Måndag 3 april

Det var lite tungt i skallen igår efter lördagens kväll på kafenio med bouzouki. Gästerna bestod i princip av ägarens vänner och folk i kvarteret. Vi var inte många, men blev bjudna på några glas. Och jag har inte druckit whisky på så där 3-4 år…men gott var det!

Tillbakablick

Minns att jag skrev om restaurang Pelagos för en vecka sedan? Och att den verkligen är värd att besöka, något högre prisläge och andra smaker än traditionell grekisk mat? Jag skrev att nu gäller det att hitta något att fira som anledning att gå dit. Nu har jag letat datum och det finns en hel del när man levt några år. Lustigt hur en del datum hänger ihop som positiva-negativa. Till exempel förhållanden som börjat och slutat. Upptäckt sjukdom som botats. Men jag tittade bara några år tillbaka och hittade de här:

I maj firar jag 30 år sedan jag kom till Ierapetra. Till Kreta kom jag för första gången året innan, det glömde jag fira ifjol.
13 februari 2015 publicerades min firmas hemsida inspirewiz.com
28 april 2014 flyttade jag hit till Ierapetra.
12 maj 2014 blev mitt nuvarande hem mitt enligt hyreskontrakt.
9 september 2013 öppnade jag denna bloggen!
18 september 2015 startade första vandringsveckan.
Kanske jag kan komma på fler datum, men det finns en del att fira så det blir nog en del gourmetmiddagar framöver!

Jag kommer att göra några tillbakablickar här i några blogginlägg. Jag har paus i företagsbloggen för jag behöver lite inspiration och nystart.

Önskemål

Jag skriver och skriver, men har du några önskemål om vad jag ska skriva om? För ett par år sedan fick jag frågan om jag kunde lägga ut foto på min lägenhet, men det gör jag inte. Det är det där med gräns för det privata och ”mitt hem är min borg”. Det skulle kännas märkligt om det låg ute på Internet. När du är i Ierapetra så kan du få ett glas vin eller en öl på balkongen!

I fredags fick jag en fråga om jag kan lägga ut fler fotografier från min vardag här i Ierapetra. Jag får grunna lite på det för jag vill inte gå runt med kameran när jag är och handlar osv. Det skulle bli lite konstiga situationer och kännas märkligt. Men miljöer kan jag ju fotografera och lägga ut. Kanske ett tema på 2-3 inlägg. Jag återkommer!

Hör av dig med önskemål! Enklast är att du skriver i kommentarsfältet. Du måste registrera dig och om du absolut inte vill det så maila till mig.

Kortnyheter

 • Det är rörelse på el-marknaden. Delar av det statliga PPC bjuds ut på marknaden. Det är ett krav från långivarna, men det har gått långsamt. Tydligen en del protester och motvilja, de anställda ska imorgon lämna in en anmälan till Europadomstolen. Men kanske det kan bli så att abonnenterna tjänar på att el-marknaden bryts upp. Intressant!
  (jag hittade en artikel om att posten ska ge sig in på el-marknaden, men jag måste ha missuppfattat – någon som bor i Grekland och/eller kan grekiska som vet?)
 • På tal om Europadomstolen så har den dömt ut skadestånd till 42 personer från Bangladesh. De arbetade i Grekland 2013 då 20 jordgubbsplockare blev beskjutna när de begärde ut sin lön. Det är inte lätt att vara jordbruksarbetare från annat land i Grekland, bra när det uppmärksammas.
 • Några elever från sista året på gymnasiet i Iraklio fick föras till sjukhus då de druckit för mycket alkohol. De var på studieresa i Aten. En förälder är arg och funderar över att anmäla det inträffade. Han undrar hur eleverna kunde lämnas utan tillsyn på hotellet. Alltihop är givetvis beklagligt, men jag kan ändå inte låta bli att fundera över det där med alkohol i detta landet. Här finns ingen lägsta ålder för servering av alkohol. Och om det är så lätt att komma över så kanske alla vuxna får ta sin del av skulden när så’nt här inträffar.
 • På fredag träffas eurozonens finansministrar och Grekland hoppas då få till en överenskommelse. Det är fortfarande låst när det gäller delutbetalningen av 3:e stödlånet. En del höjer en varningens finger för att sommaren kan bli lika politiskt rörig som sommaren 2015, men vi håller tummarna att det inte blir så.
 • Valet i Turkiet den 16 april rycker närmare och provokationerna har ökat och spänningen stiger mellan Turkiet och Grekland. Jag kan inte reda ut de olika turerna, det är mycket beskyllningar från båda håll och svårt att avgöra vad som stämmer. Jag vet inte vad som rapporteras i Sverige, men håll ett öga på utvecklingen!
 • Samariaravinen, omtyckt av turister, är väldigt skadad efter vinterns regn och rusk. Träd har fallit, räcken är isönder osv. Ravinen kommer att öppnas nerifrån och några kilometer in kring mitten av april, men det är ännu oklart när man kan öppna uppifrån och hela vägen ner.
 • Och i övrigt är det några jordbävningar, trafikolyckor, stöld (t o m i kyrka), avslöjade falska resehandlingar (både i Iraklio och Chania), kidnappning av en affärsman. Kort sagt så’nt som händer lite varstans. Eller?

