Rea, vapen och ännu mer värme

Jag vet att jag börjar bli tjatig om värmen, men vad sägs om 40 grader middagstid och eftermiddag i 3-4 dagar? Ett rejält högtryck kommer in över Grekland och delar av Turkiet (bildspel finns här). Vi står inför ett veckoslut som kommer att bli förfärligt men som ska mattas av på måndag kväll. Troligen. Nu kommer det bara att handla om att dra sig runt. Gärna så lite som möjligt. Se’n vill vi ha sensommar och höst!

Luftfuktigheten är nu så hög igen så jag behöver inte vattna balkongväxterna varje dag. Inget ont som inte har nå’t gott med sig, heter det.

Om jag inte snart kan starta vandringssäsongen så blir jag tokig. Och då blir det ingen blogg. Så håll tummarna för att sommaren snart släpper sitt grepp!

Kände att jag behövde pigga upp mig lite så i veckan undersökte jag vilken mobil jag vill köpa och fattade äntligen ett beslut. Shoppa kan pigga upp. Travade iväg idag till butiken och vi skulle diskutera modellen. Det blev en så’n där situation då jag upptäcker begränsningarna i min engelska. ”Förstärkt ram och hörn” och ”härdat glas” fanns inte i ordlistan på hjärnkontoret. Men strunt samma, det var den modellen jag skulle ha! Tror ni att den fanns inne? Jo, ett ex i vitt! Svarta kommer i nästa vecka. Bara att trava hem igen lika opigg.

Jag funderade i veckan över högsäsong, solochbad-turister och värme. Undrar om folk orkar gå en liten tur om de är nära (vanliga) affärer och om de vet att augusti är rea-månad? Nu är det slutrea, dvs priserna är sänkta ännu mer. Gick förbi en sportaffär idag, allt 50 %. Går säkert att göra fynd. Och de flesta har AC. Bara det skulle kunna vara ett skäl att ta en promenix.

Det är mycket nu om flyktingströmmen och det finns lite annat att berätta om andra båtar. I veckan stoppades en båt utanför Ierapetra som i sin last hade containrar med vapen. Båten lotsades till Iraklion som har en hamn som kan lossa containrar. Och för en tid sedan stoppades en båt med militärfordon. Båda var på väg till Syrien. Jag är inte så bra på att skilja på olika myndigheter till havs så jag vet inte om det var marinen, flottan eller kustbevakningen. De måste i alla fall ha fått rapporter som gjorde att de bevakade, följde efter och stoppade.

När det gäller valet har jag inte så mycket att berätta. Valturnéerna har börjat i alla fall. I veckan var Tsipras på Kreta och på flygplatsen i Iraklion mötte han Meimarakis, ledare för Nea Demokratia, som anlände för att besöka Kreta. I dagarna lär också en politiker för partiet EPAM vara i Ierapetra.

Ska se om jag i veckan kan ta reda på lite kortinfo om partierna och skriva det i ett blogginlägg. Känner att jag behöver reda ut det lite för egen del också.

 

7 tankar på “Rea, vapen och ännu mer värme

 1. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Bifogar en länk till Svenska Ambassaden i Aten, där de listar vad de grekiska riksdagspartierna står för (om det kan hjälpa dig på vägen i dina undersökningar). Ambassaden borde verkligen uppdatera den sidan, åtminstone när det gäller vilka som styr Grekland nu och när nyvalet ska ske.
  http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Athen/Landfakta/Om-Grekland/

  En liten personlig ”knasig” idé jag fick häromdagen: jag tycker Grekland kan behålla dem som styr Grekland nu, övergångsregeringen. Ingen av folket har valt dem, ingen vet resp ministrars partifärg, jag kan inte ens namnen på ministrarna. Premiärministern är en kvinna, som säkert är mycket klok och har stor erfarenhet, hon är chef för Högsta Domstolen. Den t.f. flyktingministern har på 2 dagar satt igång och verkligen gjort något i denna fråga, som ingen har gjort på 5 år! Av en annan minister har vi fått höra, att alla som varit nervösa för sista betalningsdagen av deras huslån och att huset ska gå på auktion, kan pusta ut. Ministern har skjutit upp betalningsdagen på framtiden. Ekonomiministern meddelade idag att capital control kommer att lättas upp väsentligen inom en snar framtid och att kontrollen antagligen kommer att upphöra helt till årsskiftet.
  Vad kan man mer begära av en regering?

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack för länk!
   Det är det jag menar att en samlingsregering el likn ska ägna sig åt – konkreta saker, bygg ett samhälle. Och hålla upp med en massa ”pinka revir” och tjafs.
   Jag är mest fascinerad av hennes frisyr. Hur får hon den att hålla en hel dag? 😉

   Gilla

   Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Den är så käckt sned, det är nog det som fascinerar mig!
     Du är tossig, vad skulle jag på ett politiskt möte att göra som inte ens förstår grekiska? Ska höra mig för hur angående både EPAM och ND!

     Gilla

     Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Nej, inte tossig – men realistisk, hihi..
    Det är så man lär sig ett nytt språk, lyssna, lyssna, lyssna. Fråga, fråga, fråga om ord man inte förstår, men hör väldigt ofta. Tro mig, jag har gått igenom allt det där. På den tiden hade vi en dator, men var inte anslutna till Internet, kunde alltså inte sitta o läsa svenska o engelska onlinetidningar. Blev ”tvingad” att försöka förstå grekiska ändå.
    Ha nu en mysig söndag, kram! 🙂

    Gillad av 1 person

    Svara
 2. Ingrid

  Vi såg en hel del båtar i somras då vi var i Ierapetra, satt på balkongen om kvällarna och blickade ut över det öppna havet. Många tankar om vad det var för båtar, tankar fanns ju på flyktingbåtar, för visst har det även kommit sådana båtar där men då från Libyen?
  Skrämmande den situation som är just nu…

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Förra sommaren kom ett fartyg med flyktingar från Syrien och Afghanistan till Ierapetra. De var på väg till Italien, men något gick sönder på fartyget. Och det kom några båtar till sydvästra Kreta och i sommar har det kommit 2-3 st som jag känner till, bl a öster om Kreta. Det är givetvis inte alls samma ström som till öarna utanför Turkiets kust.
   En del av de båtar ni sett från balkongen har nog varit helt normala lastfartyg. Det går en del söder om Kreta som är på väg till t ex Egypten.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s