Fotografi: summering med tips (del 6:6)

Foton och att fotografera ligger mig varmt om hjärtat. I sommar har jag besökt ett antal fotoutställningar där jag berörts och inspirerats. I en serie blogginlägg med tema Fotografi delar jag med mig mina upplevelser och summerar i sista delen. Hoppas du också berörs och inspireras!

Summering med tips

Summering

Fotografier är frambärare av budskap. De tränger sig på och vill visa oss en situation, en händelse, ett tillstånd eller något annat i ett unikt ögonblick. De har sitt eget språk, det där som kallas bildspråk. Det ger oss ett extra språk vid sidan av det talade språket. Alla språk måste hanteras varsamt. Så vad är det du vill förmedla när du trycker på avtryckaren?

Fotografier är också historiska dokument som kan visa hur något var eftersom de är en frysning av ett unikt ögonblick. De kan också dokumentera ett förändringsskede som t ex före-under-efter vid en ändring i en stadsbild. Vi kan följa ett barns utveckling. De kan hjälpa minnet att återkalla hur något var för att bättre förstå hur det ser ut idag. Så vad är det du vill dokumentera när du trycker på avtryckaren?

Fotografier låter oss möta andra levande varelser i vårt hem och i unika ögonblick som gör mötet djupt och lärorikt. Människor på andra sidan klotet, djur på savannen, en sällsynt orkidé i bergen på Kreta. Vår värld och vår förståelse blir så mycket större. Så vad är det du vill visa och för vem när du trycker på avtryckaren?

Blogginläggen i denna serien fick namnen historiskt dokument, berörande berättare, ljus och porträtt, motiv, natur samt amatören. Alla de bitarna finns hos den som fotograferar, inte nödvändigtvis i varje fotografi. Även hos den professionelle fotografen finns utrymme för amatören för att fotografera är en ständigt pågående, lärande lek.

Att få ta del av dokumentationen av Rom och fotografins utveckling, fotojournalisternas otroligt skickliga hantering av bildspråk och i tumult kunna skilja ut det till synes lilla men viktiga, Hammarskiölds användning av ljus och förmåga att fånga människor i ögonblicket och göra dem vackra och intressanta, de olika sätt att hitta och se på motiv som de deltagande fotograferna i Chania-utställningen visade, Brandts enkelhet som ger ett nära möte och rymmer ett viktigt budskap samt Maiers oförskräckta och uthålliga fotograferande – allt är för mig en otroligt rik inspirationskälla och ett aldrig sinande läroverk.

Tips

Fundera över motiv! Måste människor ställa upp sig eller är det bättre att de gör något, är sysselsatta? Det som de gör säger mer om personen än bara en poseringsbild. Varför finns så många foton där människor skålar med fotografen istället för med varandra? Tänk på att inte alla människor vill bli fotograferade, speciellt viktigt när du reser utomlands!

Fotografera mer i vardagen! I mina familjealbum finns några år då det verkar som vår familj huvudsakligen firade födelsedagar och högtider. De fotografierna vill jag givetvis ha, men önskar att det fanns fler från vanliga vardagshändelser, arbete osv.

Skriv vid eller på foton vem, vad, när, var! Det går också att göra på digitala foton. I ett arv vid slutet av 80-talet dök ett album upp med gamla foton i form av uppklädda, arrangerade studioporträtt. Inget skrivet. Vem var personerna? När var fotona tagna? Ingen visste, det var för långt tillbaka för att någon skulle minnas. Albumet fick, sorgligt nog, till slut slängas.

I dessa dagar med mobilkameror verkar det vara viktigare att dokumentera så mycket som möjligt istället för att uppleva. Vi konsumerar fotografi och fotograferande, på gränsen till överkonsumerar. Kameran är inte vårt öga, den är vårt tredje öga. Den är ett komplement, en berikare.

”Dela”-knappar används med en väldig frenesi. Vi blir slarviga och otydliga med vad vi vill visa och säga när vi slentrianmässigt delar allt med alla. Den stora mängden foton som dagligen strömmar över oss i t ex sociala media gör oss trötta, vi rullar förbi och missar på så sätt de verkliga pärlorna, de som talar till oss på ett eller annat sätt.
Sortera, sortera! Har du tagit fyra stycken på samma motiv, men olika vinklar – vilket ska du behålla? Vad ska i papperskorgen, i familjealbumet, på sociala medier, i bloggar, sparas privat för att minnas? De du bestämt att behålla – se till så att du har back-up!

Kamera eller mobilkamera? Det hjälper inte att köpa en dyr, avancerad kamera i tron att fotografier ska bli fantastiska. En bra kamera är viktig, men bara halva fotograferandet. En ”bra” kamera är en kamera som du trivs med, som ligger stadigt i handen, som passar dina behov. Många som fotograferar med mobilkamera skulle vinna mycket på att istället använda en digitalkamera (finns många med hög kvalité som ändå inte är stora eller klumpiga). De skulle slippa skakiga, sneda fotografier och skulle inte frestas att ta så många foton, speciellt inte på högkant. Zoom är kraftigare på digitalkameror vilket ger helt andra möjligheter att lyfta fram motiv.

Lek, prova, sortera, kasta, spara! Inspireras och lär av andra! Och lek igen!

5 tankar på “Fotografi: summering med tips (del 6:6)

 1. stadsmadam

  Mm.. Jag känner igen det där med att uppleva genom kameran istället för att själv vara närvarande i situationen. Jag försöker tänka på det, med varierande framgång. På sistone har jag faktiskt varit lite fototrött, d v s inte fotograferat så mycket som jag brukar och det har varit en rät skönt. Men nu är jag på gång igen, känns det som. Det gäller att hitta en bra balans.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det blir ju sorgligt att sitta med foto som föreställer något man knappt minns, kanske inte ens vet var det är taget…. Fotografera går i vågor, tycker jag. Ett tag hittade jag inga motiv. Hur många blå fönsterluckor, bougainvilleor och katter kan man fotografera? Då snubblade jag över fotosondag.se! Blev en kick och fotoutställningarna i somras blev en annan kick! Just nu är jag svartvit….spännande!

   Gillad av 1 person

   Svara
 2. Pingback: Fotodags!? | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s