Oläge och pinsamheter både här och där

Idag har jag varit på lektion i grekiska. Jodå, det är mitt fjärde försök. Vi får se om jag blir blockerad på samma sätt denna gången. ”Läraren” har lovat att ”unblock” mig så det låter lovande.

Nu över till politiken – nuläge och skämmigheter!

Grekland

Nuläge
Det är lugnt, många prishöjningar, skatter osv trädde i kraft 1 okt, men jag tror inte så många orkar bry sig. Man gör en ny hushållsbudget och det är nå’t som man antagligen börjar bli riktigt bra på!

IMF:s Europa-chef har i dagarna uttalat sig om att Grekland behöver skuldlättnader. Gamla nyheter i ny kostym. Detta sa IMF redan i somras. De satt med i förhandlingarna om senaste stödlånet, men kunde pga stadgar och regler inte gå in som långivare. Det sas då från Eurogruppen och EU-kommissionen att man hoppades få med IMF i oktober. Nu är det oktober så vad är det som ska hända. Ärligt talat så vet jag inte. Det är snart dags för avrapportering kring de krav som ligger i första omgången, kanske det finns en öppning efter det? Kan bli spännande i så fall eftersom det varit så skiftande uttalanden från Eurogruppen m fl om att skuldlättnader är uteslutna.

Litta skämmigt
Första regeringsveckan fick biträdande transportministern avgå bara några timmar efter tillträdet. Han ingår i Syrizas koalitionspartner ANEL (Oberoende greker) som är ett högerparti. Det kan tyckas vara en märklig kombination, men de delar synen på att stanna kvar i EU och EMU. Hur som helst, det uppdagades att det fanns rasistiska och homofobiska uttalanden på nytillträdde ministerns twitter. Han avgick och bad om ursäkt. Kunde slutat snyggt där, men icke! Han hävdade att hans twitterkontot hanterats av 15 (!) medhjälpare. Och förresten så var hans twitterkonto antagligen hackat!

Jag gick med i twitter i dess begynnelse, då var det inte komplicerat men det är det kanske idag. Anledningen att jag ganska snabbt lämnade var det väldigt begränsade textutrymmet. Jag finner det ganska märkligt att behöva en halv armé för att hålla igång ett twitterkonto. Tänker jag fel? Fast då har man någon att skylla på. För det verkar ibland som om politiker tror att ”skylla på någon” är bästa försvar. Oj, så fel dom har! Han kanske inte förstod att det han skrev på twitter kan läsas av alla på internet. Då är han i gott sällskap för det finns många som borde tänka en vända till innan de trycker ”skicka”.

Till Syrizas ”försvar” kan man möjligen ta fram att de var tveksamma till tillsättningen, men ANEL tryckte på och fick igenom den. Kanske dom inte tar del av sociala medier så de ”visste” inte – ett annat populärt försvar.

Sverige

Nuläge
Ja, jisses vilket läge! Decemberöverenskommelsen är tydligen borta. Blir det regeringsombildning eller nyval? Det känns nästan som om politisk oro, tjafs och utspel flyttat från Grekland till Sverige.

Det är märkligt att ett land som har så mycket som talar till dess fördel, så bra utgångsläge inte kan kavla upp ärmarna och ta tag i den största frågan av alla: arbetslösheten. Politiker kan inte avskaffa arbetslöshet, de kan bara underlätta för arbetsgivare, anställda och arbetslösa. Arbetsgivarna tycker inte om unga människor eller folk över 40-45. Ibland verkar det som om de inte tycker om anställda över huvud taget. Och anställda ropar på högre löner för det är så stressigt och tungt på arbetsplatserna fast rent logiskt så minskar inte arbetsbördan i och med högre lön. Tänk om fackföreningar, yrkesföreningar, politiker, anställda gick samman och istället lyfte fram arbetsmiljön som den stora och avgörande frågan istället för lönekrav! Då skulle kanske arbetsgivarna tvingas att anställa. Sicken läcker folkrörelse!!

Litta skämmigt
Och i Sverige råder ungefär samma läge med ett stort parti i koalition med ett litet. Givetvis måste det förhandlas och kompromissas, men till vilket pris? Vi har nu en titel ”vice statsminister” som inte betyder vice statsminister längre utan är ”representativ”. Varför då har titeln överhuvudtaget? Varför utse någon om denne ändå inte ska göra jobbet eller bara vissa delar? Och hur betalas innehavaren, dvs utgår lön som ”vice statsminister” eller görs det avdrag som går till det statsråd som fungerar som vice statsminister när statsministern inte är på plats? Sicket mörker!

Men det finns ett ljus: ingen här nere känner till Romson. Det är jag glad för. Att tycka att Auschwitz är ett ”kraftuttryck” som kan användas för att beskriva en flyktingström visar att hon inte har en aning om vad Auschwitz var för något. Och se’n var det vargdebatten där förra regeringen tvingade forskare att vinkla forskningsrapporter. Fast det var ju inte riktigt så hon menade, egentligen menade hon att förra regeringen använt forskningsrapporter på ett vinklat sätt. För det är ju så att hon ständigt ”feltolkas” och ”missuppfattas”. Det är så behändigt att allt negativt beror på andra, aldrig på henne själv.

Inga av de ovan nämnda händelserna hotar världsfreden på något sätt, men visst blir man trött? Och börjar fundera över om det verkligen stämmer att ”man har de politiker man förtjänar”. Jag vet inte vad du tycker, men jag vet att jag förtjänar bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s