Pandemins effekter når alla

Här i Grekland pågår öppnandet av lockdown. Många tror kanske att allt är öppet och klart i och med att turister släpps in, men så är det inte. Varje måndag öppnas en liten del av samhället och däremellan kommer regeländringar. Många tycker det är rörigt att ge sig ut och resa – då skulle ni prova att leva i kölvattnet efter lockdown! Det första grekerna gjorde när utegångsförbudet hävdes och samhället började öppnas var att rusa till frissan, barberaren och tandläkaren. Under lockdown gjordes inga rotfyllningar eller större arbeten. Bara att bita ihop (ha, ha) eller hoppa på erbjudande om utdragning av ond tand.
Ett område, Echinos, i norra Grekland fick i förra veckan sin lockdown (började den 25 mars) förlängd för fjärde gången, denna gång till 30 juni. Av någon för mig okänd anledning får man inte ordning på smittan i området så lockdown sedan slutet av mars – smaka på den, du! Stackars människor! Allt är stängt (utom apotek och supermarkets), munskydd bara de går ut osv. Hoppas de får positivt besked idag så de kan börja leva lite.

Det är mycket prat om turismsektorn och då främst om hotell och tavernor. Men den är mycket större än så! Det är bussbolag och deras chaufförer (transfer och utflykter), hyrbilsfirmor, tvätterier, livsmedelsdistributörer, arrangörer av aktiviteter och arrangemang (här finns jag med vandringar), guider, biljettförsäljare, fönsterputsare, hantverkare osv. Så många som inte syns eller som tas för givet!

Men en ekonomi har flera sektorer och måndagen den 15 juni öppnade bl a bordellerna. De har drabbats hårt. Sexarbetare får ingen a-kassa eller andra bidrag. Prostitution i Grekland är laglig sedan 2010 på registrerade bordeller. År 2015 var 10 av 525 kända bordeller registrerade. De som arbetar där har ett prostitutionstillstånd och två ggr/veckan ska de infinna sig till medicinsk kontroll. Ägarna till bordellerna är något höljda i mörker, jag har inte lyckats få fram säkra uppgifter. Men jag kan säga så mycket att det tycks inte vara kriminella gäng eller ”undre världen” i någon större skala.
Gatuprostitution och ”studios” (massagesalong) förekommer givetvis, men är inte lagliga. Callgirls och ”hyra flickvän” (kan också gå under täckmanteln ”guide”) finns också. Sexarbetarna kommer ofta från andra länder som t ex Tyskland, Rumänien och Bulgarien, men under den ekonomiska krisens 10 år har allt fler grekiskor trätt in på marknaden. Och förresten inte bara kvinnor utan också transvestiter, homosexuella osv.
Det ska poängteras att ingen stad i Grekland eller landet som sådant har någon stor sexturism. Det är, lyckligtvis, inte det man är känd för.

Sexarbetarna är ingen tyst och anonym massa. Inför OS i Aten hotade myndigheterna med stängning och tvångsflyttning som ett led i att ”städa” eller polera sin image. Då gick sexarbetarna samman i demonstrationer, bl a organiserade de vakor utanför bordeller. Det handlade givetvis inte bara om att de var förbannade över sättet att bli behandlade på utan också om risken att förlora betydande inkomst. Stora arrangemang genererar inkomster i olika riktningar. Ett exempel är motormässan i Génève då det plötsligen finns fler gäster på hotellen än vad som besöker eller organiserar mässan. Det finns ju de sexarbetare som turnérar, men nu kom vi in på ett sidospår.
De grekiska sexarbetarna har också vid något tillfälle strejkat.

Så måndagen den 15 juni öppnade de och det var hårt tryck. Verkar som om ett uppdämt behov uppstått under lockdown. Så fungerar ju marknadskrafterna. Efterfrågan som inte kan tillgodoses mer eller mindre exploderar när tillgång uppstår.

Nu är de väldigt irriterade och ilskna över de restriktioner vi har. Hur många människor som får uppehålla sig i lokal av viss storlek är reglerat vilket betyder att precis som det köas utanför banker och butiker måste det nu köas utanför bordeller och ”studios”. Vidare ska kundens namn och kontaktuppgifter samlas in för eventuell smittspårning och alla transaktioner ska vara digitala.
Protest: för en bransch som bygger på diskretion och anonymitet är detta ett dråpslag som kommer att innebära en betydande förlust av kunder.
Risk: sexarbetarna ”går under jorden” vilket betyder stora risker för individen och ingen kontroll över huvud taget.

Munskydd ska användas, ansikten hållas isär och lakan bytas efter varje kund.

Några kommentarer från artikel i ekathimerini.com:

“It’s been mad, someone said sex-starved,” said Rita. (med anledning av rusningen på öppningskvällen)

“What client is going to give us their personal information? I tell you, people are going to go hungry,” said Anna Kouroupou, a trans-woman who heads Red Umbrella, a support group.

“They almost break down the door in their hurry to get in because they are embarrassed to be seen. How will they be expected to queue? It’s ridiculous.” (sagt av Rita som sköter en bordell i centrala Aten)

Så man kan verkligen säga att pandemin och dess verkningar slår på alla överallt! Ingen går fri – vi är i detta tillsammans!

Ha en skön vecka!

PS. Ber om ursäkt för att jag inte anger alla källor! Surfade runt på nätet, antecknade information men glömde skriva ner källorna.
PPS. För den som är nyfiken eller intresserad finns sidor på nätet med information om sexturism, var man ska vända sig, vilka områden, hur husen ser ut osv. Denna blogg står inte till tjänst med sådana länkar – du får leta själv.


Koppla av, upplev och njut av
sydöstra Kreta!

Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!
Inga vandringar före 1 sept pga Covid-19!

5 tankar på “Pandemins effekter når alla

 1. Lena i Wales

  En stad i England, Leiscester, har också satts i lockdown efter öppnandet i England.
  Att någon ens vågar gå till prostituerade i dessa tider, vansinne. och stackars tjejerna för det är ju flest tjejer, men även stackars killarna. Få vilken hemsk och rutten business med mycket skumma pengar och personer inblandade. Det som är högst upp i hierarkin tjänar säkert bra och tar inga risker. Fy fan, är det enda jag kan säja.
  Nu börjar jag bli riktigt upprörd och måste sluta skriva innan det bara blir värre.
  Ha det så bra det går!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Vår regering har sagt att lokala lockdowns kan bli aktuella. Jag känner för Echinos som nu haft lockdown i över tre månader – jag hade blivit tokig!
   Tja, folk vågar en hel del i dessa tider som jag förvånas över. Visst är det en rutten ”bransch”, men jag tyckte det var härligt att de kom till tals i en stor rikstidning.
   Må gott!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s