Gå till källan, men drick försiktigt

”Vad är det som händer i Sverige? Hur kunde ni släppa in dem? I Sverige av alla länder!”
Den grekiske gamle skolläraren hade följt det svenska valet 2010 på internet och tittade uppfodrande på mig.
”Jag vet inte, jag förstår det inte heller. Det är mycket märkligt. Och inget jag är stolt eller glad över.” svarade jag.
Han fortsatte med att uttrycka förvåning över att Sverige som hjälpt så många, som stått för humanism, nu också drabbats av extremhögern. Han var ledsen och upprörd. Som exempel på hjälp från Sverige berättade han om sin barndom under andra världskriget då sändningar med block, pennor mm från Svenska röda korset gjorde det möjligt för barnen att gå i skolan.
Jag var tacksam över att vi fortsatte att prata om gamla tider så jag slapp försvara eller förklara det jag inte kunde: Sverigedemokraterna hade precis blivit invalda i den svenska riksdagen.

Grekland har sin extremhöger i partiet ”Gyllene gryning” som har ett stort inslag av kriminella element vilket anmälningar och rättegångar vittnar om. För mig är det väldigt märkligt att de är så stora som de är i ett land där medborgarna upplevt militärjunta, men det är väl kanske bara den ack så ofta motsägelsefulla mänskliga naturen som gör sig gällande. För övrigt talar greker gärna om de onda ottomanerna och om kampen under andra världskriget, men inte gärna om juntatiden. Märkligt och farligt. Det som sopas under mattan kan glömmas för att sedan hända igen. Och igen. Kanske det bara ligger för nära tidsmässigt.

Tillbaka till Sverige!

Valår igen i år och jag har surfat runt för att skaffa mig lite information om vallöften och valmanifest. För cirka en månad sedan såg jag att Sverigedemokraterna fick 20-25 % stöd beroende på olika opinionsinstitut. Det betyder att var 4:e till var 5:e person i väljarkåren kan tänka sig att lägga sin röst på Sverigedemokraterna. Det skrämmer mig.

Representanter för Sverigedemokraterna hävdar då och då att de blir missförstådda. En sorts offermentalitet där de spelar på att vi ska tycka synd om dem. Ett mycket fult men kanske effektivt grepp.

Sociala medier börjar svämma över med lösryckta citat och artiklar duggar mer och mer tätt. Det handlar ofta om rasism, koncentrationsläger, nazismen o likn. Det finns fler exempel på stater som haft nationalistiska och/eller ultrahögra regeringar och ingen av dem slår an några positiva strängar hos mig.

Jag insåg att det mesta jag vet om Sverigedemokraterna har jag hört i andra hand så varför inte gå direkt till källan! Helt enkelt ta reda på vad de själva säger, få en helhetsbild.
Det första jag fick göra var att fundera över och ringa in begreppet rasism. Det visade sig inte vara så enkelt som det ofta verkar i media. Ordet kan ha flera och olika betydelser beroende på sammanhanget och det är en svaghet att vi inte gör klart vad vi menar när vi diskuterar. För den som vill läsa mer om begreppet rekommenderar jag Forum för levande historia där du bl a hittar ”Rasist? Inte jag”, en begreppsinventering av Anders Hellström.
Sverigedemokraterna hävdar själva att de inte är rasister eftersom:
”…vi definierar nationen i termer av kultur, språk, identitet och lojalitet, och inte i termer av historisk nationstillhörighet eller genetisk grupptillhörighet,…” (Sverigedemokraternas principprogram)
För mig som humanist är rasism så fjärran att det skorrar i hela mig, ungefär som när man drar naglarna över svarta tavlan. Jag bestämde mig för att försöka lägga det åt sidan och läsa så faktafokuserat och objektivt som möjligt. Inte enkelt, man får hålla ett öga på sig själv hela tiden.

