Nyhetsbulletin

Nu blir det nog ryckigt med bloggandet ett tag. Jag har påbörjat behandling hos sjukgymnast för mitt onda ben. Dagarna är olika med mer eller mindre ont och efter behandling är hela jag trött. Målet är givetvis att bli besvärsfri så fort som möjligt.
I nästa vecka kommer högsommarvärmen och den inverkar också på oss allihop. På måndag säger prognosen 34 grader med värmeindex på 37 grader. Pust! Så högsommarvärmen är något tidig i år, får hoppas att den också lämnar tidigt i andra änden.
På grund av benet och hettan så börjar jag nu vandringsuppehållet. Nästa vandringssäsong börjar i början av september (när temperaturen vill) och varar till nästa högsommar. Fast ett avbrott har jag i sommar: vandring på Skåneleden!

Jag har inte skrivit nyhetsbulletin på ett bra tag, funderar fortfarande över ett mer lätthanterligt format framöver. Tacksam för synpunkter!
Denna gång blir det en specialare: nästan bara nyheter från Ierapetra! Vi måste ropa högre här nerifrån sydkusten så alla vet att vi lever och rör på oss.

Nyhetsbulletinen är som vanligt inte heltäckande och påstår sig inte vara objektiv. Det som händer överallt i världen som mord, misshandel, drogbeslag, inbrott, trafikolyckor med mera tas inte upp såvida de inte på något sätt utmärker sig. Förra nyhetsbulletinen hittar du här, men jag täcker inte upp hela perioden mellan det inlägget och detta. Denna blogg är inte först och främst en nyhetsrapportering.

Källor: neakriti.gr, hxonews.gr, radiolasithi.gr

Grekland
Den 7 juli är det val så nyheterna under våren, och givetvis alltmer nu när vi närmar oss valdagen, är utspel och löften. Ganska tröttande om jag ska vara ärlig. Jag är dessutom inte tillräckligt insatt för att kunna skilja ut vad som är bara prat och vad som är vederhäftigt. Syriza lär få det svårt eftersom Nea Demokratia (Ny Demokrati) är i ledningen i opinionsundersökningar och det har de varit ett bra tag nu. Lite märkligt eftersom de var med om att skapa den stora skulden, men ibland har vi människor kort minne. Av det jag sett och hört verkar Mitsotakis (ledare för ND, han kommer från en gammal politikerfamilj från Chania här på Kreta) vara ute och lova alla allt vad de önskar. Kan bli tufft efter valet!

Turkiet fortsätter stöka med Cypern och får nu nya synder på sitt samvete. Det hävdas från centralt håll i Grekland att antalet besökande turister är högre än tidigare år. Det sägs varje år så om mätningarna stämde borde vi vada runt bland turister. I år sägs i samma andetag att det är få turister utom i Aten. Jag vet inte riktigt hur det går ihop, kanske någon speciell grekisk logik. I vilket fall som helst så anges fint väder i resten av Europa som en anledning, eurons höga värde som kanske en annan, Egypten är ”öppet” igen, minskat resande till följd av miljödebatten tror man inte mycket på. Den största anledningen är….just det, Turkiet! Det sägs att Erdogan har satt in en mängd extra flyg från Europa så det är dit folk reser. I klartext: han snor turisterna. Jag blir lite trött och jag tror att herr Erdogan har större problem och saker att ta hand om än att ordna med flygtrafik.

Ierapetra (och några orter till)
Vi börjar i Pachia Ammos där en grävmaskinist fick hicka för cirka 10 dagar sedan. Han fick syn på något i vattenbrynet där han höll på att jobba och när han gick närmare insåg han att det var ett människolik. Inga händer eller fötter, likets föruttnelse var långtgående så man tror att mannen dog för sex månader sedan. Ingen saknas i området så troligen har han förolyckats någon annanstans och förts till land med strömmar. Liket är nu i Iraklio för vidare undersökning och identifiering.

I Hersonissos har två personer gripits i samband med en våldtäkt. Det finns inte så mycket uppgifter och jag brukar inte skriva om så’nt som händer överallt (inbrott, mord, trafikolyckor osv) om det inte avviker på nå’t sätt. Det kan man säga att detta gör. Vid gynekologisk undersökning hittades ett mynt och en sedel. Offret och gärningsmännen träffades på en bar, alla drack och borde haft en trevlig kväll. Tänk om unga människor var lite mer förståndiga, tänk om supandet kunde anta rimliga nivåer. Det blir så mycket roligare och säkrare då. För alla.

I Neapoli ligger domstolen för region Lasithi. Där blev det ett himla rabalder för några dagar sedan pga trasig AC! Domaren var ilsk och slängde ut nå’n polis eller tjänsteman vilket sedan facket reagerade på. Trasiga AC är inte tjänstemännens sak att fixa, så det så. Rättegången sköts upp. Julitemperaturer i juni är inte att leka med.

