Vallöftestider

Jag tänker knyta an till förra inlägget, Nyhetsbulletin, med ett avsnitt ur en bok av Theodor Kallifatides. Jag skrattade högt i förra veckan när jag läste det, av någon anledning såg jag Mitsotakis framför mig. Han verkar vallöftesvild, men i rättvisans namn ska nämnas att även Tsipras är ute och ger löften, men jag upplever honom som något lugnare. I dagarna röt han till om Turkiet och det kan väl kanske ge några röster.

I boken ”Bönder och herrar” skriver Kallifatides om byn Jalos. År 1935 hade byn en riksdagsledamot som dock fick lämna efter bara fem månader pga av en statskupp. Han återvände till byn, gick och funderade på hur han skulle kunna bli återvald för nu krävde folket politiska program:

Annat var det förr. Det räckte med att man slaktade ett par grisar och några får när det var valdags. Efter att folket hade ätit och supit kom man ut till dem och lovade mer än Koranen någonsin lovat muslimerna som dör för sin tro. Folket trodde inte på alla löften men det spelade mindre roll.
Det berättades om en riksdagsledamot från en annan by i närheten att han hade blivit vald tack vare en tabbe. Han hade avslutat talet med sina vallöften och eftersom han tyckte att han inte fick de stormande applåder som han hade väntat sig, bad han publiken att ropa högt vad det var för saker de behövde och han lovade där framför allas ögon och öron, att han skulle tillfredsställa allas behov.
Det blev en sorts auktion. Folket ropade med berusade stämmor:
– Vi vill ha en kyrka!
Kandidaten: Jag skall bygga en kyrka åt er!
Folket: Vi vill ha en skola!
Kandidaten: Jag skall bygga en skola åt er!
Folket: Vi vill ha bevattningssystem!
Kandidaten: Jag skall bygga det åt er!
Folket: Vi vill ha en bro!
Kandidaten: Jag skall bygga en bro åt er!
Folket: Vad fan skall vi göra med en bro? Vi har ju ingen flod!
Kandidaten: Jag skall bygga en flod åt er!
Där hade köpslåendet stannat av. Folket började skratta och kandidaten trodde att han hade förstört sina chanser. Men han hade fel. I själva verket sade folk till varandra: ”Vilken käck man! Honom skall vi ha. Han ryggar inte för någonting.”
Han vann valet över sin motståndare som förresten var hans kusin. Denne kusin gick till historien då han efter valet sade: ”Ett folk som tror på att det kommer att få en flod, kommer inte att ha mat för dagen.” Han kom aldrig in i parlamentet.
(ur Bönder och herrar, skriven av Theodor Kallifatides)

Efter den 7 juli vet vi vem som ”vann” och vilka löften som kommer att infrias. Och som dras tillbaka.

Ha en skön söndag!

Vandra med mig på Kreta! Stadspromenad i Ierapetra!
Koppla av, njut av natur och landskap samt upplev mina gömda pärlor.
Vandringssäsong september-juni, året om stadspromenad.
Kontakta mig för frågor och bokning. Ange vid bokning att du läser bloggen så får du 15 % rabatt (gäller inte enstaka vandring)!
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

 

2 tankar på “Vallöftestider

  1. iamittilivet Inläggets författare

   Söndagen den 7 är det dags. Inget som turister märker så mycket av, men måndag-tisdag efter valet kan det vara dystert eller glatt beroende på utgången.
   Välkommen till Kreta nästa gång!

   Gillad av 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s