Regn och blå himmel

Det märkliga vädret har fortsatt. Igår började DSC01695med en regnskur och slutade med regnskur och dessemellan regnskurar (jag tappade räkningen efter 4). Det var inte den vanliga vackra utsikten som förgyllde min söndagsfrukost utan en ganska grå och blöt. Så här kan det alltså också se ut på en strandpromenad på Kreta i maj månad – sommarklänning, shorts och paraply!

Regnet är egentligen inget problem och det behövs efter den nederbördsfattiga vintern. Det är det varma, fuktiga konstiga vädret mellan skurarna som är det jobbiga.

Jag gissar att det finns inget tråkigare än all inclusive-hotell när solen inte skiner för det var många som tog en promenad och fika. De är ju lätta att identifiera eftersom de är ringmärkta.

Jag funderade på en sak som jag ofta funderar över, nämligen att umgås. Så många sällskap som knappt pratade med varandra utan det fingrades på mobiler och paddor. Är det inte underligt att det vi har framför näsan tar vi inte tillvara utan det som är långt borta verkar viktigare? Det pratas mycket om att leva i nuet, mindfulness, vara närvarande osv. Vi behöver nog bli bättre på att vara härvarande. Och höja blicken för att se och uppleva omgivningen istället för skärmen.

På kvällen traskade jag (med regnkappa…) iväg till en av favorittavernorna där jag njöt av husets goda sallad (skiftar med säsong) och lammkotletter. Väldigt gott! Jag fick veta att en man som satt vid ett hörnbord var svensk minsann! Och då fick jag lite huvudbry. Gå fram eller inte gå fram. Det är lite svårt med en ensam person, den kanske vill vara ifred. Samtidigt tänkte jag att vi svenskar är ganska stela och vårdar vår privata sfär, ibland blir det kanske lite för mycket. Men kanske inte så lyckat att medelålders fruntimmer travar tvärs över taverna till ensam man. Nåja, alltihop föll på att jag inte visste vad jag skulle säga och att han inte verkade så intresserad av omgivningen.

Jag har fått parasiter, förresten! Eller inte bokstavligen jag utan mina balkonglådor. 95 % av blommorna har små kryp som kryper omkring, det lär vara bladlöss. Och vad gör jag åt det? Ingenting för närvarande. Det är ingen större idé att köpa nya blommor för då flyttar väl lössen bara över till dom. Ett större problem just nu är att jag inte kan använda balkongen på eftermiddagarna pga grannens nya hund. Jag vette 17 hur jag ska lösa det, kanske gå via min hyresvärd. Irriterande är det i alla fall med en instängd hund som gnäller, gnyr, skäller och ibland ylar. Bladlössen är åtminstone tysta.

I förmiddags hade vi visserligen varmt, men det var blå himmel och fukten har inte varit så pressande idag. Kanske det är på väg att slå om! Kanske vandringsdag på onsdag eller torsdag, det skulle vara härligt. Lite fix med hemsidan och skrivarbete, annars ser det ut att bli en lugn vecka (farligt att säga så…). Ha det gott!

VÅRYRA I BERGEN PÅ KRETA!
Boka höstens vandringsvecka senast den 30 juni och du får 15 % rabatt!
Vandra med vandringsledare som visar sina pärlor, upplev natur och landskap,
få kraft och energi, njut av oändliga vyer.

Mer information på hemsidan http://inspirewiz.com
Välkommen att vandra och Καλώς ορίσατε till Kreta!

 

 

14 tankar på “Regn och blå himmel

 1. juliann66

  Tobak borde ju funka, eftersom det är ett gift. Annars är såpvatten ett alternativ, men jag vet inte riktigt hur eller varför. Desinficerande är det i alla fall 🙂
  Börjar det bli varmt i vattnet runt Kreta nu? Jag tänker att om det är så fuktigt på land kan man ju lika gärna bada 🙂
  Hälsningar Världens Badkruka

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Lite oklart i både din och Ylvas kommentarer – menar du bladlössen eller grannarna?
   Varmt i vattnet?? Hur ska jag veta det? Jag svalkar mig understundom i havet när det är hett i juli-aug, i övrigt håller jag mig torr.

   Gillad av 1 person

   Svara
   1. juliann66

    Jag syftade på bladlössen, men det kan funka på grannar också tror jag.
    Tja, du har ju inte så långt till stranden, så jag tänkte du kanske är modig och har doppat tån pyttelite för att känna efter. Det händer att jag gör sånt, men det är sällan, det får jag medge 😀

    Gillad av 1 person

    Svara
 2. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Vi häruppe på norra Peloponessos måste bo på det konstigaste stället i Grekland! Här blir det nästan aldrig det väder som väderprognoserna säger. Det har inte kommit en droppe regn på jag vet inte när! Däremot har det blåst för jäkligt från alla håll o kanter den senaste veckan. Den torra våren har gjort att EYDAP (”vattenbolaget”) i kommunen Loutraki har sänt ut ett papper med senaste vattenräkningen, där det står stränga regler för oss vattenkonsumenter. Vi får icke vattna med vattenslang våra gårdar, balkonger, bilar, trottoarer, rabatter, gräsmattor m m. Om vi gör det, kan det leda till att de stänger av vattnet helt! Det har slösats enormt med vattnet hittills (inte vi, vi kommer inte ens upp i den mesta kubikmeter vatten som är tillåten per 4 månader!), men du vet ju hur det är med ”tanterna” som måste spola balkongerna och trottoarerna i tid och otid. För att inte tala om dem som har pooler, stora gräsmattor eller för all del stora odlingar. Vatten blir snart lika värdefullt som olja (petroleum)!!
  Bladlössen vet inte heller jag vad du ska göra åt för att få bort, förhoppningsvis finns någon mer blomsterkunnig i din läsekrets som kan ge dig råd! 🙂
  Håller med dig till 100% betr mobiler och paddor. Det är inte klokt att folk t o m på sin semester måste sitta och glo ned i dessa apparater, gillas ej! 😦 Lev i nuet istället, prata ”live” med den du just nu umgås med, beundra naturen omkring dig!!

