Beresta gubbar och andra filurer

Idag har de senaste (vågar inte skriva ”sista”…) fikonen fått nytt hem. Bra, så de tas tillvara.

Ungefär en vecka bakåt har det varit mycket ringande i kyrkklockor och gudstjänster. I morse lät det nästan som en välregisserad orkester när kyrkklockorna avlöste varandra. Det enda skälet till denna aktivitet som jag kan hitta är att det ortodoxa kyrkoåret slutade igår och det nya börjar idag.

Blåsten har lagt sig och termometern farit uppåt. Inte så kul när man går runt med informationsmaterial om vandring till hotellen och liksom rinner in i receptionen. Inte riktigt det intryck jag vill göra. Nu har alla fått material i alla fall, några fick redan i maj, men det gäller att nöta, nöta.

På tal om vandring så hoppades jag kunna ge mig ut på fredag eller i början av nästa vecka. I eftermiddags tittade jag på väderprognosen. Jag kan säga att det kommer att dröja länge till. Suck.

Idag har jag festat på dyra, jättegoda jordgubbar. Lite knasigt att de rest ända från Holland när Ierapetra är omgivet av växthus. Hur mat transporteras runt i världen är för mig en gåta.

Känns som om hela livet stannat upp pga värmen. Orken och energin försvinner, begränsningar för aktivitet, dålig sömn, hjärnan har härdsmälta. Laddade upp foto igår från augusti och inte var det många eller speciellt inspirerande eller originellt. Men här är dom i alla fall.

Nu när jag läser igenom vad jag skrivit så inser jag att egentligen har jag inget att berätta. Det blir väldigt tydligt hur illa det är ställt…..

Illa ställt är det också för Syriza. Det har visat sig att stödet har sjunkit och att så många som var 4:e väljare är osäker. Någon spekulerade kring om Tsipras gjort fel som utlöste val, men jag kan inte se att han hade något alternativ. En regering som inte har majoritet utan sitter i knät på oppositionen är inget bra läge. Och antagligen inte heller konstitutionellt korrekt.

Han har i alla fall lämnat ett klart besked: det blir ingen regering tillsammans med Nea Demokratia, Pasok eller To Potami. Frågan är om dörren är öppen för övriga. Kommunistpartiet KKE:s ledare tror att 4-5 partier kommer att bilda samlingsregering och gör väldigt klart att KKE inte tänker bilda någonting som helst tillsammans med något annat parti. Suck. Det hör väl till valets spel att alla vill ta hem vinsten själva och inte dela med någon. I det läge som Grekland är i tror jag att det vore all idé med någon form av samlingsregering. Och uppkavlade ärmar med spott i händerna och litta jävlaranamma.

Förtroendet för politiker och politik är lågt hos alla greker, tror jag. Och som någon sa här – ingen av dom har egentligen rena händer, alla har varit nere i syltburken nå’n gång. Möjligen skulle man kunna lita på EPAM som är ett parti startat av journalister (och som verkar vara emot det mesta). Frågan man då måste ställa sig är politikens roll i samhället, dess uppgift och om den är ett eget hantverk eller inte. Intressant!

En liten lustig sak: i samband med uppgörelsen om nya stödlånet beslutades att privatskolorna ska betala 23 % moms. Nu säger EU-kommissionen att det går inte för det strider mot nå’n EU-regel. Kunde de inte sagt det under förhandlingarna? Ingan kan allt, men det finns väl sakkunniga som kan hjälpa till! Eller?

 

 

 

