Hemma igen!

Så där ja. Då är jag hemma i Ierapetra igen efter min längsta (9,5 veckor) Sverige-vistelse sedan jag flyttade i april 2014. Brukar inte ha hemlängtan så jag tar det som ett kvitto på att det verkligen är här jag vill bo och leva. Min längtan skiljer sig givetvis från ”semestergreklandslängtan”. Känner förresten att jag snart behöver semester vilket inte är så enkelt för ett enmansföretag och undrar var jag då ska åka. Hm…alltid roligt att drömma och planera.

Nu är jag i alla fall här. Har träffat vänner och bekanta, sagt godda’, blivit välkomnad tillbaka och fått höra senaste nytt om dödsfall och kärlek, den blåsiga sommaren, stökiga turister med mera. Imorgon är det dags att gå till marknaden och träffa ”the gang” på kafenio. Ska bli roligt att se vilka som är här nere just nu.

Första dagen var en så’n där praktisk dag med uppackning, tvätt, storhandla. Sedan tog jag ledigt tre dagar tillsammans med hyrbil. Två dagar på en av favoritstränderna. En dag körde jag gamlagamla vägen till Sitia. Den är makalöst vacker! Gick en runda i sta’n där butiksdöden brett ut sig. Illa för Kretas 6:e största stad som ligger lite avsides. Undrar om man bara kan skylla på ekonomiska krisen. Internet spelar också en stor roll i att slå ut butiker. Och det kan så klart finnas lokala skäl.
Var inne på Arkeologiska muséet som tyvärr var så varmt att det inte blev långa stunder framför montrarna. Lite rekognoscering inför nästa tur upp dit innan jag styrde kosan hemåt via National Road. Stannade i en liten by för lunch och tackade min lyckliga stjärna när jag såg att det var en riktig matmor. Det finns inga som gör omeletter som de gör dem. En riktig njutning!

Jag blev lite frestad av bil i sommar. Dels i Skåne eftersom kommunikationerna inte är de bästa från och inom östra Skåne så det var skönt med hyrbil i augusti. Dels här på Kreta eftersom det finns så mycket jag vill besöka, återbesöka och uppleva framför allt här på östra Kreta och på centrala Kreta. Men samtidigt som jag ser friheten och möjligheterna ser jag försäkring, reparationer, service, skatt, besiktning, parkering…och då bli jag liksom lite trött. Bensinkontot skulle bli stort med tanke på att detta är ingen liten ö. Fast det skulle också öppna upp ännu fler vandringsmöjligheter. Jag får nog fundera lite mer på det här.

Jag har inte riktigt hållit mig uppdaterad med nyheter under sommaren så jag har lite att ta igen. Några saker har fladdrat förbi:
– Ovanligt få barn i Grekland ska börja 1:a klass i år – varför har barnafödandet gått ner?
– Tre politiska partier håller på att skapa en allians, men om det bara är inför valet 2018 eller om det ska bli ett parti vet jag inte.
– Det har varit många tillbud längs nordkusten i år med olyckor och dödsfall (än så länge 30 drunkna) bland turister som inte respekterar ”röd flagg” som betyder att man inte ska bada pga starka strömmar o likn. Här nere har vi inte ens flaggstänger på stränderna så när folk på nordkusten är badsugna men inte får hoppa i havet badar vi gladeligen här nere. Jag undrar varför inte de som är badsugna reser till sydkusten istället!
– Chania, Kretas 2:a största stad, har börjat bli riktigt sliten och trött på turister och andelen semesterlägenheter. Samma fenomen som poppat upp på andra platser i sommar. Jag undrar när vi ska förstå att både besökande och de lokala tjänar på att vi sprider ut oss mer. Större upplevelse för oss besökande, klirr i kassan för mer lokalbefolkning.
– Augustirean är slut.
– Revolutionerande fynd på Kreta av upprättgående människor som är äldre än de vi känt till tidigare. Uppsala universitet är inblandat på ett hörn.
– Det har kommit nyheter om att en ny plan ska sättas i verket som baseras på utveckling av turism och jordbruk. Det är mycket fina ord om att avlasta kusterna, främst den norra kusten. Samtidigt konstateras att den förra planen inte åstadkommit så mycket. Vi får väl se hur Kreta kommer att marknadsföra sig framöver för att locka andra turistgrupper än solturister.

Ja, då är det helg och den kommer också att gå i sakta mak medan jag bara njuter av att vara tillbaka. På måndag får vardagen ta över och då blir det också blogginlägg 2-3 ggr/veckan som vanligt.
Välkommen och ha en skön helg!

Huset är ute till försäljning, bl a på hemnet! Intresserad? Sprid gärna!


Vandra med mig på Kreta!

Du kan koppla av, njuta samt uppleva mina gömda pärlor. Mer information på http://inspirewiz.com
Välkommen!

 

16 tankar på “Hemma igen!