  Till slut några ord om hundar som ylar och skäller. När vi bodde nere i Loutraki, så hade vi sovrummet mot bakgården. Man tror då att man ska få lugn o ro att sova. Men icke! Grannen hade en collie, som de i och för sig gick ut med om dagarna, men om natten fick den vara på deras bakgård (lös), som var omgärdad av en MYCKET hög mur. Jag förstod aldrig vad den skulle vakta? När man sov som skönast, kunde man plötsligt flyga ur sängen med i det närmaste hjärtattack, hunden hade förmodligen sett någon katt och satte igång den värsta vrålskällning. Katten fick antagligen hjärtslag den också och det blev tyst….tills nästa katt kom. Vi var glada att få flytta därifrån, kan jag säga. 🙂
  Hur är det med ”din” hund, den är alltså tyst om nätterna? Det är alltid lite knivigt att kritisera greker, de tycker ju att de får göra som de vill, utan hänsyn till grannar. Men det kan ju finnas undantag. Försök i första hand med att kontakta hyresvärden, i andra hand grannen. Berätta om hur störd du blir, att du inte kan använda din balkong. Hoppas att de förstår både din situation och även engelska/knagglig grekiska/teckenspråk! Lycka till! 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Ibland har tanterna spolat gränderna här i gamla sta’n så man tror att det kommit ett skyfall på morgonen…
   Hörde att det regnade över nästan hela Grekland och har t o m sett varningar för häftigt regn på fastlandet i nordost! Då är väl ni i det där ”nästan”. 😉 Blåst har det gjort här också och vindriktningen kan ha skiftat upp till 4 ggr per dag. Heltokigt väder!
   Jag tror att hunden bara är instängd på eftermiddagen. Ska försöka plita ihop nå’t till hyresvärden och be min språklärare om hjälp (hyresvärdens engelska väldigt knagglig, viktigt att det blir rätt).
   Jag tycker ibland att det är svårt att sova med öppet fönster. Det är så tyst, så tyst och plötsligen sätter några hundar igång eller några katter eller en högljudd vespa. Då blir det ett uppvak som nästan liknar det du beskriver. (förstår att det var skönt att flytta därifrån, ni måste ha varit tokiga till slut!)

   Gilla

   Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Ja, helt rätt, vi är det där ”nästan”! 😀 Inget regn ännu här, det ska tydligen regna ”över hela Grekland” imorgon torsdag, vi får väl se…..
    Bra där, att din lärare hjälper dig med brevet till hyresvärden, lycka till! 🙂
    Vi har i princip alltid öppet fönster i sovrummet, utom på vintern förstås. Men numera bor vi ju i en liten by, inga gränder eller gator i närmaste omgivningen, bara trädgårdar. Ibland hör man jyckar skälla/yla på avstånd, men det får man ta! 🙂 Har du någonsin hört en hungrig grekisk katt? Det har jag. En gång utanför min svärmors fönster en tidig morgon. Jag trodde faktiskt att det var en människa i nöd…. 😦

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Torsdag – inget regn här än så idag är kanske vi ”nästan”.
     Jag har hört katter som slåss. Och som låter som om de torteras eller nå’t. Förfärliga ljud!

     Gilla

     Svara
   2. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Inget regn här heller idag torsdag kväll… däremot har jag nyss hört om hagelstormar i Italien. Hoppas att de INTE kommer hit också, då vill jag hellre ha regn..

    Håller med, hemska ljud från katter som slåss eller är hungriga. Den jag hörde hos svärmor, lät som en människa som klagade hjärtskärande ”oj oj oj oj oj oooooooojjj”!! Glömmer aldrig det ljudet.. 😦

    Gillad av 1 person

    Svara
 3. Birgitta i Umeå

  Du har så härliga och underfundiga synpunkter. Det är roligt att läsa din blogg.
  Jag har väldigt ofta undrat varför man tar AI. Jag skulle försöka gömma ringmärkningen när jag går utanför området. Vi brukar le åt varandra när vi ser ringduvorna komma.
  Och det där med att ta kontakt med en annan ensam svensk. Eftersom vi är två är det oftast hen som tar kontakt med oss. I vintras kom en svensk till vårt cafe i Paleochora. Han bodde i sin husbil på strandområdet. Han och jag satt ofta ensamma på cafeet ett par timmar då min man tog siesta. Vid olika bord. Vi pratade lite med varandra då och då. Han sa att han nog var ganska solitär och det är nog jag också numera. Så jag tycker man ska ta kontakt. man vet nog sen var man har personen.
  Surströmming ikväll på vårt skär på min mans födelsedag. Han hatar surströmming, så det blir tråkig sill åt honom!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack!
   Det svåra är hur man ska öppna ett samtal, framför allt om man inte sitter vid borden bredvid varandra el likn. Det hade bara blivit konstigt i detta fallet.
   Å, nu blev jag akut sugen på inlagd sill!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s