Som uppvärming tittade jag på deras hemsida på ”Vår politik från A till Ö”. Där fanns en del som fick mig att höja på ögonbrynen, men också en del som lät rimligt vid ett första ögonkast. Gick vidare till deras ”Sverigedemokraternas Principprogram 2011” och började läsa.

Jag tänker inte slänga ner lösryckta citat eller kommentera enstaka delar utan mitt tips är att gå in, ladda ner, läs och fundera. Du får vara beredd på en del motsägelser och inkonsekventa utfästelser. Du får vara beredd på att några ord används annorlunda än vad du är van vid. Du får vara beredd på att bli förvånad över hur genomarbetat och välformulerat programmet är. Du kommer kanske att, som jag, skrämmas av och undra över vem den slipade personen är som satt principprogrammet på pränt.

Mitt slutintryck är att deras samhälle vill jag inte leva i och jag tror inte att de vill ha mig i sin socialkonservativa nationalstat. Antagligen har jag straffat ut mig redan genom att det är andra gången jag bor utomlands, dvs jag är inte ”lojal” och är troligen inte född med rätt ”essens”.

Om en bra thriller säger man att den ska tangera verkligheten, den ska vara möjlig även om den är otrolig. Att läsa Sverigedemokraternas principprogram är som en thriller, men när man börjar förstå och inser att innehållet är möjligt och troligt om de får makten blir thrillern en rysare.
Jag blev kall långt in i själen.

Att rösta är en skyldighet och en rättighet. Min röst är postad och i år blev det inte blankröst vilket det blivit några gånger när jag inte funnit någon att ge förtroende. Proteströsta? Aldrig och framför allt inte på ett parti som är ljusår ifrån vad jag tror på och står för.

Låt oss tillsammans marginalisera mörkrets makter!

PS. Om du vill diskutera lite när du läst om deras politik så hör gärna av dig! Enklast genom att skriva en kommentar nedan.

Vandra med mig på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Vandringssäsong september-juni, året om stadspromenad.
Det går bra att kontakta mig hela året för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

25 tankar på “Gå till källan, men drick försiktigt

 1. Ann-Valli Andersson

  Så otroligt bra skrivet. Jag har läst deras partiprogram flera gånger och är övertygad om att de flesta som röstar på SD inte läst på. Har de gjort det är de ännu mer korkade än vad jag trodde.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack! Jag är inte sä sker på att korkade är rätt ”etikett”. Vore intressant att höra vad någon som röstar på SD tycker är tilltalande. Det som är lite skrämmande tycker jag är att det som SD kort uttrycker i enskilda frågor kan låta ganska bra, men när man läser vad de står för går det inte ihop. Det är som om det finns en ”hidden agenda”.

   Gilla

   Svara
  2. Lisa Brissman

   När Martin Kinnunen, SDs talesman i klimatfrågor, idag till EKOT säger att det inte finns någon koppling mellan sommarens extremväder och klimatförändringar och att SD tänker MINSKA anslagen till klimatforskning mm så blir man ju HELT galen!! Hoppas detta skitparti i alla frågor tappar MASSOR av röster på detta! Idag tas det upp i alla nyhetssändningar varje timme…

   Gillad av 1 person

   Svara
   1. iamittilivet Inläggets författare

    Är det bevisat på något sätt att sommarens extremväder har koppling till klimatförändringar och i så fall hur ser den kopplingen ut? Fakta, fakta och inte känslomässiga reaktioner tror jag är enda sättet att slå hål på argument och uttalanden.

