Kontrakt, kontant och mycket kontakt

Jag skrev i torsdags att jag håller på att teckna nytt kontrakt för internet+telefon samt ändra min mobil. Och jag lovade återkomma med berättelse hur det gått. Här kommer den!

Först lite info! Telias motsvarighet här heter OTE och de har ett ”dotterföretag” som hanterar mobiler som heter COSMOTE. Om man vill komma i kontakt med dom kan man maila, ringa eller gå in i deras butiker som heter Germanos. Så det är ungefär som om Telia skulle ha en filial som heter VärldsTelia och butiker som heter Tysk. Jag vet, det är märkligt.
Butiksbesök tar lite tid eftersom det kommer in folk som det bara måste pratas med mitt i alltihop eller ett telefonsamtal som måste besvaras eller nå’t annat som dyker upp.
Jag har frågat butikspersonal K om mitt avtal tidigare och jag skulle komma in i början av oktober. Jag gör som jag blir tillsagd och infann mig i torsdags. K pratar väldigt bra engelska (kanske är amerikanska – jag är inte riktigt säker).
Håll i dig, nu sätter vi igång!

Dag 1 – torsdag
Butiksbesök (fm)
Önskar förlänga avtalet för telefon+internet samt teckna avtal för mobil. K kollar upp gällande avtal, telefon+internet inga problem, ser att mitt avtal för mobilen gått ut (vilket jag visste om), kollar upp min användning av mobilen och upptäcker att jag betalar för mycket i förhållande till vad jag använder. Han föreslår kontantkort vilket jag inte vill ha med tanke på säkerhet under vandring. Tänk att stå någonstans och behöva ringa men kortet är tomt. Han proppsar på att jag ska ringa servicenumret 13888 för de kan ofta ge bättre priser. Jag är inte så pigg på det med tanke på tidigare erfarenheter, men går till slut med på det.

Telefonkontakt (em)
Massa sifferval, till slut en levande människa på tråden. Båda erbjudanden som jag får är högre än i butiken vilket gör att den där levande människan surnar till och undrar om jag verkligen har förstått allt rätt. Vilket jag har så ajö!

Under kvällen funderar jag och tänker om. Jag tror minsann att jag ska prova kontantkort. Behöver ju bara ha det ett tag för att se hur mycket pengar som går åt, hur mycket jag sparar. Kan ändra om jag inte blir nöjd.

Dag 2 – fredag
Butiksbesök (fm)
Får vänta en stund eftersom jag vill prata med K, orkar inte dra allt en gång till. Jag berättar att jag bestämt mig för att testa kontantkort. K upplyser mig då om att jag måste ringa 13888 för att få en kod så att mobilen kan ställas om vilket jag måste komma till butiken för att göra.
Suck.

Telefonkontakt (em)
Samma procedur med sifferval och glädjen över att till slut få höra en levande människas röst. Hon vill ge mig ett erbjudande på mobilavtal, jag förklarar att jag bara vill ha en kod. Vi tjafsar ett tag, men hon ger sig till slut och ska koppla mig till en annan avdelning.
Det blir alldeles tyst och tomt i luren. Tiden går. Är jag bortkopplad eller? Lägga på och börja om igen? Du känner igen det, eller hur? Man vet inte hur man ska göra. Medan jag velar och inser att om jag lägger på måste jag börja om från början kommer en ny levande röst i andra änden. Jippi!
Den här damen ger sig icke! Hon ska informera mig om ett erbjudande. Hon insisterar verkligen. Jag tänker att de kanske måste göra det så visst, dra erbjudandet. Och dra på trissor – det är två tredjedelar av gårdagens erbjudande! De måste verkligen tycka om avtalskunder.
Jag får till slut koden. Och information om att omställning till kontantkort kostar 15 euro. Det glömde K att nämna.

