En önskan om hjälp…nej, ett rop på hjälp!

”Liten tuva stjälper stort lass” heter det. I mitt fall var det gammal, sliten sko som på morgonrunda sprack bak i hälen på insidan. Det kändes lite konstigt och när jag kom hem upptäckte jag det största skoskav jag nå’nsin sett! Inte djupt, men brett. Skor är inte att tänka på trots Compeed, tur att vädret tillåter sandaler. Det värsta är att jag nu påtvingats ett vandringsuppehåll. Funderat över vad jag kan sysselsätta mig med. Läsa, sova, kontorsarbete, äta. Så dök fönsterputsning upp, men då bytte jag spår och tänkte på nå’n annat. Kommer jag att vara frustrerad om några dagar? Är det tur att jag lever ensam??

I min livsmedelsbutik (ja, jag äger den inte, alltså…) kom stor tomte och lite andra prydnader upp för lite mer än en vecka sedan. Sol, blå himmel, sandaler, kortärmat, shorts, grekisk musik i högtalarna = julstämning? Inte ett smack. Men jag misströstar icke! I månadsskiftet blir det några dagar i Skåne och julbord är bokat. Några julmarknader ska också hinnas med. Vi har många mysiga julmarknader i Skåne. Du har säkert också julaktiviteter av olika slag nära dig. Stöd och njut det lokala!

Så är vi framme vid ropet på hjälp!

Du som följt bloggen ett tag vet att jag skrivit en bok som nu är iväg på genomläsning innan den ska gå till förlag och försöka bli publicerad (spännande och skrämmande…). Dags för nästa projekt! En av mina grekiska vänner tyckte att jag skulle skriva en guidebok på svenska om östra Kreta. Tanken var väl att locka hit fler skandinaver. Av flera anledningar tänker jag inte skriva någon guidebok. Jag tänker skriva och samla en hop berättelser (noveller eller kåserier eller artiklar låter så pretentiöst; lite över min förmåga) hämtade från mitt liv på Kreta. Så den skulle väl kunna heta Mitt Kretaliv eller nå’t i den stilen.

Nu behöver jag din hjälp med urval och inspiration! Vad skulle du vilja läsa i en så’n samling? Vad tycker du absolut ska vara med? Jag tänker mig en blandning av fakta, allvar och humor – vad tycker du om det? Ska jag plocka in några av mina foton? Finns det kanske något blogginlägg som du tyckt om och gärna skulle vilja läsa mer om?
Alla synpunkter mottages tacksamt! Du kan skriva nere i kommentar eller skicka e-post till ia.lofquist@live.com.

I nästa vecka kommer ett inlägg ”nyhetsbulletin” med bl a översvämningarna i en del av Aten.
Ha en skön och fridfull helg!


Kom och hälsa på!
Vandra med Ia på Kreta så får du träffa mig och mina vänner. 
Koppla av, njut av naturen, landskapet och vackra vyer.
Mer information http://inspirewiz.com
Välkommen!

 

 

26 tankar på “En önskan om hjälp…nej, ett rop på hjälp!

 1. barabrittiskt

  Åh så långt du kommit med boken. Spännande.
  Jag skulle framöver vilja läsa om djur och miljö såklart. Hur hanterar kretensarna all turism och avfall, vattenbrist, bygglov på känsliga platser med risk för skred…
  Sedan vill jag såklart läsa mer om din vardag. Har du blivit god vän med någon vandrare? Hur planerar du nya rutter? Vad gör du i Ierapetras lokalsamhälle…

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack för tips!
   Har du läst några kåserier av Thorsten Ehrenmark? Jag tror att du skulle gilla en del av dem. Han bodde i USA och Paris, men framförallt många år i England. En del av dem är extra roliga i dagens brexit-sken…. Har du inte läst så håll ögonen öppna på loppisar och antikvariat, de är nog slut på förlagen Askild & Kärnekull och Legenda. Jag räddade några av min fars i somras i hustömningen.

   Gilla

   Svara
 2. Sophia Hedlund

  Jag vill läsa om lite ”dråpliga” ankenoter. Sånt som bara händer i Grekland. Hur man får vänta i evigheter på en leverans tex, hur det funkar på bamnken att man alltid måste ha med sin lilla bankbok. Vardagslivet med allt det innebär och som gör att vi älskar Grekland =)

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack för tips!
   Jag kan garantera att det händer saker i vardagslivet som inte på något sätt medverkar till någon större kärlek till Grekland om man säger så. Och de ska med på något sätt!

