Nästan en ”nära döden-upplevelse”

Glömde berätta igår att jag inte såg en enda meteor i onsdags kväll och natt. Kanske är för varmt där uppe också. Eller så satte dom igång när jag krupit ner i sängen.

Idag har vi haft en regnskur som i stort sett slutade innan den började. Det lär vara andra regnskuren i augusti på 44 år, enligt säker källa på plats. Och det åskade uppe i bergen. Nu är luftfuktigheten hög igen, jag kan knappt urskilja Dikti-bergen från mitt skrivbord. Det är som en dimma!

I förmiddags hade jag två väldigt bra och inspirerande samtal. Efteråt skulle jag flytta datorn tvärs över rummet. Golvet är marmorplattor. Jag tappade den. Allt saktade ner i nå’n sorts slow motion så jag följde hela fallet och tänkte sakta: nu landar den, nu går den sönder. Jag slutade andas. Det smällde rejält. Oförutsedda utgifter, måste snabbt få igång en ny laptop, firman är digital…det var mycket som passerade hjärnkontoret.
Så ett djupt andetag, bockade mig ner och tog upp den. Allt fungerar, en hörna är väldigt ful och uppfläkt. Men vad gör det! Det är väl så’nt som kallas ”tur i oturen”?

Eftermiddagen idag blev inte som jag tänkt, dvs det blev inga nya texter till hemsida mm. Men det gör ingenting, det var skönt att få en ursäkt. Jag vaktade en reception ett par timmar istället.

Konserten igår var väldigt lyckad! Vi var där i god tid, räknade inte med att det skulle börja på utsatt tid men de var faktiskt bara 18 min sena! 14-mannaorkester och tre sångare som heter Giorgos Dalaras, Eleni Vitali och Glykeria. Jag är inte så insatt i grekiska musik så för mig sa inte namnen så mycket. 3 timmar höll dom på!

Jag tillhör inte dom som har den där bilden av att greker far upp och sjunger och dansar i tid och otid, men jag blev förvånad över hur publiken nästan var passiv. Visst, det applåderades efter sånger och det klappades i händerna. Men om artisterna slutade klappa i händerna så slutade de flesta i publiken också. Och instrumentala solon applåderades inte vilket jag tycker är en självklarhet. Det var förresten lite synd att orkestern inte fick några fler egna nummer för musikerna var väldigt skickliga och det är alltid roligt och njutbart.

Musik har lite samma effekt på mig som vandra, dvs tankarna far iväg lite hit och dit. Det var varmt när vi kom upp till stadion, men senare kom det lite vind. Och molnfritt. Kan man ha det bättre än en sammetsnatt vid Medelhavet full med stjärnor överallt och vackra toner!?

Nu är det dags för fredag kväll med iskall retsina och en stunds bokläsning. Ska försöka sitta på balkongen, kanske jag rinner bort!

Tredje stödlånet

Jag borde skriva att grekiska parlamentet fattat beslut, men mer rättvist är att skriva att lekstugan är klara med sitt möte. Det är sorgligt när de som har makt och befogenheter inte inser allvaret.

De började igår och satt hela natten, avtalet började diskuteras kl 4 imorse och beslutet kom strax efter 10 i förmiddags. Tsipras uppmanade igår att man skulle försöka skynda sig så mycket som möjligt vilket talmannen Zoe Konstantopoulou förhindrade så mycket hon kunde. Hon tillhör utbrytarfalangen inom Syriza så hon hade väl sina egna skäl. Precis innan röstningen skulle börja lär hon ha sagt: ”I am not going to support the prime minister any more”. Nähä, då vet vi det.
En annan i utbrytarfalangen, förre energiministern, menade att man bl a borde ”smash the eurozone dictatorship”. Det låter inte direkt som en plan eller speciellt realistiskt, men det kanske fungerar som en ståndpunkt eller ett uttalande.
I ett meningsutbyte mellan finansminister Tsakalotos och Nea Demokratias ledare Meimarakis sa den sistnämnde att ni kan inte både provocera oss och räkna med våra röster. En markering för regeringen att inte ta för givet att få stöd från största oppositionspartiet .
Tidigare finansministern Varoufakis röstade nej denna gången.
Resultatet blev 222 ja, 64 nej och 11 avstod.
En himla röra och mycket tjafs. Inte direkt förtroendeingivande. Eller imponerande. theguardian.com har lagt ut en drygt 2 minuter lång video från ”debatten” i det grekiska parlamentet, jag funderade över att lägga upp den här men den visar inget positivt för Grekland. Snarare bara ”ännu en pinne i brasan”. Såg att foton på gäspande, slumrande och sovande parlamentsledamöter börjar dyka upp på facebook. Det är beklämmande.