 1. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Välkommen tillbaka, Ia, både till Ierapetra och till bloggen! 🙂
  – Förslag på semestermål: Peloponessos 😀
  – Betr Sitia, så har jag sett en del mkt positiva kommentarer från svenskar som just upptäckt platsen. Tydligen flyger Apollo dit med charter?
  – Barnafödande: kanske har unga par inte råd att skaffa många eller ens ett barn i arbetslöshetens Grekland? Men det är ju också 6-7 år sedan den ek.krisen ”dök upp” (6 år obligatorisk start för barn i grundskolan). Kanske föräldrar lät bli att skaffa barn redan då?
  – De tre allianspartierna ska föreställa ”socialdemokratiska” (gamla PASOK, nygamla Potami och en drös andra partier på ”mittenvänsterkanten”). Det är meningen att det ska bli ett helt nytt parti och inte bara skapas inför riksdagsvalet år 2019 (inte 2018). De försöker med alla medel att få bort PASOK-stämpeln, men det är samma gamla gubbar o gummor som de alltid har varit!! Byt ut hela rasket mot unga, fräscha, nytänkande personer, så kanske det skulle gå vägen!
  – Ja, jag har också hört om 30 drunkningar på Kreta i sommar. PLUS 30 dödsolyckor i trafiken!! Något måste definitivt göras åt dessa hemska statistiksiffror, så att de minskar till NOLL nästa sommar!
  Med önskan om en skön o avkopplande helg, hälsar
  Ingalill på nordöstra Pello 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack!
   – Finns önskan att besöka Aten och att vandra i norra Grekland – stannar till hos dig för en kopp kaffe!
   – Apollo testar i år att flyga till Sitia från Arlanda och Kastrup. De har också med Ierapetra, minsann, och en by utanför sta’n.
   – Kan ju bero på flera saker varav ekonomi säkert är en.
   – Oj, där hade jag fel årtal. De hinner väl alliansa fram och tillbaka några gånger innan valet….
   – Vad ska man göra? Folk respekterar ju inte den röda flaggan och turister kör andra fordon på semestern än vad de är vana vid. Trafikdöden på Kreta i övrigt måste absolut ner, det är dessutom väldigt många av dödsfallen som är unga människor.

   Önskar dig detsamma!

   Gilla

   Svara
 2. Ingalill Franzén Polikarpidou

  – Hurra för din första kommentar, välkommen!! 🙂
  – Hurra även för Apollo!
  – Ja, de håller på och alliansar för fullt, först o främst ska en ordförande/partiledare väljas, finns flera kandidater, bl a nuvarande borgmästaren i Aten samt nuvarande ledaren för Potami. Om jag fattat rätt, så ska första omgången av valet ske redan nu i september. Betr årtalet för nästa riksdagsval i Grekland, så är det nog räknat från 2:a gången Syriza vann på hösten 2015 (ett blixtinkallat nyval), så det kommer att ske i september 2019.
  – Inte bara utländska turister som ej respekterar den röda flaggen, bl a drunknade en grekisk mamma o pappa när de försökte rädda 2 av sina barn i vågorna utanför Rethymnon. Barnen räddades av andra personer. Trafikolyckorna har orsakats av greker, men en ung man från Georgien ”såg inte” att han körde på 2 unga studeranden, som var ute med sin hund tidigt på morgonen. 😦 Vad som behövs är utbildning och åter utbildning om hur man uppför sig i trafiken samt badvakter i stort sett dygnet runt.
  Tackar!! 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Min första kommentar? Har du missat att jag bloggat från Skåne? Bara en gång i veckan, men dock!
   Mer badvakter hjälper inte, man kan inte springa och hålla folk i handen.
   🙂

   Gilla

   Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Hallå, jag menar förstås din kommentar härovan om kaffebesök, lol 😀
    Vad ska man annars göra, Ia, om folk inte respekterar röd flagg?? Jag är säker på att guider m fl förvarnar charterresenärer om detta, men de som inte åker med charter, de som bokar flygstol och boende själva? Har de inte mer vett än så?

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Aha! Jag förvarnar så du vet när du ska sätta på kaffehurran! 😉
     Av kommentarer på facebook verkar det som om charterbolagen inte informerar och jag tror att det kan stämma. Det vore ju lite att skjuta sig själv i foten…jag menar, vem köper en ”resa till ett härligt resmål där du kanske inte kan bada varje dag”. Kanske man ska få en liten info-lapp när man betalar sin solstol? Se’n måste folk tänka själva också och inte sätta hjärnan i ”holiday mode”!

     Gilla

     Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Var inne på din blogg – härlig blandning, följer. På ett foto såg jag ditt efternamn och en liten klocka började ringa långt inne i minnesarkivet. Men jag är inte säker så du får gärna berätta mer!

   Gilla

   Svara
   1. Kattas Betraktelser

    Du har kanske knäckt det vid det här laget! Jag jobbade på LAN i Härnösand (eller vid Valideringsdelegationen) med bl.a. valideringsprojekt – Validera Mera. Våra vägar mötes över en Meritportföljsutbildning i Sollefteå och Malmö tror jag det var! Kan det ha varit så tro? Kul hade vi i allafall… Roligt att nu stöta på dig i bloggens värld.

    Gillad av 1 person

    Svara
 3. Jan-Erik

  Välkommen hem! Dina betraktelser härifrån är mycket roligare att läsa än de från Skåne, så jag hoppas att du stannar länge nu!
  Från en anonym i ”the gang”!

  Gillad av 1 person

  Svara
   1. Jan-Erik

    Jag som trodde, att det var vi i norrländska glesbygden som var mobbade. Men det har kanske ändrats nu, när ÖFK gör succé! Oj då, jag glömde visst MFF!
    Du kommer inte känna igen mig. / Fortfarande ANONYM

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     ÖFK och MFF – vad är det för kinesiska? Ni tror att ni är mobbade – vi skåningar är det. Allvarligt talat så är vi nog lika mobbade och borde mobba de där mellansvenskarna. 😉
     Inte känna igen dig – nu blev jag nyfiken!

     Gilla

     Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s