    Gilla

    Svara
 2. Tomas Nilsson

  En mycket bra analys som nog sammanfattar det hela. Mycket ser rimligt ut vid en första anblick och tanken är nog att folk inte ska tränga djupare in i sakernas tillstånd ty då avslöjas sanningen (eller snarare lögnen). F ö är det glädjande och värmande att det ännu finns människor i Grekland som minns den svenska Röda Kors-insatsen under andra världskriget. Den fine Sture Linnér har ju berört det vid flera tillfällen i sina synnerligen läsvärda böcker. Det är viktigt att vi hjälps åt att hålla den humanitära attityden levande. Stort tack, Ia!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   De korta beskrivningarna vid enstaka frågor har lite ”ge folket vad folket vill ha” över sig, men det kommer en del annat ”på köpet”!
   Äldre människor kan fortfarande bli alldeles översvallande glada när de hör att man kommer från Sverige. De håller på att försvinna, men det finns något yngre som minns stödet under juntatiden och Olof Palme som ”frontfigur”.
   Tack själv!

   Gilla

   Svara
 3. Inga-Lill Tjernström

  Ia, att rösta på SD finns inte på kartan. Det är en sorglig utveckling. 2014 befann jag mig med ett sällskap damer i Barcelona när vi nåddes av valresultatet. Alla blev vi lika besvikna. Jag bävar för årets val, tyvärr hör jag alltför många som ser SD som ett alternativ. Många är de diskussioner jag fört det senaste åren och inte vet jag om jag nått fram med att visa på de brister som finns i deras politik. Som människa, som kvinna kommer jag aldrig att sluta argumentera mot SD och deras gelikar.
  Mvh
  Inga-Lill T

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag tror att många fastnat i kristänkandet i Sverige som funnits nu i några år. Och det betyder att en del av SD:s politik ”tilltalar” en del. Men man kan ju vända på det: är det så krisigt i Sverige egentligen?
   Proteströsta förstår jag mig inte på för man lägger trots allt sin röst PÅ något/någon. Och det får man stå för!
   Vi fortsätter argumentera och diskutera! Trägen vinner! Och vi ger inte efter för att personangrepp och låg debatt, eller hur?
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
 4. Monica Ceder Persson

  Bra skrivet. Det är en oroväckande tanke att var 4:e el 5:e kan tänka sig lägga sin röst på SD; det innebär i princip att en kan ha vänner som gör det…
  Jag hoppas att alla tänker sig för ordentligt för deras grundsyn är ett hot mot demokratin. De är också ett hot inte bara mot invandrade svenskar el flyktingar, de är även ett hot mot kvinnor.
  /Monica

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   När det gäller demokrati får jag faktiskt inte riktigt grepp om vad de menar, det är motsägelsefullt. Som jag ser det är de inte ett hot mot vissa grupper i samhället utan ett hot mot Sverige. Men vi får väl de i september om det är deras nationalstat vi vill ha…

   Gilla

   Svara
 5. Jan-Erik

  Modigt skrivet, Ia! Man måste ställa upp för de demokratiska värderingarna. Jag fick offra min svägerska, när hon för två år sedan berättade, att hon blivit ”Sverigedemokrat”.
  Snart ses vi igen, Ia! Då har vi också redan röstat på ett demokratiskt parti!
  Kram / Jannis

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Svårt det där med hur man ska göra umgängesmässigt, men jag antar att om det finns saker man absolut inte kan diskutera/samtala om och man värderingsmässigt ligger långt ifrån varandra så kan det bli svårt att umgås. Samtidigt så är det ju via information och att utbyta åsikter som vi kan påverka varandra, Fast möter man en vägg så vad ska man göra? Svåra gränsdragningar!
   Ska bli roligt att ha er här igen! Kram

   Gilla

   Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Detta inlägget var ingen analys av SD:s valprogram utan mer som en uppmaning att ta reda på vad de står för istället för lösryckta citat och annat som seglar runt. Att jag inte sympatiserar med SD tycker jag framgår. De övriga partierna tror jag att de flesta har ganska klart för sig vad de står för eftersom de funnits ett bra tag. Men man kan se denna uppmaningen i ett vidare perspektiv, dvs att vi alla behöver informera oss bredare och djupare innan vi röstar.