8 tankar på “Beresta gubbar och andra filurer

 1. Ingalill Franzén Polikarpidou

  God kväll, Ia! 🙂
  Lita på ett journalistparti? Hmm…näe aldrig i livet! Om det är några som har gått de styrandes ärenden i alla år, så är det journalisterna (många av dem i alla fall)! Detta var en av de ämnen som f d taleskvinnan Zoe K tog upp för inte så länge sedan. Hon ville veta namnen på de journalister, som blivit bjudna på seminarier utomlands för att lära sig hur man bäst skriver o pratar för att stödja den regering som just då styr Grekland. Det blev ett himla rabalder och protester från både riksdagsledamöter och journalistkåren. Längre än så kom inte Zoe K i sin undersökning…
  KKE är alltid emot allting, så det är inget nytt.. 😛
  Jag förstår Tsipras, som inte vill regera tillsammans med de gamla partierna. De som (med folkets goda minne) har kört Grekland i botten under 40 år. Alla skandaler under årens lopp är som bortblåsta, alla vill glömma dem. Men det gör inte Tsipras. Det hjälper inte att Ny Demokrati och Pasok har bytt partiledare. ND till den jovialiske retorikmästaren Meimarakis (som motsats till den väsande ormen Samaras) och Pasok till den späda (?) kvinnan Gennimata (som motsats till valen Venizelos). De är samma gubbar o gummor, som har funnits i resp parti så länge som jag har bott här, alltså i 21 år, kanske ännu längre. Nu menar Meimarakis, med sin folkliga stil med grekiska gester o hela baletten, att ND är både ett gammalt och nytt parti och nu jäklar ska de få folkets förtroende IGEN! Det numera pluttlilla partiet Pasok har nu gått ihop med ett annat pluttlitet parti, Demokratisk Vänster (de ingick i den f d koalitionsregeringen Samaras, Venizelos, Kouvelis. De som skrev på det 2:a stödlånekontraktet) och tror nu att folk vill återvända till Pasok.

  To Potami (”Floden”) är ett nytt parti, som har vuxit sig stort genom att gamla Pasok-anhängare har röstat på dem. Dess partiledare Theodorakis är också journalist, fast mer av den typen som berättade och undersökte olika människors livsöden. Han var den, som med rufsig frisyr, slappa kläder, ryggsäck och anteckningsblock i högsta hugg, gick runt på livets bakgator o intervjuade utslagna människor. Sympatisk person, jag gillade hans reportagen. Nu har han blivit politiker och skillnaden är ”tappa-hakan-slående”. Ny tjusig, kortklippt frisyr, tjusig kostym, ryggsäcken bortglömd. Det enda jag har fattat att hans parti vill, är att vara kvar i EU och EMU. Han vill inte heller samarbeta med de gamla partierna, möjligen kanske Syriza, men då måste Syriza bli mer högervridet (och det vill inte Tsipras). Floden ska komma och svepa med sig alla till en lycklig framtid…
  Som du märker, Ia, så är inte grekiska partier kloka och förståndiga. Det skulle aldrig gå med en samlingsregering, tro mig! De är alla för mycket egoister, det skulle bli regeringskriser direkt! Min personliga förhoppning är att Tsipras får majoritet och en ordentlig sådan efter valet. Det blir en regering med ett 3:e stödlån i 3 år, men Tsipras säger att i avtalet ”finns det många öppningar för justeringar till det bättre”.
  Ursäkta min långa kommentar, när jag börjar kan jag inte sluta.. 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Du behöver inte alls ursäkta lång kommentar! Bara roligt med respons, åsikter, olika synvinklar, fakta osv. Önskar att det var mer så’nt i bloggen.
   Samlingsregeringar tror jag är svårt överallt. Det ligger liksom i politikens natur att kämpa för sin egen ideologi, att få använda den för att förändra och skapa. Men samtidigt är det ett stort och viktigt uppdrag att regera ett land och därför tycker jag att ibland borde de kunna tona ner sina ideologier lite och se till landet bästa. Kanske det bara är möjligt vid yttre hot som t ex krig.
   Läste nå’nstans att en del av Syrizas vinst i januari var anhängare till ND som proteströstade och i så fall finns en ”fara” att de återvänder nu i protest mot Syriza. På nå’t underligt sätt så gör proteströstande väljarna lika svekfulla som politikerna!
   Se’n finns det dom som påstår att det finns politiker även inom Syriza som haft fingrarna i marmeladburken eller som i alla fall inte protesterade när det begav sig. Sant eller inte – förtroendet för politiker är väldigt låg, tror jag. Problemet är bara vem som ska göra jobbet istället. Många greker känner kanske maktlöshet, men det är viktigt att de kommer ur det, tänker till och går och röstar. Valet gäller ju deras tillvaro och framtid. Fast jag kan också förstå ett visst mått av valtrötthet…..
   Valturnéandet har börjat i alla fall. Tsipras i Rethymnon igår, en politiker från EPAM kommer till Ierapetra i slutet av veckan.
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
 2. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Tack, Ia! 🙂 Jag vågade inte sätta igång o skriva om det grekiska skolsystemet också, med tanke på den högre (eller kvarvarande) momsen på privatskolorna, då hade min kommentar blivit längre än ditt blogginlägg.. 😀
  Jag håller med om att samlingsregeringar är nog svårt, i vilket land de än finns, men jag tror att i Grekland är det extra svårt, hihi… Yttre hot däremot ”tror” jag på, därmed inte sagt att jag vill att det ska bli krig! Under min tid här, har jag sett många bevis på att så fort Grekland hotas på någotsomhelst sätt, genom t ex obefogad hatpropaganda utifån, så ställer sig grekerna upp som en enda man och försvarar sitt land. Hellenismen är stark som Herkules.
  Just det, många ND:are gick över till Syriza i protest och jag tycker att de ska stanna kvar där. Jag förstår egentligen inte vad de protesterade emot (de gillar ju att låna pengar av EU), kanske insåg även de till slut att Samaras var/är en riktig orm. Meimarakis är nu listig och säger i sina uttalanden till folket att ”nu ska ni tänka efter riktigt ordentligt vilka ni vill ha att regera vårt land, ni ska inte rösta i missnöje/protest”. Låter klokt och vettigt för den som inte har en aning om vad ND står för. Min personliga åsikt är, att det lurar en liten orm/räv bakom örat på Meimarakis också.