Så till Ierapetra! Den 26 maj var det lokala och regionala val i Grekland. Här hos oss fanns 7 (vanligen 2-3) kandidater till borgmästarposten och ingen vann första omgången. I andra omgången ställdes två kandidater mot varandra och vinnare blev sittande borgmästare. Mycket väsen för väldigt lite med andra ord. Splittringen bland de politiskt aktiva blev bara en splittring utan vinnare.
Även lokala nyheter präglas nu av det stundande valet 7 juli.

Prisen på grönsaker har sjunkit, framför allt på tomater som är huvudgrödan i växthusen. Besvärliga tider för odlarna, framför allt när man tänker på vinterns härjningar och då speciellt stormen i mars.

Besvärligt är det också för brandkåren som ilsknat till. På kort tid har det i sta’n varit två bränder mellan hus varav en brand var nära sjukhuset. Problemet är ödetomter mellan husen som inte städas så när någon grillar eller får för sig att elda upp lite skräp (trots att det är eldningsförbud) så kan elden sprida sig snabbt till omkringliggande hus. Nu har det gått ut en uppmaning till alla att ödetomter ska städas.

Vårt sjukhus fick ifjol en undersökningsutrustning för att scanna och upptäcka mag- och tarmcancer. Den bekostades till största delen av insamlade pengar från invånarna (lite annorlunda organisation än Sverige). Nu har en CT-scan kommit till sjukhuset och hur den är finansierad känner jag inte till. Men visst är det fantastiskt att sjukhuset var dödsdömt för drygt 10 år se’n (det fanns ett nedläggningsbeslut), folk kämpade och demonstrerade och nu får vi fler funktioner och det anställs fler!

Ierapetra får sin del av den minskade turistströmmen.  Det slår på bl a på handeln så köpmannaföreningen har lagt fram till kommunen att man vill göra en repris på ”White Nights” (långa öppettider under en kort period; gjordes ifjol med gott resultat) och några andra förslag. Vi får se vad som beslutas. jag återkommer.
Roligt: det ses om positivt att skandinaverna är tillbaka! De drog ju västerut 1991, började droppa tillbaka sedan 2015.

Ierapetras stolthet, fotbollslaget, lyckades ta sig upp i nästa division (eller vad det heter). Väldigt roligt tills baksmällan: det blir dyrt att spela i den högra divisionen och klubben har inte de pengarna. Hoppas de lyckas lösa det, annars blir det nog många tappade sugar.

Äntligen är nya busstationen klar! Visst ser den ut som ett UFO när den är upplyst? I dagsljus är den mer av denna världen.

Nya målningar på piren i fiskehamnen! Och i år är det stort som räknas! Häftigt och snyggt, tycker jag.

Det byggs på en ödetomt, det sägs att det ska bli ”rekreationsområde”. Vette tusan vad det innebär. Spännande och underligt på samma gång.

Napoleons hus renoveras sedan några månader tillbaka. Ja, faktiskt så många månader att vi undrar om det någonsin blir klart. Märk väl ”renoveras” – inte ”restaureras”. Synd.
Arkeologiska muséet är stängt. Om det ska renoveras/restaureras eller om gamla beslutet att flytta muséet till gamla kommunhuset fortfarande gäller är höljt i dunkel. Om det flyttas så har jag en jättebra idé för den gamla byggnaden och för ett hörn i gamla kommunhuset, men vad vet en utlänning!?
Nya anlagda platsen framför borgen är nästan klar, lyktorna saknas. Några plattor är redan sönder och nu talas om att borgen ska renoveras/restaureras på insidan. Hm? Det känns som om en del av den här kommunen är släkt med Nalle Puh: ”Ibland har jag otur när jag tänker!”. Jag tänker så här att det borde vara smartare att jobba sig inifrån och ut, men det är kanske jag som är släkt med Nalle Puh.

Det var några nyheter från min del av världen! Ha det gott!

Vandra med mig på Kreta!
Koppla av, njut av natur och landskap samt upplev mina gömda pärlor.
Vandringssäsong september-juni, året om stadspromenad.
Kontakta mig för frågor och bokning. Berätta vid bokning att du läser bloggen så får du 15 % rabatt (gäller inte enstaka vandring)!
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

8 tankar på “Nyhetsbulletin

 1. Lena i Wales

  Lyckat ill med sjukgymnastiken och hoppas du snart blir smärtfri.
  Varför kan de aldrig vara ”lagom” väder? Här i Wales har det bara regnat och regnat, fast just nu ser det lite ljust ut.
  Förstår att du blir trött på valet. Jag är urtrött på Brexit och valet av premiärminister här, bläääää.
  Trevlig midsommar!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s