Dag 3 – lördag
Butiksbesök
Jag skuttar glatt ner till butiken för att avsluta projektet (jo, det börjar kännas som ett projekt, ett stort sådant). K jobbar inte, men vad gör det när en annan kille som jag haft kontakt med tidigare och som pratar engelska är på plats. Han tar fram mina uppgifter på datorskärmen, jag förklarar vad saken gäller. Och nu blir det flera knutor på linjen. Han förstår inte vad jag menar.
Jag förklarar igen.
Han förstår inte.
Jag frågar vad det är som är konstigt.
Han menar att mobilen kan han inte ändra, det är spärrat i systemet, och avtalet kan han inte göra något åt för han känner inte igen det pris jag fått av K.
Jag förstår inte. Samma butik, samma företag som igår.
Det känns som om vi befinner oss på varsin planet.
Då säger han Δεν καταλαβαίνω vilket betyder Jag förstår inte.
Toppen! Att han går över på grekiska underlättar inte precis vår dialog. Inte heller att en kund sticker in näsan och ska försöka hjälpa till.
Till slut säger han att kom in på måndag för då är K här igen. Jag tycker att det låter som en mycket bra idé. Vi önskar varandra trevlig helg och hej då.
Ibland får man bara ge upp. Framför allt när det låser sig för båda.

Dag 4 (fm)
Butiksbesök
K på plats. Jag på plats. NU ska vi uträtta stordåd!
Det börjar med att vi får ställa in alltihop för jag har inte mitt pass med mig. Jag försöker med körkortet trots att jag vet att det inte är en giltig id-handling. Är man desperat så är man. Och det går givetvis inte. Gå hem och hämta passet, tycker K.
Jag tittar nog med vild blick när jag konstaterar att det blir i så fall mitt femte besök!
K förbarmar sig över mig och hittar en lösning: skanna eller fotografera passet och maila det. Tänk, vilken smidig människa!
Då kan vi sätta igång! Avtalet för telefon+internet förlängs utan problem.
Så kommer vi till mobilen. Vårt sorgebarn. Kanon att jag har kod, men han kan inget göra förrän pågående räkning är betald.
Klart den inte är betald, den kommer väl senare, tycker jag.
Nä, den måste du betala nu.
Jag fattar ingenting. En faktura måste väl vara avslutad innan man betalar? Men som sagt: jag gör som jag blir tillsagd. Jag går till kassan och betalar. Faktum är att jag känner att nu är jag så nära, så nära så jag skulle gå med på vad som helst (nästan…).
NU kan övergången fixas. Och jag är precis på väg att ropa HEJ, men det visar sig att jag är ännu inte över bäcken. Systemet har nu ett datum i början av november då min mobil kommer att sluta fungera. Ja, inte själva mobilen utan det går inte att ringa. Det kommer att vara så några timmar eller en hel dag, tydligen svårt att säga exakt. Dagen efter ska jag in till K igen så han då kan sparka igång kontantkortet.
Fan tro’t.

Imorgon ska jag inte på butiksbesök eller sitta i telefon. Imorgon ska jag på långvandring uppe i bergen. Vette 17 om jag kommer tillbaka. Slår upp mina bopålar på en så’n där mörk fläck utan mottagning.

Vandra med mig på Kreta! Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor. Mer information http://inspirewiz.com
Välkommen!

17 tankar på “Kontrakt, kontant och mycket kontakt

 1. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Oj, stackars dig, vilket krångel!! 😦 Vi har också fast telefon + internet genom COSMOTE, funkar utmärkt. MEN deras ”servicekontor” 13888 har vi uppskrivet på vår svarta lista, svarar ej när de ringer. Ibland ringer de 4-5 ggr/dag, riktig telefonterror, för att sälja sina nya erbjudanden! Vi har istället Vodafones kontantkort för mobil, även det funkar utmärkt. Sedan den ek.krisen drabbade Grekland, så har Vodafone många bra erbjudanden, man kan t ex köpa samtalstid på kortet för 10 Euro och då får man 400 minuter under en hel månad till ALLA mobiler, förr var det att det bara gällde om man ringde till andra Vodafone-mobiler. Sedan en tid tillbaka gäller kortet också för s k Roaming, det dras inte mer pengar från kortet, även om man befinner sig utomlands (inom EU).
  Lycka till med ditt fortsatta telefonstök, jag förstår att du vill bosätta dig i skogen! 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Ärligt talat fattar jag inte riktigt det här med OTE och COSMOTE. På räkningarna för telefon+internet står det OTE och på mobilräkningarna COSMOTE. Och nu skriver du att ni har telefon+internet via COSMOTE!
   Det finns ganska många aktörer på mobilmarknaden som cyta, vodafone, wind och allt vad de heter. Jag har COSMOTE av den enkla anledningen att de lär ha bäst och störst täckning – viktigt för mig ute på vandringar i bergen.
   Jag tycker att det är så skönt när telefonförsäljare ringer att jag inte kan grekiska! Milate anglika? och de lägger på direkt. Däremot kan jag bli tokig på alla sms jag får från COSMOTE, men de kanske blir färre med kontantkort!