   Gilla

   Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack!
   Japp, bylivet ska med på något sätt. Det är en så viktig del av Grekland som håller på att gå i graven. Kanske t o m blir mer än en berättelse som kretsar kring byar.

   Gilla

   Svara
 3. Birgitta i Umeå

  Jag är inte rätt kvinna att svara på detta. Jag känner mig som en prins (prinsessa) varje gång jag ser att du har skrivit något nytt på bloggen. En härlig stund att mysa till. Likadant är det när jag ser att Jannis/Ylva har skrivit sin månadsrapport på Kalimera-forumet.

  Jag gillar bloggstuket, även i bokform.. Alltså lagom korta kapitel om tingens ordning. Tyckte mycket om att läsa Inga-Britt Tomboulidous blogg från Naosa på fastlandet. Tyvärr gick hon bort för ett par år sedan. Tyckte även om Gunnar Lidens blogg, då han var aktiv som präst i Skandinaviska kyrkan i Aten. Han har gett ut delar av sin blogg som bok; ”Under tamarisken” nu när han är pensionär. Ta en titt på dessa skribenter! Men du ska göra något eget. Dom har inte dom dråpliga anekdoter, som du har.
  Så till tipsen, som jag vill beskriva med några ord.
  – Ett bra liv
  – Natur, kultur, politik på Kreta.
  – Kreta sett från min södra flank
  – Välkommen till Kreta, ett eget land i landet.
  – Vardagshändelser.

  Så ska du ha sköna dagar i Sverige med mycket god julmat. Vi tar hand om Kreta under 6 veckor i december-januari från vår flank!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack för alla tips! ”Under tamarisken” har jag inte läst, tar den när jag är klar.
   Vi tar hand om Kreta tillsammans – jag ska bara vara i Skåne 9 dagar.
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
 4. juliann66

  Jag tycker din vanliga blandning av allvar och humor ska finnas och givetvis dina fina foton!
  Kåseri och dagboksberättelser är alltid trevliga former. Då kan man läsa en snutt varje gång man tar upp boken.
  Lycka till med allt i fortsättningen! Jag ser fram emot att få läsa kommande alster!
  Kram!

  Gilla

  Svara
 5. Tomas Nilsson

  Möten med människor! Möten som får oss att inse att kretensarna är fullkomligt normala människor. På Kreta.
  Följ med herdarna några dagar. Och olivskördarna. Vem odlar tomaterna till salladen, och hur? Och rödlöken? Och vad gör hotellstäderskan på vintern?

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack för tips!
   Följa med herdar är en dröm som inte kan bli verklighet förrän jag knäckt koden ”grekiska språket”…. Skulle vilja lära mig läsa landskapet och få ta del av deras stigar och genvägar.

   Gilla

   Svara
 6. Lena i Wales

  Fakta blandat med humor är ett bra koncept.
  Alltid roligt med lite händelser från vardagslivet i Grekland som ju inte är som i Sverige.
  Också bra med fakta om vad man kan se och vad man kan göra.
  Inte lätt att ge bättre tips.
  Önskar dej en fin söndag!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack för tips! Det blir nog mycket vardagsliv och fakta får komma med ”på köpet”. Massor med fakta och information om att se och göra finns i guide-böcker och på nätet så det blir inte huvudtema.
   Ha en fin vecka!

   Gilla

   Svara
 7. Jan-Erik

  Firande som paraderna, bröllop, barndop, begravningar med minnesdagar och Mariadagen i Psychro den 15:e augusti kan du tänka på bland alla övriga traditioner. Du får börja gå i kyrkan, men din ligger ju nära!
  Kram / Jannis

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Högtider och kyrkan ska med på något sätt, de är en så stor del av livet här att det går inte att hoppa över.
   Om du med ”gå i kyrkan” menar att vara med på hel gudstjänst så har jag inte varit det, men jag har varit med om delar ända sedan jag kom till Kreta i slutet av 80-talet. Skönt att slinka in, sätta sig ner en stund och koppla av och lyssna på de mässande rösterna.
   Kram

   Gilla

   Svara
 8. Caroline

  Men va kul och spännande, köper boken direkt i så fall 🙂
  Kreta har ju en speciell plats i mitt hjärta.
  Bilder tycker jag att du ska ha med, många, så folk känner direkt att de vill resa dit och utforska den delen av ön. Möten med olika människor, då menar jag inte oss turister 🙂 utan mera lokalbefolkningen.
  Upplevelser du mött på under dina vandringar.

  LYCKA TILL!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s