Inget revolutionerande

Sommaren är den orörligaste av årstider. Solen förvandlar livet till en hägring som man ser från långt håll.
(Den grymma freden av Theodor Kallifatides)

Han har så rätt, den gode Kallifatides! Tänk om det var den 1 september idag och inte 1 juli – så härligt. Nu har högsommaren kommit med sin hetta, bara att bita ihop och se tiden an. Nu stundar rastlösa veckor då livslusten verkligen är en hägring. Det finns de som tror att folk som är födda och bor söderut tycker om värme. Så är det givetvis inte. En av mina vänner, som är tavernaägare, säger: ”Den tiden då det är som varmast och vi borde arbeta som minst arbetar vi som mest. It’s crazy!”

Jag frestas lite av att vrida på dygnet, men i två månader? Misstänker att det skulle bli svårt att vrida tillbaka. Denna passiva tid kan ägnas åt reflektion över små och stora frågor i livet. Ska jag fortsätta läsa grekiska till exempel. Står jag bara på en platå eller är jag ett hopplöst fall? Vore det inte bättre att putsa på min engelska som blivit sämre under mina fem år här? Ska bokmanuset som ligger och skräpar dammas av i höst och bli klart? Var kan jag hitta några nya vandringar? Ja, så’na saker.
Ett positivt inslag i hettan är svenskar som dyker upp! I veckan ett snack med ett par från Umeå, igår kväll middag med ett par från Skåne (och det är inte första gången de är här!). Och alldeles speciellt roligt är det när folk vill ha lite tips. Sta’n, närområdet och östra Kreta har så mycket att bjuda på!

Det blev inget blogginlägg i förra veckan. Min tillvaro kretsar ganska mycket kring mitt onda ben och behandlingar hos fysioterapeut Nikos.  Jag är en drömpatient för jag gör som jag blir tillsagd. Men även jag har mina gränser! När Nikos tredje dagen återigen pratade om vad jag inte borde äta, dieter och fasta var det dags att sätta ner foten. Rör inte min mat! Jag sa ifrån att jag kommer inte att ändra vad jag äter och då säger han: ”Det har jag förstått, Ia.” Bra på att läsa av människor är han tydligen.
Efter sex behandlingar à 1,5 – 2 tim så gick det åt rätt håll, nästan lite väl snabbt. Det gäller att inte ropa hej. Efter behandlingen i fredags väntade en helg med mycket ont och väldigt lite sömn – en mycket farlig cocktail. Kanske skulle prova med några karafaki raki? Finns en chans att jag vaknar imorgon utsövd och smärtfri. Eller inte…

Häromdan gjorde jag ett misstag som jag gör några gånger per år när jag liksom rycks med och glömmer bort mig: jag hamnade i en diskussion med en grek. Om du, som jag, definierar en diskussion som ett utbyte av åsikter och tankar som just handlar om utbyte och inte vem som har rätt och vem som har fel (för hur bedömer man åsikter?) så håll dig borta från att diskutera med en grek. De diskuterar inte utan de berättar för dig hur saker och ting ligger till, hur det fungerar, hur det faktiskt förhåller sig. Om du yttrar något annat så skyll dig själv. Då går greken igång på allvar för att upplysa dig, du stackars oupplysta, felinformerade människa. Du kanske har läst eller hört något vederhäftigt, men det är ingen tillförlitlig källa. Fortsätter du framföra dina åsikter och greken byter samtalsämne eller skakar på huvudet eller vänder sig om så har du passerat stadiet ”oupplyst” och gått in i ”hopplöst fall”. Eller t o m ”dumbom”.
Lägg därtill att världen kretsar runt Grekland och grekerna samt alla är ute efter desamma.
Det finns kanske de som tycker detta är charmigt eller komiskt, jag tycker det är ett problem. Den som tror att den alltid har rätt är inte öppen för nya impulser, fakta, tankar.  Vad händer då med framsteg, utveckling och förändring? Allra helst om man är så självgod att man tror att man är världens medelpunkt och Guds gåva till resten av mänskligheten.
Fast jag antar att det stärker allas självförtroende att alltid ha rätt!

På söndag är det val. Det är något av ett ”pest eller kolera”-val, har jag förstått. Regeringen har under sina år fått genomföra mycket impopulärt, men Ny Demokrati i eventuellt samarbete med gamla Pasok är att bjuda in försnillarna igen. Inte enkelt!
För mer information kring bland annat opinionsmätningar, partier, tendenser läs bloggen Politik i Grekland.

Imorgon tänkte jag mig att åka till konstfestivalen (den inleder sommarfestivalen) i Iraklio, men benet och jag får hålla oss i soffan eller i solstol. Du som är i Grekland nu: tänk på att det är festivaltid! Musik, konst, teater, vinfestivaler – nu duggar de tätt. Vår festival, Kirvia, börjar idag och pågår till 29 augusti i sta’n och byarna.

En sak till! Du som är i Grekland nu eller kommer framöver eller ska åka till något annat land kan läsa det här blogginlägget om god ton! Det är skrivet 2013, men Aud Øymyr la ut det på sociala media i förra veckan. Tyvärr är innehållet ständigt aktuellt och tänkvärt! Kan kombineras med visa hänsyn och respekt vid besök i kyrkor, ha avstånd vid fotografering med mera.

Nu är det slut från mig idag!

Stadspromenad i Ierapetra och vandringar i sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni, året om stadspromenad.
Kontakta mig för frågor och bokning. Ange vid bokning att du läser bloggen så får du 15 % rabatt (gäller inte enstaka vandring)!
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

 

 

 

3 tankar på “Inget revolutionerande

 1. Thalassa

  Oj, vad jag känner igen det du skriver om diskussion med greker! Och att de har så svårt att erkänna att de har fel (ja, jag vet att jag generaliserar). För några år sedan skulle vi bli upphämtad av vår grekiske vän och åka ut till ett grillparty på eftermiddagen. Det var sista söndagen i oktober. Vi hade gott om tid, och tog det lugnt när han stod i dörren och undrade varför vi inte var på plats på torget som överenskommet. Han var faktiskt lite sur, när vi (som alltid passar tider) hävdade att vi hade en timme på oss. Natten innan hade vi ställt om klockan till vintertid. Fortfarande småsur var hans replik: ”sånt bryr inte jag mig om”!

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. stadsmadam

  Det är inte roligt när det blir för varmt för då blir åtminstone jag både trög och inaktiv. Sett utifrån det perspektivet förstår jag dig till fullo. Jag hoppas dock att sommaren här i Sverige ska fortsätta så länge det bara går. Jag har ju inte ens börjat min semester än, så sommaren får inte pinna på för fort 😱!

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s