Så är valet över och kanske det är de gamla gudarna som vill markera att de är nöjda eller så är de väldigt förargade. Grekland drabbades nämligen igår av ett kraftigt lågtryck med regn, åska, tromber, kastvindar och elände. På Kreta hade vi riktiga skyfall med åska igår kväll. Nu drar det ner igen från bergen och har börjat mullra så jag ska fatta mig kort.
Syriza vann valet och bildar regering med Oberoende greker, dvs det blir ungefär som före valet. Alexis Tsipras svors in som premiärminister igår för andra gången i år. Gruppen som i augusti bröt sig ur Syriza kom inte in i parlamentet (här finns procentgräns precis som i Sverige). De ”failed stunningly to exploit the grief felt by a majority of “No” voters” enligt Varoufakis (förrförre finansministern) i en artikel i theguardian.com
Jag har några funderingar så här i efterhand. Först kan vi titta på valresultatet:
Syriza 35,46 % (145 platser)
Ny Demokrati 28,10 % (75 platser)
Gyllene gryning 6,99 % (18 platser)
Om du tycker det ser konstigt ut att Syriza får så många fler platser än Ny Demokarti så beror det på att det vinnande partiet tilldelas 50 platser. Det är väldigt tydligt vilka två partier valet stod mellan, men alla mätningar visade nästan ”dött lopp” så det är anmärkningsvärt att det inte blev tajtare i resultatet. En trist sak att konstatera är att Gyllene gryning blev 3:e största parti.
Jag hoppas att Syriza firat och är redo för vad som ligger framför dom. Den första frågan de bör sätta sig ner och fundera över är det bristfälliga stöd de fått från folket. Ett röstdeltagande på 56,57 % är inget att yvas över och sannerligen inget brett eller starkt stöd. Man kan säga att det är inte det grekiska folket som valt Syriza utan det är de grekiska väljarna.
Varför så lågt röstdeltagande? Ja, det som ligger närmast till hands är givetvis valtrötthet. Detta var tredje valet i år, 2012 var det två val på våren. Fem år av kris med ständiga förändringar och åtstramningar ökar på tröttheten så klart. Jag tror väldigt många längtar efter att bara få leva sitt vardagsliv i lugn och ro, men det dröjer några år till.
”Vad ska jag rösta på?” är en av kommentarerna jag hört. Här kan ligga en obeslutsamhet, ett problem mellan att välja mellan pest eller kolera. Å ena sidan Ny Demokrati som varit med om att ställa till landets ekonomi, å andra sidan ett parti till vänster vilket kan vara långt ifrån ens egen övertygelse.
Där kan också gömma sig känslan av svek och uppgivenhet. Det gamla partiet lurade oss, det nya lurade oss när det inte uppfyllde de vallöften de gav i januari. De vallöften som gavs av Syriza i början av året borde folket ha sett igenom, det fanns väldigt liten möjlighet att uppfylla dom med tanke på situationen. Det blev ännu tydligare under vårens förhandlingar och avtal. Förpliktelserna gentemot motparten är så stora att det politiska handlingsutrymmet i Grekland är begränsat. Man kan säga att Syriza svek sina vallöften, man kan säga att de inte insåg situationens allvar, man kan tolka det på många sätt. Det som jag tror är viktigt är att politikerna måste inse att de måste börja tjäna sina väljare, visa att de är värdiga förtroendet.
”Det är ingen mening att rösta.” Många känner nog att det senaste avtalets skrivning med många detaljkontroller och mycket insyn gör att makten till stor del inte ligger hos de egna politikerna utan hos långivarna. Och vad är det då för mening att rösta, framför allt om man upplever att de är lika maktlösa som man själv.
