Puh, stön och stånk

Tänk, på min sega måndag i denna veckan firade min blogg 3 år! Synd att jag inte upptäckte det då för då kunde jag haft en liten fest och piggat upp mig en aning.
På tal om att skriva så börjar skräcken från förra veckans avslöjande om bokplaner att lossna. Nu försöker jag hitta en bra rutin så att det blir skrivet regelbundet. Jag inbillar mig att det flyter på bäst om man gör så.

Rubriken kanske gav dig förhoppningar om ekivokt och avslöjande innehåll, men tji fick du. Det syftar på det förfärliga väder som just nu ligger över Grekland. På fastlandet har det kommit kraftigt och mycket regn tillsammans med åska. Vi ska få regn hela lördag enligt prognosen. Just nu har vi en förfärligt fuktig luft och molnen kommer och går. När jag gick 15-20 min till min grekiska imorse lät jag som en 80-åring när jag kom fram. Det finns liksom ingen luft och svetten rinner. Man skulle kunna säga att det är som att försöka röra sig i en bastu. Jag flydde till stranden i eftermiddags och fick lite havsbris – skönt!

Igår förmiddag gick jag min ”hotellrunda”. Då besöker jag alla hotell och de flesta lägenheterna för att dela ut information om vandringar. Tyvärr lägger ungefär hälften av dem infobladen i en låda, under disken eller i runda arkivet. Denna gången var jag bättre förberedd och hade köpt plastställ. Jag vet inte varför de inte har stora, informativa anslagstavlor eller informationsbord. Kanske det är tveeggat, dvs hotellen tycker inte att det är deras uppgift och gäster frågar sällan efter aktiviteter, sevärdheter osv. Många tror nog att en guidebok räcker, men där finns sällan mindre lokala anordnare med utan bara berömda sevärdheter och större anordnare. Fråga på hotell o likn när du är på semester någonstans så kan du få ovärderliga, roliga och intressanta tips! Besök turistbyråer. Läs resebloggar. Läs böcker (så hittade vi en mycket märklig men rolig restaurang i Paris i en bok skriven av en person som bott där och ville tipsa om lite udda, okända saker som inte står i guideböcker!). Surfa med fantasi på nätet.

Efter en tid i annat land klarar man väl av det mesta, tror du, men så är det inte. Jag hade ett projekt igår: köpa plastpåsar. Det där med storlek i liter gäller inte här utan det är mått. Fram med Google och visst hittade jag en hemsida som angav både liter och cm. Undrar varför jag inte kommit på det tidigare? Hur som helst, toppen! Äntligen skulle det bli enkelt att hitta exakt rätt storlek. Så där stod jag i butiken med ett lyckligt leende på läpparna och fusklapp i handen. På de flesta stod faktiskt båda måttangivelserna, det gjorde det inte för 2 år sedan (då köpte jag en jätterulle som räckt länge…). Nu blev det kraschlandning. Cm-mått skiftar mellan olika tillverkare! 3-liters och 4-liters kan ha samma mått…. Jaha, vad faen ska jag lita på??? Kom hem med för stora plastpåsar så klart. Tröstade mig med att det ändå var bättre än omvänt.

Igår läste jag om flyktingsituationen i Grekland och EU, blev så arg och ledsen vilket inte lagt sig än så det får vänta lite innan jag skriver om det. Två andra nyheter tänkte jag kommentera idag.
I början av 80-talet var jag med om en urjävlig båttur från Kos till Kalymnos. På morgonen, när vi åkte till Kos, var havet som en spegel. Så var det inte på eftermiddagen. Jag gick in i nå’t sorts vegetativt tillstånd där jag bara ville få vara ifred. Jag var mycket ledsen över att mina föräldrar inte skulle ha en grav att gå till utan jag skulle ligga i en båt på botten av Medelhavet. Besättningen var plötsligen inte speciellt synliga och närvarande, kanske de hade fullt upp med båten, kanske inte. Bland passagerarna var det 2 personer som var ok och det var min sambo och en tysk turist. Till min stora förvåning var grekerna, detta ”sjöfolk”, vansinningt rädda och förskräckta. Sambon och tysken fick hjälpa dom en och en fram till relingen för att spy. Vi pratade se’n med vår hotellvärd Nikos som berättade att det dessutom är många greker som inte kan simma. Och nu kommer jag till nyheten: alla grekiska barn ska ha simning på skolschemat i årskurs 3-4. De ska bussas till bad om det inte finns på eller i närheten av skolan. Det händer bra saker också i krisens Grekland!

Den andra nyheten är jag inte så insatt i, men om jag skriver fel så kan kanske någon reda ut det nedan i en kommentar. Jag har ingen TV och tittar inte på grekiska kanaler via nätet. Tydligen har det funnits en massa kanaler och de har saknat sändningstillstånd. Det låter i och för sig lite märkligt för vad kan vara tydligare, synligare och mer offentligt än en TV-sändning? I vilket fall som helst så beslutade man att ha aktion på sändningstillstånd. Många av kanalerna har tydligen skulder upp över öronen och det gjordes en uppskattning utifrån marknaden för reklam att 4 kanaler kan klara ekonomin. Det blev väldigt dyra tillstånd, statskassan fick in 246 miljoner euro! Jag gissar att det nu återstår att se om resultatet blivit mångfald eller enfald.
I svensk TV verkar nya kanaler bara få som resultat att utbudet bara blir tunnare och dåligare. Lite som om tv gått från att vara en kvalitetstidning till skvallerpress. Man får verkligen leta i tv-tablåerna efter vad som kan vara värt att se!

