Blues, vandring och politik

Det här skulle jag skrivit igår, men 6 timmars vandring i strålande sol tar ut sin rätt. Jag var bara tvungen att ge mig ut igår för väderleksprognosen är inte nådig de närmaste dagarna. Regn och låg temperatur. Först sydlig vind (fuktigt och råkallt) och se’n nordlig vind (brrr). Synd att det inte går att lagra solvärme i kroppen.

Blues

Har du hört talas om helgdepp eller ”post holiday blues”? En trötthet eller avslagenhet som drabbar när vardagen ska startas upp efter helger. Om man lägger till det faktum att det lär ta 3 veckor att skaffa sig en ny vana och jul-nyår-tretton spänner över den tiden så är det inte konstigt om man är lite off. Min vimsighet och oförmåga att få något ur händerna och okoncentration kom i en annan dager. Detta faktum plus väderleksprognosen gjorde att jag i torsdags tog en bok och ett block, lämnade hemmet och satte mig på cafét vid stora torget.

Vandring

Igår vandrade jag i det mest underbara väder! Eller vad sägs om strålande sol, temp som mest strax över 20 grader, vindstilla? Blir ingen beskrivning denna gången, jag behåller den för mig själv.

Ett gammalt tips som tål att upprepas! Har du vandringssträcka som känns lite trist och tråkig eller känner inte för något helt nytt? Vänd på sträckan. En del sträckor blir bättre ”bak och fram”, andra blir lika bra fast annorlunda och några fungerar inte. Så var det för mig igår. En gammal favorit som definitivt ska vandras på ”rätt” håll och inget annat. Det blev en härlig dag i alla fall, men alltså ingen mersmak. Ny avslutningssträcka som kan användas i andra kombinationer.

En fördel med att bo här nere är att vandringssäsongen är längre. I stort sett är det 2,5 – 3 månader som går bort här på sommaren. Det går bra att vandra på vintern, bara lite ryckigt beroende på vädret. Därför blev det 2 vandringar denna veckan och blir ingen nästa vecka.

”Soldyrkarna” börjar bre ut sig. Det är gula blommor som bildar riktiga mattor, framför allt i olivlundar. Jag kallar dom ”soldyrkarna” för de öppnar sig bara om det är solsken och vänder sig mot solen. Ungefär som vissa gör på stranden, dom där som hoppar upp en gång i halvtimmen för att flytta stolen så den står exakt rätt mot solen, du vet.
Det har varit en fin vecka med många utetimmar så visst har det blivit lite färg i ansiktet. Med tanke på det kommande vädret känns det positivt. Jag menar, när underliga men funktionella ensembler råder för att kunna hålla värmen i kylan så möter jag i alla fall ett solfräscht och färggrant ansikte i spegeln.

Foto från vandringen finns på min fotosida!

Politiska läget

Det är ett tag sedan jag skrev något om situationen i Grekland. Förra året var ju väldigt intensivt med olika val och förhandlingar. I oktober var vi nog flera som kände oss ganska uttröttade och behövde släppa det ett tag. Lyckligtvis gick det politiska livet in i en lite lugnare fas. De stora rubrikerna ersattes av andra nyheter och bevakningar och den största var ett tag flyktingströmmen där Grekland också har en stor roll.

Bara för att rapporter tystnat kring den ekonomiska krisen så betyder det inte att den är över. Stödlån betalas inte bara ut utan det ska rapporteras och samtalas och förhandlas i olika steg och etapper. Under hösten har olika reformer beslutats och införts. Mest upprörda tror jag att lantbrukarna var då en hel del förändrades för dom. Jag ska erkänna att jag inte är så insatt i varje reform, det skulle vara ett halvtidsjobb.
En reform har sljutits upp och ska beslutas i år: pensionsreformen. Känslig fråga eftersom många pensionärer redan är hårt pressade och som jag läste någonstans ”det kan inte vara bara pensionärerna som ska betala krisen”. Och det kan det givetvis inte. Finns många områden och system att se över. Jag har två funderingar: kanske lite moms och inkomstskatt på kyrkans aktiviteter som produktion av vin mm? En ändring av konstitutionen så att redare inte har skattebefriad sjöfart?

Det politiska läget är lite delikat. Regeringen har under hästen förlorat 2 av sina 5 rösters övervikt. Många ser beslutet om pensionsreformen som en test för om regeringen ska hålla. Troligen kan den inte längre lita på stöd från största oppositionspartiet Nea Demokratia (Ny Demokrati). De har under några månader efter valet arbetat med att utse ny partiledare och nu är det tydligen klart. En liberal i ett konservativt parti kan låta spännande och dra till sig människors intresse, men att han tillhör en gammal politikerfamilj kan stöta bort. Om någon undrar över Pasok (Socialdemokraterna) så är de knappt en skugga av sitt forna jag.

Kapitalkontrollen ligger kvar, livet går sin gilla gång. En del av reformerna har inte slagit igenom fullt ut än, det kan ta lite tid innan det känns i plånboken. Det allvarligaste tycker jag är att undersökning efter undersökning visar kraftigt minskat stöd för samtliga politiska partier. Klyftor och grupperingar är aldrig bra, de för ingenting framåt.

