinner

 1. Thalassa

  Ibland tror jag att jordens – eller jordens mänsklighets – undergång faktiskt närmar sig på allvar. Förutom allt det som onda, maktgalna, sjuka människor ställer till med avlöser nya pandemier, epidemier och naturkatastrofer varandra. Översvämningar och bränder, torka och hungersnöd numera även på breddgrader där vi aldrig upplevt det. Vart är vi på väg med vår vackra värld? Vi måste passa på att njuta av den under den tid vi har kvar. Men får kommande generationer göra det?
  Ursäkta deppig kommentar på ett som vanligt bra inlägg! Nu ska jag skaka av mig dysterheten och titta ut över den glittrande havsviken! Ha det fint!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Frågan är om det är så mycket värre än ”förr” eller att vi upplever det så pga all information som väller över oss. Jag tror att det är viktigt att lyfta fram det som är fint och roligt utan att glömma bort allt det andra. Jag tror också att många av oss (i alla fall jag) är mentalt trötta efter pandemi och. som lök på laxen, krig i Ukraina. Lätt hänt att man då ser allt från den mörkare vinkeln, men det finns ju så mycket mer.
   Njut av glittret! Och havet! Och ha det gott!!!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s