  Synd att du inte har tillgång till TV, Ia, eller förstår mer av det grekiska språket (än så länge). Igår kväll höll jag på att ramla baklänges, när jag såg skillnaden mellan sätten att genomföra valturné. Meimarakis var kvar i Aten, i partihögkvarteret. Tsipras var på Kreta. De skulle tala ungefär samtidigt på varsitt håll och den grekiska statliga TV-kanalen ERT hoppade emellan de båda talarna, för att vi tittare skulle få en glimt och hum om vad de sa. Det var kväll o mörkt. ND:s högkvartersbyggnad var endast upplyst i ingången, som består av en enda lång uppåtgående trappa. En hop av folk med grekiska flaggor står utanför. Plötsligt ser vi en mörk silhuett stå längst upp i den upplysta trappan. Silhuetten sträcker upp armarna i en omfamnande gest. Jesus är kommen!! Men vänta…nu går Jesus nerför trappan, fortfarande med armarna upplyfta…men..det är ju inte Jesus..det är Meimarakis!! Han kommer ut på gården, och vilka står längst fram i folkhopen och väntar? Jo, Samaras och Karamanlis d.y. (som vi inte har hört ett pip ifrån, sedan han med flit förlorade valet till G.Papandreou)!! De pussas och folket jublar och viftar med flaggorna. Jäklar vad välregisserat!! Sånt får mig att kräkas… 😛
  Tsipras på Kreta, kommer i skjortärmarna till en park (?) utanför en skola. Han står vid ett träd och talar i en handmikrofon inför en sittande publik. Inga viftande flaggor, inga silhuett-fantomer. Gissa vem som får min sympati?

  Hörde nyss på TV-nyheterna om den senaste val-gallupen. ”Saxen sluter sig”, som de säger här. Skillnaden mellan ND och Syriza är nu bara 1-2%. Men hör och häpna: enligt samma gallup tror en majoritet att Syriza vinner valet! På frågan om vem man föredrar som nästa premiärminister, svarar man Tsipras!! Jag blir inte klok på det grekiska folket eller dess gallupar!
  Än så länge har jag aldrig hört talas om EPAM förrän du skrev om dem, det är inget parti som blir nämnt i ERT-kanalen (som jag helst tittar på) i alla fall. Du får gärna rapportera om dem, Ia! 🙂
  Ha det gott själv!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Åh, så han är den store frälsaren då, alltså? Lite väl teatraliskt, men ibland får jag en känsla av att greker gillar drama så kanske det går hem. 🙂
   Jag är inte så där jätteinsatt i grekisk politik och står inte själv till vänster, men hoppas ändå att Syriza får fortsätta. Jag har fått intrycket att de är minst ”befläckade” av gamla oegentligheter så de har förhoppningsvis större manöverutrymme. Inte så många ”band” hit och dit….
   Ska ta reda på mer om EPAM och ta upp det i bloggen framöver! Om inte annat så ska det bli intressant att se om det märks när de kommer hit till Ierapetra.
   Ha en skön kväll!

   Gilla

   Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Grekerna älskar drama, så sådana där teatraliska uppvisnngar går stenhårt hem! Det är därför jag kräks på dem, de har inget att göra med vilken politik resp parti står för. De fungerar även bra för att dölja/glömma bort gamla synder. När väl valet är vunnet, får man smaka på den grymma verkligheten…
    Ska bli intressant att få höra om EPAM, ha en mysig kväll du med! 🙂

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s