Ett onödigt öde på en strand

Angela Merkel har sagt att
”Kunde vi rädda bankerna så kan vi rädda flyktingarna”

Peter Bouchert på Human Wrights Watch delade en bild på Twitter i början av veckan som nu far runt på nätet. I ett blogginlägg, som finns här, berättar han varför han delade den, bl a

Somliga säger att bilden är alldeles för upprörande för att dela online eller trycka i en tidning. Men det jag tycker är upprörande är att drunknade barn flyter i land längs våra kuster när mer kunde ha gjorts för att förhindra deras död.

syria.boy_

Titta på hans små skor och kortbyxor. Vad har han behövt se och uppleva under sitt korta, korta liv? Tyckte han om att rita eller kanske han älskade att spela fotboll? Hjälpte någon honom med frukosten på morgonen? Var är hans familj? Är det någon som ger dom en kram mitt i eländet?

Barn ska leka på stranden, skratta av skräckblandad förtjusning över vågorna som slickar deras fötter, inte hitta spaden som hör till hinken och få sand på glassen. Vuxna ska njuta av solen, en god bok och ta en svalkande simtur i solglittret på havet.

(jag har tyvärr inte kunnat hitta originalkällan till Merkels uttalande och fotografen till fotot)

4 tankar på “Ett onödigt öde på en strand

 1. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Bara fadern överlevde. Hans båda söner samt fru drunknade. De var inte på väg till Europa, utan till Canada, där de hade en släkting. Canadas ”flyktingminister” avslog deras asylansökan. Så, istället för att ta ett vanligt flyg till Canada, så chansade de i desperation på att följa med en turkisk skruttig uppblåsbar ”båt”, där det fanns ca 10-15 människor. De hann inte långt, förrän båten vändes upp-och-ner i det hårda vädret. Därför hittades kropparna på den turkiska sidan och inte den grekiska.
  Idag har jag genom grekiska TVn sett hur fadern återvände till Syrien med sin döda familj. De begravdes i en dammig öken. Vad jag har förstått, så tänker fadern stanna kvar i Syrien nu, han vill vara där hans familj är och räknar med att dö där själv…
  Denna flyktinghistoria har tagit mig hårt, gråter inom mig och kan knappt sova om nätterna.. 😦

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Har man inga identitetshandlingar så kan man inte ta ett vanligt flyg så det alternativet kanske inte fanns för familjen.
   Det är inte den första kroppen som flutit upp på en strand, tänk på alla flyktingar de senaste åren som försökt ta sig från Afrika till Italien. Det är viktigt att framhålla fakta om flyktingströmmar och orsakerna men lika viktigt att det inte blir en ansiktslös grupp. Därför är det viktigt med foto, tror jag, även om de är starka och upprörande.
   Pappans öde är också tragiskt. Från hopp om en ny framtid till att stå alldeles ensam. Det var inte så här han tänkte sitt liv.

   Gilla

   Svara
 2. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Jag känner tyvärr inte till om familjen hade några ID-handlingar, så det ska jag låta vara osagt. Men däremot har jag hört att turkarna vägrade att ge dem visum till Canada och sedan fick de avslag på sin asylansökan av Canada.
  Jovisst har vi alla hört de fasansfulla nyheterna om alla båtflyktingar som har drunknat i Medelhavet, men man kan liksom inte sätta sig in i deras situation, förrän en sådan här händelse gör att katastrofen får ett ”ansikte”. Nu som först har det blivit ett stort rabalder över hela världen och folk har insett det stora allvaret. Om man ser krasst på händelsen, så kanske familjen inte dog förgäves…
  Samma med lejonet Cecil. Visst hade vi alla hört om den gräsliga troféjakten i Afrika, men gjordes det något åt att den stoppades? Nej. Inte förrän Cecil blev förnedrad och dödad.
  Tragiskt är det minsta man kan säga om allt som händer nu, ibland vill jag bara stänga av TVn och datorn och låtsas som att ingenting händer..

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s