Jag kommer att hålla ett öga på delutbetalningen av stödlånet och spänningarna mellan Turkiet-Grekland. I övrigt kommer kortnyhet om det händer något utöver ”det vanliga”.
Du som vill följa vad som händer i Grekland kan använda ekathimerini. Om du vill följa vad som händer på Kreta finns en del att välja på. Jag använder Nea Kriti eftersom de är centralt placerade i Iraklio och täcker hela ön.

Nu är det dags att värma vatten så det kan bli hårtvätt och diskning idag (dock ej samtidigt…)!


Vandra med mig på Kreta!
Du kan koppla av, njuta samt uppleva mina gömda pärlor.
Mer information på hemsidan http://inspirewiz.com
Välkommen!
PS. Berätta när du bokar att du läser bloggen så får du 15 % rabatt!

9 tankar på “Måndag 3 april

 1. juliann66

  Hm, jag kan inte komma på något nytt för dig att skriva om, så här på rak arm i alla fall. Ska ta mig en funderare på det 🙂
  Det finns inget heligt längre, inte ens på Kreta… Sorgligt att folk är så depraverade och stjäl till och med ur kyrkor 😦

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Fundera på du!
   Det trista med stölderna är att fler och fler kyrkor och kapell är låsta så alla vi andra icke-tjyvar får inte njuta av målningar och ikoner eller en lugn och fridfull stund.

   Gillad av 1 person

   Svara
 2. Lennart Lundvall

  Tråkigt när man inte kan gå in byggnader och titta bara för folk är klåfingriga och inte kan låta saker vara i fred 😕Tråkigt är ju lika dan överallt

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   En del stölder misstänks vara utförda av turister. En oljelampa eller liten ikon slinker kanske lätt ner i fickan, vad vet jag. Egentligen har det ingen betydelse vem som stjäl – det är lika tråkiga konsekvenser oavsett!

   Gilla

   Svara
   1. Lennart Lundvall

    Det är ju samma sak här hemma vill man gå inn och titta i en kyrka så måste man nästan boka tid tragiskt

    Gilla

    Svara
 3. Gitte Aagaard

  Hej Jeg læser din blog en gang i mellem, du skriver gode historier fra dit hverdagsliv og dine vandreturer, det er herligt at læse. Jeg ved ikke hvad du mere skal skrive om 🙂 Med hensyn til unge og alkohol, så har jeg hørt at der er en lov der siger at du skal være 17 og 1 dag for at drikke alkohol uden dine forældre.
  Mange hilsner Gitte ( der holder til på Pelion om sommeren)

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack! Roligt att du tycker om bloggen!
   Enligt min grekiske språklärare finns ingen åldersgräns. T ex inga problem att beställa in t ex en flaska vodka om man är under 15. Finns t o m fädrar som tycker att deras söner är riktiga ”karlakarlar” om de kan dricka ”ordentligt”. Trist!

   Gilla

   Svara
 4. Anita Wag Agrimanaki

  Hej Ia! Det är 18 års åldersgräns här även om man ofta ser mellan fingrarna. Böterna kan vara riktigt ordentliga om en bar t ex serverar till minderåriga. Som exempel kan jag tala om att när dotterns gymnasieskola hade skolfest på en nattklubb serverades det ingen alkohol alls.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jaha. Som så ofta i Grekland: olika information. Är det kanske så att åldersgränsen kan vara olika i olika kommuner eller regioner? Eftersom min språklärare sa att det inte fanns någon gräns så blir jag lite fundersam.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s