Va’ i h-te har dom för sig inne i banken efter 3?

Ja, inte vet jag, men i Sverige räknar de väl knappast pengar eftersom allt är digitalt numera. Men vi kan leka lite med textraden från Hasse och Tages ”Lådan”: Va’ i helvete har en svenska på Kreta för sig en vecka i december?

I lördags bar det av till taverna i by som skulle bjuda på musik och kanske dans. Vi njöt av god mat och ett något märkligt, men kreativt och intelligent koncept. Tänk på karaoke där man sjunger till inspelad melodi – här var det istället trummorna som var live och resten inspelat. Duktig var killen och låtarna var kända i en blandning av gamla godingar och nyare alster. Inte en kretensisk eller grekisk not så långt örat sträckte sig – skönt! Och viss blev det dansat! Övriga gäster i ungefär vår ålder, ägarinnans söner stod och tittade på oss när vi skakade loss och jag blev så full i skratt. Undrar om de tänkte: Pinsamma gamla människor…så’n ska jag aldrig bli. Kanske nå’t i den stilen?

Söndag var som vanligt frid och ro uppblandat med skidskytte – den enda sport som jag tittar på numera.

I måndags kväll var det dags för teater uppe i Neápoli. ”Sokrates försvarstal” skriven av Plato (troligen). Jaha, hur skulle nu det gå till, hur skulle vi förstå nå’t? Jo, de använde något som kallas ”supertitles” så det gick alldeles utmärkt att hänga med. Mycket bra skådespelarprestation, det var ju i princip en monolog på sisådär 1,5 timme.
Det här är något som skulle kunna användas här av teatergrupper för att föra ut pjäser från andra länder, då kan texten vara på grekiska. Eller varför inte testa det i Sverige för att få invandrare att ta del av den svenska pjässkatten?

Tisdag tog vi våra kassar och gav oss hem till ett par från England för julfest. Tre engelsmän och fyra svenskar – det blev en mycket god eftermiddag med alldeles för mycket mat. Och givetvis snaps, vin, port och raki!

 

 

 

 

Städning och sedan kläddes julgranen i onsdags och tomtar dök upp lite här och var. Ljusslingan på balkongen är på plats, adventsstjärnorna och dörrkransen kom upp till första advent, julmat (en del levererat från svenska butiken uppe vid Chania) i kylen så nu är hemmet fullt med jul.

Den här svenskan älskar jul, men julstämning är inte så enkelt att få i solsken från blå himmel och runt 19 grader dagtid.  Bara att jobba på så gott det går!
På kvällen biobesök, vi såg ”Last Christmas”. En stunds oförarglig underhållning som jag trodde skulle innehålla mer musik från Wham och George Michael än vad den gjorde.

Torsdag inleddes med lektion i grekiska och lite senare en tripp till Iraklio. Där åt vi god middag så vi fick kraft att strosa runt på basaren, upplysta gator och julmarknaden på frihetstorget. Avslutade med fika och en titt på folklivet vid Lejonfontänen.

Här i Ierapetra tänds julgranen idag eller imorgon så jag ska försöka få med några foton från julen här i sta’n i nästa blogginlägg.

Idag började jag med kaffe, lussekatter och Lucia på svtplay. I övrigt har dagen gått på sparlåga, det är gott det också. Vi har haft en del regnskurar i veckan, lite ostadigt väder, så jag hoppas på bättre väder nästa vecka. Det rycker i vandringstarmen!

Jag önskar en skön och trevlig tredje adventshelg!

PS. Klicka på foto för större storlek!


Stadspromenad i Ierapetra och vandringar på sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni, stadspromenad
året om. Kontakta mig för frågor och bokning.
Ange vid bokning att du läser bloggen så får du 15 % rabatt (gäller inte enstaka vandring)!
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

2 tankar på “Va’ i h-te har dom för sig inne i banken efter 3?

  1. stadsmadam

    Jag tycker att det ser minst lika – eller lite – juligt ut hos er som hos oss. Skillnaden skulle väl vara solen och temperaturen förstås. Här i Skåne blåser det rejält, är barmark och i dag, denna tredje advent, har det inte bara regnat utan t o m åskat och haglat. Julstämning? Nja …

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s