För dig som vill följa det politiska läget lite mer regelbundet rekommenderar jag bloggen Politik i Grekland som idag har ett intressant inlägg om en ny undersökning!

För övrigt

I veckan har det planterats träd i sta’n längs de gator som grävdes upp och gjordes vid för ett år sedan. Visserligen har det dröjt, men bättre sent än aldrig, kanske är det en pengafråga. Nu blir de nya, breda gatorna mindre tomma. Och det blir grönt och fint igen.

Nu börjar det droppa från mörka moln, dags för inomhusaktiviteter. Ha en skön helg!

 

6 tankar på “Blues, vandring och politik

 1. juliann66

  Så skönt att du också fick en solig dag innan molnen rullade in! Igår var det sol och -11. Idag bara -6 och det snöade hela dagen, både hemma och där jag jobbar. Fina bilder, som vanligt! Jag ska försöka dokumentera min vardag mer än med matbilder i fortsättningen. Får ställa klockan en kvart tidigare än vanligt, för soluppgångarna är vackra, om än sällsynta så här års 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Soluppgångar är magiska…väl värda att stiga upp för.
   Ja, det var en skön dag. Nu (söndag) är det som en annan värld. Snabba puckar!Glad ändå att jag slipper er vargavinter där uppe i norr! 😉

   Gillad av 1 person

   Svara
 2. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Jag känner igen det där med ”helgbluesen”. Har idag äntligen lyckats packa ner alla juldekorationer i kartonger i källaren/förrådet. Det blir tomt inomhus. Det blir kalt på väggarna. Och jag som hade så mycket jobb med att sätta upp allt…suck! Vad ska man göra nu då?

  Jag lyssnar bara med ett halvt öra på ”nyheterna” nuförtiden. Det är bara katastrofer, terrorattacker, mord och rån, flyktingar som drunknar. Det verkar som den nya ”aggressiva journalistiken” är det som TV-kanalerna tror att folk vill höra, men det är det INTE! Man blir bara deprimerad. När det gäller politiken, är inte jag heller så insatt i vad som sker eller vad reformerna går ut på. Jag har förstått att det planeras många proteststrejker mot pensionsreformen. Varför ska det alltid protesteras mot förändringar i det invanda? Folket röstade på Syriza för att de VILLE HA förändring! Är det verkligen ”barbariska” reformer som ska införas, som kommunistpartiet KKE vill få det till? Att skära i de rikas pensioner, är det barbariskt? Att inte låta folk gå i pension vid 40/50? Att skapa EN ENDA försäkringskassa (som i Sverige)?

  Det förvånar mig att Kyriakos Mitsotakis blev folkligt framröstad av ND-sympatisörer som ny partiledare för oppositionen. Grekerna har tydligen kort minne. Han är son till en f d premiärminister, tillhör en oligarkfamilj som äger ”halva Kreta”. Hans främsta mål är att ”kriga” mot Alexis Tsipras och Syriza. Jag undrar om det allt överskuggande hatet kommer att vara till fördel/nytta för Grekland och ”vanligt folk”?

  Ha en fin helg, Ia, vi väntar med spänning på om det ska bli snöstorm eller ej nästa vecka! 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det är lite konstigt att man tycker att det blir tomt, det är trots allt inte så längesen det var normalläge. Märkligt det där med vanor.
   Jag har lite svårt för protetserna emellanåt. Man kan diskutera hur länge som helst vems ”fel” det är att Grekland är i kris, men pengarna ska trots allt betalas tillbaka. Tror folk verkligen att det går att ordna utan att det känns? Vore givetvis skönt om någon politiker el likn kunde svinga ett trollspö, men men…..
   Käbblet mot varandra i politikervärlden har jag också svårt att förstå. Det kan absolut inte gagna landet och krisen.
   Vi ska få massor med regn och låg temp fr o m imorgon. Snöstorm får vi nog inte. i alla fall inte nere vid kusten. Det måste vara större risk uppe hos er.
   Ha en fin söndagskväll!

   Gilla

   Svara
 3. Birgitta i Umeå

  Vädret denna ”semester” i 5 veckor har varit underbart på Kreta. Söndag morgon klockan 5 stod taxin och väntade på oss för färd till Dasklogiannis-flygplatsen. Då först ösregnade det! Varje morgon har vi stigit upp vid 5-tiden för att invänta gryning och den underbara soluppgången.
  Men nu är det slut! Minus 17 nu på morgonen i Umeå, men inte mycket snö här.
  Nu får vi åter vänta till 15 april för ny resa till Kreta, men då bara i 2 veckor.
  För övrigt tycker jag att man borde beskatta kyrkan. Dom har oerhörda rikedomar, som kan hjälpa det grekiska folkets utsatthet lite grann.
  Ha det gott, Ia!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Hittills har vi haft betydligt bättre väder än förra vintern, men om den sas ju att det var den värsta i mannaminne. Faktum är att vi behöver lite sämre väder, dvs regn, för det har varit en väldigt torr höst.
   Kyla och mörker norrut….nja, jag stannar kvar här! Välkomna tillbaka i april! Och att utforska min del av ön vid tillfälle!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s