Det pratas nu om att Tsipras kommer att begära en förtroendeomröstning efter den 20 augusti och om den utfaller negativt blir det nyval, troligen i oktober. Anledningen till att förtroendeomröstning är aktuell är att endast 118 regeringsledamöter röstade ja till avtalet. Det hade behövts 120 för att regeringens majoritet inte skulle ifrågasättas.

Nu pågår i Bryssel mötet mellan eurogruppens finansministrar. Det väntas bli ett långt möte så det finns inget besked än. Om du följt bloggen ett tag så vet du att jag är intresserad av hur IMF ställer sig och vilken roll de har eftersom de uttalat att Grekland behöver skuldlättnader. IMF har deltagit i samtalen i Aten, men är inte en av långivarna. Inte ett ljud har kommit ut om skuldlättnader diskuterats el likn (inte som jag hittat). Idag säger eurogruppens ordförande Dijsselbloem att han hoppas att IMF kan ansluta i oktober. Jag blir minsann bara mer och mer förvirrad……

9 tankar på “Nästan en ”nära döden-upplevelse”

 1. Ylva

  Lyckliga dig! Du har varit på konsert på Kreta med två av de mest kända grekiska sångarna, Dalaras och Glykeria! Glykeria har kanske tappat lite av den tidigare rösten och tonsäkerheten, men Dalaras brukar fortfarande hålla den gamla nivån. Var det fullsatt? Var det ett moln av cigarettrök över stadion?
  Kram från Östersund, som idag har nått sommartemperatur på +22! / Jannis

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Ok, då är jag lycklig. Inte lätt att vara okunnig…..
   Jag fastnade nog mest för Eleni, faktiskt. Därefter Glykeria. Och musikerna var i en egen liga!
   Det var gott om folk. Läktaren nästan full, stolar framsatta framför scenen och där var i stort sett fullt (och där satt vi).
   Rök fanns, men den kom huvudsakligen från scenen. Antar att det underlättade att vi var utomhus.
   Oj, ni har ju nästan hett! 😉
   Kram

   Gilla

   Svara
 2. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Japp, jag håller med Ylva/Jannis här ovan, skatta dig lycklig att ha fått uppleva dessa stora artister live! Alla 3 är seriösa artister, inget grekiskt schlagermalande där inte! 🙂 Georgos Dalaras är nog den mest kände seriöse grekiske musikern någonsin, mest populär på 70/80-talen. Han kan allt om rembetiko-musikens historia, men har också tolkat de flesta stora grekiska kompositörers sånger, t ex Theodorakis, Hadjidakis och Tsitsanis. Perfektionist. När jag och min blivande man bodde i Stockholm, var vi på en konsert med Dalaras, fullt med greker i publiken naturligtvis, en oförglömlig upplevelse! Du hörde ju honom igår, men om du har lust, kan du scrolla ner på min timeline till den 29 juli, då Theodorakis fyllde 90 år. Jag postade då en av hans vackraste sånger, ”O kosmos ksimeroni”, som Dalaras tolkar. Hörlurar rekommenderas! 🙂