Nu ska jag snart rinna in i duschen, se’n gå ut och äta nå’t smarrigt. Det går väl lika bra att fira två dagar efter en årsdag?

20150923_104849kopia2-585x789Vandra på Kreta!
Vi njuter av vackert landskap, enastående vyer, tystnad och lugn.
Med mig som vandringsledare kan du koppla av och släppa loss tankarna samt uppleva mina gömda pärlor.

Mer information på hemsidan http://inspirewiz.com
Välkommen! 

PS. Berätta att du läser bloggen när du bokar, det ger dig 15 % rabatt!

9 tankar på “Puh, stön och stånk

 1. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Grattis på 3-årsdagen! 😀
  Plastpåsar: Ja, här är det ”Stor”, ”Medium” och ”Liten” som gäller! 🙂 Du har rätt, det kan vara stor skillnad även mellan dessa storlekar, beroende på tillverkaren. Det blir en överraskning när man kommer hem från affären!

  Simning: Jag tycker det är toppen att obligatorisk simkunskap nu kommer att införas på schemat i de grekiska skolorna! Det har jag väntat länge på! Förr har det varit upp till föräldrarnas ek.situation eller intresse om man ville att barnet/-en skulle lära sig simma och betala för det. Hoppas nu bara att löftet kommer att infrias!

  TV-kanaler: I 27 år har de privata stora grekiska TV-kanalerna sänt utan tillstånd, d v s sedan början av 80-talet! Många miljoner blev det i kanalauktionen. Nu återstår det för regeringen att kolla om kanalinnehavarna verkligen har dessa pengar att lägga upp och att de är lagliga pengar, d v s att de inte är svarta pengar från skumma affärer. En av ”vinnarna” är jag själv väldigt tveksam till: han är ägare av Olympiakos fotbollslag och har ingen erfarenhet av TV. Dessutom är han inblandad i skandalen och utredningen av skumma affärer i den grekiska fotbollsvärlden. Han är förbjuden att ha något med fotboll att göra, får ej lämna landet, måste anmäla sig till polisen 1ggr/vecka (tror jag det var). Hur kan en sådan person få köpa en TV-kanal??
  De anställda på de TV-kanaler som inom en snar framtid kommer att ”släckas ner”, har regeringen lovat att särskilda åtgärder ska vidtas så att de inte blir arbetslösa.

  Nästa åtgärd på regeringens lista: De små lokala TV-kanalerna. Vad jag har förstått, så kommer liknande auktioner att gälla även för dem.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Lite kul med införandet av simningen om man jämför med Sverige där det verkar som om allt som har med fysisk aktivitet att göra krymper på skolschemat. Ändå pågår en hetsig diskussion om att det är förfärligt att sära på tjejer och killar på idrottslektioner. Med tanke på att det var så när jag gick i skolan så förklarar det väl att allt som blev fel….. Hå hå ja ja…
   Det låter som om han borde ha näringsförbud som det heter i Sverige, i alla fall tills allt är utrett. Får hoppas att aktionerna för de lokala bolagen blir mer sansade.

   Gilla

   Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Betr simningen (och väldigt mycket annat), så är detta bara ännu en bekräftelse på att Grekland tyvärr ligger 50 år efter övriga Europa… 😛 Men å andra sidan får man ta med i beräkningen att detta land har haft stora svårigheter i modern tid: ockupation av utländska makter, inbördeskrig, fattigdom m m.
    Ja, näringsförbud heter det nog och det gäller medans utredningen om fotbollsaffärerna pågår.
    Auktionen om de 4 TV-kanalerna var mycket riktigt helt sanslös! I 3 dagar o nätter var 8 representanter för 8 olika TV-företag (”utsållade” av regeringen) inlåsta i varsina rum, utan kontakt med yttervärlden eller sinsemellan. Ingen skulle få veta vad den andre bjöd. Inga mobiltelefoner o s v, de blev scannade innan de gick in i sina rum. Inga journalister fick komma i närheten av huset där auktionen pågick. Catering kom med mat. Om man har minsta inblick i ”hur valserna har gått” inom den grekiska TV-världen med korruption och svågerpolitik (journalister o reportrar speciellt utvalda att föra resp regerings talan), så förstår man att detta tillvägagångssätt var helt nödvändigt!

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Jisses så dramatiskt! Samtidigt positivt att man är beredd att göra nästan vad som helst för att förhindra fusk och korruption. Verkar lovande för framtiden! Det tar ju lite tid innan attityder och vanor ändras så så’nt här kan behövas under en övergång.

     Gilla

     Svara
   2. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Precis, just, exakt!! Men ”vissa” vill inte förstå det, eller också förstår de, men är rädda för att denna regering ska lyckas i sitt jobb! 🙂

    Gillad av 1 person

    Svara
 2. juliann66

  Grattis till treårsdagen!
  Hellre för stora plastpåsar än för små, det sparar på klämmor, i alla fall i min värld 🙂
  Simskola för alla barn är en dröm jag har. Allra helst i riktig sjö eller hav, en bassäng har inte kylan och turbulensen man upplever när man ramlar överbord.
  Jag gick i simskola från midsommar och då var det sällan varmt ens i den skyddade viken där undervisningen skedde. Därför blev jag puttad i havet lite då och då när vi var ute på någon holme, eller kastad i sjön från båten, givetvis under kontrollerade former, för att jag skulle vara förberedd på en kapsejsning eller halkolycka. Arg som ett bi blev jag förstås, men tog mig alltid upp för egen maskin. Såvitt jag vet fick alla syskon och kusiner samma behandling 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s