Fotografi: amatören (del 5b:6)

Foton och att fotografera ligger mig varmt om hjärtat. I sommar har jag besökt ett antal fotoutställningar där jag berörts och inspirerats. I en serie blogginlägg med tema Fotografi delar jag med mig mina upplevelser och summerar i sista delen. Hoppas du också berörs och inspireras!

Vivian Maier – vem och vad var hon?

Nu gör jag ett tvärt kast bort från utställningar och, mer eller mindre, professionella fotografer till Vivian Maier. Hon framkallade väldigt få av alla sina negativ, visade inte foton för andra och hade definitivt ingen utställning. Efter hennes död dök massvis av lådor med negativ upp, bl a köpte John Maloof ett antal lådor foton och negativ på en auktion att använda i en bok. Han blev förvånad när han förstod vad de innehöll. Det rullade vidare och visade sig vara en otrolig skatt:

Over the course of a year, John managed to save about 90% of her work from the other buyers at the original auction to accumulate a collection of 100,000 to 150,000 negatives, more than 3,000 prints, hundreds of rolls of film, home movies, audio tape interviews, and various other items. Another collector, Jeff Goldstein, managed to salvage the rest.

Därefter har det varit utställningar, kontroverser kring äganderätt, spekulationer kring hennes person. År 2014 visade SVT dokumentären ”Vivian Maiers okända bildskatt”. Kommer den igen så se den!

Vivian Maier föddes i USA, växte upp i Frankrike där hon lär ha börjat fotografera, återvände till USA och arbetade i 40 år som nanny. Hon uppges av en familj vara en mycket privat person som höll sitt rum stängt för andra. Det verkar som om hon nästan alltid hade kameran med sig både i vardagen (huvudsakligen Chicago) och på resor och dokumenterade vad hon såg. Eller såg denna privata person omgivningen genom kameran? Hennes foton är fantastiska. Hennes motiv är mestadels gatuliv och då med människor i centrum – barn, utstötta, välbärgade.

Hennes foton av gatu- och stadsliv knyter an till första delen i denna serie av blogginlägg (del1:6) – de gamla fotona från och av Rom. Här är historiska dokument av Chicago och andra platser som ger oss information och kunskap om hur det såg ut på gator och torg samt innan, under och efter förändringar.

 

 

 

Människor intresserade Vivian Maier och hon fotograferade dem gärna i farten, i handling, i situation. Alla var intressanta, även de som vi sällan ser. De sistnämnda tycker jag är så rörande och viktiga.  Och människorna blir vackra i all sin svartvita enkelhet.

Jag tycker väldigt mycket om hennes självporträtt och av någon okänd anledning tog hon många. Jag tror att det var hennes möjlighet att experimentera, att leka, att prova sig fram. Självporträtten innehåller speglingar, reflexer, skuggor, perspektiv. Av alla självporträtten tycker jag bäst om det här. Hon gäckar vår nyfikenhet genom att hennes ansikte ligger i mörker och hon lyfter fram två andra personer vilket jag ser som ännu ett uttryck för hennes stora intresse för människor. Detta självporträtten blir som en programförklaring av fotografen Vivian Maier:

Hon tog senare också färgfoton, men de är enligt mitt tycke inte i samma klass som hennes svartvita. Kanske hon inte trivdes att jobba i färg, kanske hon inte kom lika bra överens med sin nya kamera. Eller så är det bara så att hennes svartvita foton tilltalar mig mer.

Så vad var hon – nanny som var en passionerad och skicklig fotograf? Eller en professionell fotograf som arbetade som nanny? Det har ingen betydelse, anser jag, för vi kan njuta av hennes foton i vilket fall som helst. Däremot skulle jag vilja fråga henne varför hon valde de motiv hon valde, varför hennes liv var så uppfyllt av att fotografera, varför hon framkallade så få av sina foton, varför valde hon att jobba som nanny, var det en dröm att bli fotograf, varför…ja, det finns många frågetecken. Fast kanske ska inte alla frågor besvaras. Mystik och gåtor behövs också. Att hon älskade att fotografera kan ingen tvivla på.

(fotona här på sidan är hämtade från hemsidan om Vivian Maier där det finns fler foton och mer information; det finns mycket material på internet om henne, bl a videos på youtube och  ett sammanställt ett bildspel med en del av hennes foton)

4 tankar på “Fotografi: amatören (del 5b:6)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s