  T o m jag, nattugglan, gav upp igår natt med att följa omröstningen i grekiska riksdagen, eftersom de inte skulle BÖRJA tala förrän kl 4 på morgonen. Innan jag släckte ner TVn, hann jag precis höra Tsakalotos säga att ”det går hett till mellan IMF och Tyskland”. Hmmm…..
  Jag håller med om att det är rena skolklassen i det grekiska parlamentet, man tror inte att det är vuxna människor som håller på så. MEN, vi är nu i Grekland, vi måste acceptera att här diskuteras livets stora o små frågor på kafeneion, samma stil fortsätter i riksdagen…
  Ja, nu ser jag att det står på TV-skärmen att en överenskommelse är klar med Eurogruppen, det var ju för väl det då…

  Imorgon har både jag och min man namnsdag, hihi.. 😀 Jag heter Maria som andranamn och ”gubben” heter Panagiotis (en manlig ”motsvarighet” till Panagia-madonnan). Vi har inte råd att slå på stort, men vi har ändå bokat bord på en av de bästa tavernorna i Loutraki imorgon kväll. Dottern är på semester i Madrid, så vi firar i all enkelhet. Jag önskar dig en trevlig Maria-helg! 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
 3. iamittilivet Inläggets författare

  ”Världen är liten” har jag slutat säga för det är den. Kanske du då var på samma konsert i Stockholm som den svenska som jag var på konsert med i torsdags. Hon hade varit på konsert i Stockholm för många år sedan och sett Dalares. Jag var jättenöjd, tycker bara att orkestern kunde fått lite mer plats.
  Jag tror inte att det är ”lekstuga” bara i det grekiska parlamentet, det finns nog lite varstans. Var jag tycker är under all kritik är när stora, allvarliga frågor liksom försvinner i en massa trams. Och om man vet att det finns kameror uppsatta och de är igång så kan man väl skärpa sig lite! Som väljare skulle jag noga observera vilka som är vakna och rösta på dom nästa gång.
  Det är väl en uppdelning på gifta marior och ogifta marior så det finns två namnsdagar? Och ni har namnsdag båda två – då kan ni ha ett hejdundrande firande! 😉 Ha en riktigt go’ och fin kväll!
  Och en skön helg!

  Gilla

  Svara
 4. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Hahaha, du kan ju fråga din svenska väninna om hon såg konserten med Dalaras på biografen/musikteatern Göta Lejon på Götgatan i Stockholm, någon gång i slutet på 80-talet? I så fall var vi på samma konsert.. 😀
  Betr tramset i parlamentet, så är nog talkvinnan Zoe K den enda (som jag har upplevt under mina 20 år här), som har försökt skapa ordning o reda i allt trams, hon har följt syntagman till punkt o pricka, men även hennes uttalanden blir otroligt långdragna och ingående för det mesta, så man orkar inte lyssna på henne någon längre stund. Jag tror att det tramsas och tjattras SPECIELLT när kämerorna är på, resp ledamöter vill visa för sina väljare att de minsann kan slå näven i bordet.. 😛
  Jag känner faktiskt inte till om det finns två Maria-dagar, det kanske är ett kretensiskt fenomen? Här uppe på norra Peloponessos har jag aldrig hört talas om det. Däremot firar Loutrakis Panagia-kyrka (med tillhörande panigiri-marknad) sin ”namnsdag” inte förrän 7/8 september. Det brukar vara den riktigt stora och sista festen häruppe, innan skolorna börjar.
  Tack så mycket, jag önskar dig en skön helg tillbaka, kram! 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Alltså, nu har jag surfat runt lite och hittat samma sak på flera ställen: gifta Despoina och Maria idag och ogifta 21 nov. Väldigt märkligt att jag har bättre koll än du som bott här så länge….men jag är ju så redig! 😉
   Kram

   Gilla

   Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Haha, du borde bli riksdagens talkvinna istället, då kommer det att bli ordning o reda på torpet! 😀
    Vilken tur att det är de gifta Mariorna som firar idag, då¨kan jag ju känna att jag inte bryter mot reglerna! 😛 😀

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Japp, skulle införa två saker direkt: kyrkstöt, kraftigt begränsad talar tid och antal repliker. Samt ett förbud mot Varoufakis rödmönstrade skjorta… 😉
     Fira du båda dagarna! Jamas!!

     Gilla

     Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s