Jag tycker att det var bra att Syriza vann och jag tycker att det är bra att de återigen bildar regering med Oberoende greker. Det bör vara en fördel att de som förhandlade fram det senaste stödlånet också är dom som får i uppdrag att genomföra det, dvs implementera allt som Grekland är ålagda. Visserligen är en hel del rakt emot deras politik och det blir säkert en besvärlig resa, men det finns flera fördelar som jag ser det:
- det blir som en röd tråd där grekiska folket kan utkräva ansvar av samma personer och det går inte för politikerna att skylla på ”de andra”
- utbytt regering kunde betytt en massa tjafs och utspel för att markera styrka osv gentemot långivarna
- parterna, dvs låntagare och långivare, är redan kända för varandra så det framtida samarbetet bör kunna komma igång snabbt och flyta på
- Grekland behöver bygga en ny samhällsstruktur eller i alla fall renovera den gamla, men hur ska det framtida samhället se ut och fungera? Visserligen har en del av nya regeringens medlemmar varit med ett tag i den politiska sfären, men de är inte så insyltade som de gamla stora partierna. Alltså kan detta betyda en ny era, ett vändpunkt.
Ny Demokrati fick 27,8 % i januari och nu alltså 28,1 %. Läste på nätet att Ny Demokrati ska ha extra partikongress för att analysera valresultatet och det är väl inte märkligt. Men det är märkligt att man också ska diskutera partiledare. Man kan tycka vad man vill om Meimarakis, men han har varit ledare så kort tid att valnederlaget knappast kan bero på honom, i alla fall inte till största delen. De har också lite frågor att fundera över. Med tanke på vårens turbulens i förhandlingarna och de mätningar som gjordes där de låg jämt med Syriza – varför gjorde de inte ett bättre val? Eller var det kanske en stor del av deras valkår som stannade hemma och varför gjorde de i så fall det?
Och då är vi tillbaka vid valdeltagandet, På Inrikesministeriets hemsida (som finns här) är 2,42 % av rösterna angivna som ogiltiga/blanka. Olyckligt att de räknas i samma grupp, men mest sorgligt för en demokrati tycker jag är när medborgare inte ser rösträtt som den rättighet och skyldighet den är. Varför röstade inte fler då de kunde röstat blankt? Det hade varit en kraftig signal till att jag vaktar min rösträtt, gör min del genom att rösta men jag kan inte ge någon mitt förtroende, min röst. Jag kan förstå att det finns trötthet och uppgivenhet, men jag tycker det är allvarligt och trist när det resulterar i att man ger upp eller väljer att ställa sig vid sidan.
Nu är åskan (eller gudarna) lös igen, det öser ner och jag kan inte se Dikti-bergen, det är bara en grå, tät rullgardin av regn åt det hållet. Vi är i slutet av en vandringsvecka så håll tummarna att vi kan genomföra den avslutande vandringen imorgon!
När det gäller valdeltagande så är det ju så också att väldigt många arbetar och bor på Kreta men fortfarande har sina rättigheter i Aten och vice versa och man kan ju inte poströsta här. Även många som bor i ”stan” har sina rättigheter i nån by och därför kanske de struntade i att åka till byn den här gången. Jag tror att även vid förra valet var det ganska lågt valdeltagande.
GillaGillad av 1 person
Jag trodde att det var bara vid folkomröstningen i juli som alla var tvungna att ta sig till den plats man är skriven på. Det stod i alla fall på någon tidnings hemsida att man i juli inte hann ordna så att det gick att poströsta så jag antog att det går annars.
I januari var valdeltagandet 62,5 b% och i juli 63,62 %. Det är inte höga siffror jämfört med t ex Sverige, men att knappt komma över 50 %, dvs drygt halva gruppen röstberättigade, tycker jag är skrämmande lågt.
Vi får hoppas att nya regeringen får bra start, kan hålla bra fart och blir handlingskraftiga. Det tror jag skulle vara bra för Grekland!
GillaGilla
Håller tummarna för både vackert väder och grekerna.
Hoppas att det vänder, det är dags nu!
GillaGillad av 1 person
Detta året med flera val, turbulens, förhandlingar, avtal mm kan mycket väl visa sig vara vändpunkten. Vi får se om några år!
Nu åskar det och regnar igen! Ser dock bra ut i väderprognosen för morgondagen så jag är vid gott mod. 😉
GillaGilla