   Gilla

   Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    På våra telefonräkningar (fast telefon + internet) står det COSMOTE, lol 🙂 Mobilräkningar får vi ju aldrig, eftersom vi har Vodafone kontantkort. Vi har heller aldrig varit inne i någon Germanos-butik, utan är vana att gå till OTEs lokalkontor i Loutraki (förstår om det inte finns något sådant i Ierapetra, kanske en för ”liten” ort?). En vana som hänger kvar sedan lång tid tillbaka, då man var tvungen att själv gå till deras kontor för att betala räkningarna. Innan internet-banking online ”uppfanns”. Nu är jag i princip aldrig där på OTEs kontor.
    Haha, vänta bara tills 13888 börjar ringa dig dag o natt, något att se fram emot (NOT!!). Jag har hört att OTE inte kan göra något åt att 13888 ringer stup i kvarten, det är inte ”deras bord”, numret är helt enkelt ett callcenter.

    Gillad av 1 person

    Svara
 2. juliann66

  Men jösses så osmidigt system, det är ju skandal!
  Hoppas det löser sig snabbt trots allt strul hittills. Man kan ju alltid hoppas att K har samma servicekänsla som din taxichaufför, vars namn jag inte minns…

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. Jan-Erik

  Tänk att allt kunde bli sämre, när tyskar fick köpa upp OTE: Man styckade tydligen upp företaget i delar och skapade Germanos, som sköter den ekonomiska sidan och Cosmote, som sköter det tekniska. Sedan har de inget ansvar gentemot varandra, utan hänvisar bara till den andra parten. Att ringa till 13888 är inget nöje. Att besöka Germanos i Ierapetra är ännu värre. Vi har blivit utkastade från TV, It och telefon vid två tillfällen, eftersom ingen räkning kommit. Vi har då försökt få räkningen via internet, men det har de inte lyckats ordna. Nu får vi ett SMS, som talar om, när nästa betalning ska ske. Alltid något! Om vi behöver gå in på Germanos i framtiden Ia, kan vi då räkna med hjälp av dig, nu när du har lärt känna personalen?
  Det var en mycket bra upplysande grekhistoria med tysk bottensörja!
  Kram / Jannis

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   O ja, jag kan guida på Germanos! Där finns i alla fall 2 stjärnor. Jag är inte så söker på att det är tyskarnas fel att det är som det är – fungerade det ursmidigt tidigare?
   Jag får räkning för telefon+internet via epost. Cosmote har inte fattat det utan skickar både sms och pappersfaktura på mobilen.
   Kram

   Gilla

   Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Inte så söker på att tyskar är smidiga med alla sina titlar, traditioner och konservatism. Strunt vilket, det är som det är och man får navigera runt så gott det går!
   K:s lösning på det glömda passet var verkligen strålande! Så tacksam för hans smidighet.
   Kram

   Gilla

   Svara
 4. Lena i Wales

  Ja, vilket parlaver!
  Det är inte lätt i Sverige heller. Jag har kvar en svensk mobil för att det ska bli billigare för familjen att ringa, men det var på kontrakt och därmed kostade det mycket. Jag ville göra mig av med kontraktet och ta betalkort istället. Det slutade med att jag blev av med mitt nummer och kunde inte på betalkort registrerat p g a att jag inte var folkbokförd i Sverige. Tillslut ordnade jag det genom familjen, men fy vad besvärligt!!!
  Ha en fin dag!!!

  Gillad av 1 person

  Svara
 5. Pingback: Mobilkontakt upprättad samt lite annat | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s