   Gillad av 1 person

   Svara
 6. ))Anette lärjedal

  Enligt mig blev detta för mycket + till det där så kallade demokratiska partiet. Det är ” smyg ” reklam för dom, som dom vill ha det. De är rasistiska och nazister. Och tro inte Ia att alla nya medborgare( även ” gamla ”) i Sverige är humanister demokrater. Fruktansvärt med all ” nygammal ” vind som sveper över Europa. Jag tappat flera ” bekanta ” fler blir det säkert.Må gott 😋

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Hur du kan tyda mitt inlägg som plus för SD förstår jag inte. Någon smygreklam är det inte heller. Jag tror inte på att tysta ner, svartmåla osv utan jag tror på samtal och diskussioner som är så faktabaserade som möjligt. Det är av de anledningarna jag uppmanar alla att ta del av SD:s program. Vi måste veta vad vi talar om, först då kan vi komma vidare.

   Gilla

   Svara
 7. ))Anette lärjedal

  Läst allas, tyvärr min upplevelse är att ” just ” det partiet får + utan göra något. Inget riktat direkt mot dig. Jag väljer nämna och diskutera andra partier på lokal nivå och riksdag. Och ja jag vill inte ge dom någon uppmärksamhet. Kalla det ” mobbing ” om du vill, jag står upp för min åsikt. Vill inget ha med dom att göra. Så hoppas jag inte sårat dig inte min tanke. Hoppas jag förklarat mig. Jag ” jobbar ” vidare för ett Sverige utan ” de där ”

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Och jag tror på att lyfta fram och prata om olika saker, t ex vilket samhälle vi vill ha och vilket vi inte vill ha. Jag tror också att olika mörka krafter tjänar mer på att motståndssidan är tyst. Jag upplever inte att de fått några plus varken i mitt inlägg eller i kommentarerna. Uppmärksamhet tror jag är viktigt. Det vi inte vill ha ska inte få stå oemotsagt eller ta initiativet. Vi får alla hjälpas åt att hålla diskussionen om vårt samhälle igång på olika nivåer.

   Gilla

   Svara
 8. Monika M Ringborg

  Vi är nog många som undrar över vad som händer. Och att så stor del av väljarna inte är politiskt insatta. För hur kan man inte höra vad de egentligen säger, när de talar om homogent Sverige för att ta ett exempel. Och det drabbar inte endast de som kommer till Sverige, även olikheter i den svenska kulturen. Svenskar är inte ett homogent folk. SD gillar inte mångkulturalism. Och frågan vilka konsekvenser det får det för oss alla är viktig att ställa.

  Om att ge SD plus, nja! Försöken att inte uppmärksamma SD, skapade också sympati. Det är bättre att slå sönder deras argument, för det är inte svårt att få fram vad de egentligen står för.

  Bra analys Ia.

  Gillad av 1 person

  Svara
 9. Lena i Wales

  SD skrämmer mig också, men är väl en följd av svenskarnas missnöje med de ”gamla” politikerna. De har inte lyssnat på sina väljare och då blir det så här tokigt.
  Jag ska rösta, men det känns också konstigt, för jag vet så lite om dagens politik, kan inte ens partiledarnas namn. Känns tyvärr inte så viktigt när man inte bor i landet. När jag bodde i Sverige hade jag full kontroll och var politiskt intresserad, men känner lite nu att jag låter de unga ta över, jag har gjort mitt för att bygga upp samhället för dem. Vet att det är lite fel, men man kan inte vara överallt och engagera sig i allt.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   SD är inte en följd av missnöje utan ett parti som länge (sedan 1988) levt en tynande tillvaro. Svenskarnas märkliga (i mina ögon) proteströstande har lyft upp SD och 2010 t o m in i riksdagen. Tveksamt om alla som röstar på SD vet vad de röstar PÅ.
   Jag har fortfarande lite pejling på Sverige, men visst känna det mer och mer fjärran ju längre man bor utomlands.

   Gilla

   Svara
 10. Pingback: Valreaktion från en ö i södern | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s