Storkrisläge dag 5

Fredag i Ierapetra

På väg till middagen igår kväll passerade jag Frihetstorget där ett ”nej”-möte just skulle dra igång.

Väntan, väntan. Och under tiden går vardagen vidare. Vi tvättar och gör ärenden på sta’n och tar en kopp kaffe och förbereder middag. Och pakistanierna på nedre botten i huset mitt emot spelar musik som gör att jag vet inte längre var jag är. Grekland eller Asien?!?!

Ett mer akut problem dök upp under förmiddagen. Brand uppe vid Pachia Ammos och vi har väldigt hårda och byiga vindar. Brandkår från Ierapetra och Aghios Nikolaos ryckte ut.

Jag har varit ute en runda på sta’n, det är som vanligt. Folk på caféerna och gatorna, den enda skillnaden är köerna till bankomaterna. Köerna är inte speciellt långa, men det brukar inte vara kö. Jag vill säga en sak om uttagen. Det kan kanske verka mycket med 60 euro om dagen, men betänk att många greker betalar sina räkningar kontant, antingen på posten eller på vattenkontoret, elbolaget osv. Det är också viktigt att komma ihåg att transfereringar utomlands är stoppade så de verksamheter som har utländska leverantörer el likn kan inte betala via internetbank. Därför går en del ut med att de bara tar emot betalning i kontanter så att de i sin tur kan betala räkningar.

En ganska lugn dag

Borgmästaren i Ierapetra har på ett borgmästarmöte föreslagit att de inte ska gå ut och förorda den ena eller andra sidan i folkomröstningen. Han menar att det är borgmästarnas uppgift att hantera de dagliga kommunala frågorna och att hålla samman kommunerna istället för att orsaka splittring och tvister. Klok snubbe!

Dagen har präglats av interna utspel, det finns en spricka i regeringen och i Syriza genom att några ledamöter gått ut och förordat att folk ska rösta ja (regeringen förordar ju nej). Igår kväll hade det kommunistiska partiet KKE demonstration i Aten och de säger nej till allting, dvs ut ur EU och bort med euro och skulden ska helt tas bort.
Ikväll kommer det att vara två manifestationer i Aten – en för ja och en för nej. De kommer att gå av stapeln samtidigt så låt oss hoppas att de där som ”inte bryr sig om vad manifestationer och demonstrationer handlar om men som gärna slåss med polisen” stannar hemma.

Bland de olika utspelen finns ett som jag funderar över. Finansministern och premiärministern sa igår att 24 respektive 48 timmar efter folkomröstningen kommer ett nytt avtal att vara undertecknat. Jag vet inte hur de kan utlova det eftersom det trots allt finns en motpart och de är ju några stycken så det tar kanske lite tid att rent fysiskt få ihop alla. Eller så stämmer det som sagts att parterna egentligen var väldigt nära varandra när förhandlingarna avbröts. Eller så vill man bara förhindra panik och hålla folk på gott humör.
Allvarligare är kanske att premiärministern också sa att ett nej ger Grekland bättre villkor än ett ja. Återigen, det är vanskligt att ensidigt göra utfästelser om ett förhandlingsresultat.

Folkomröstningen

Högsta rättsliga instans har i eftermiddag meddelat att folkomröstningen kan genomföras vilket betyder att den inte strider mot konstitutionen. Europarådet menar att den strider mot internationell standard, dvs minst två veckors förvarning, att frågan som ställs är tydlig och att internationella valobservatörer kan övervaka omröstningen.

En tysk på nå’t tyskt ekonomiskt forskningsinstitut menar att en temporär Grexit är möjlig. Det måste betyda att Grekland skulle lämna EMU och se’n komma tillbaka efter ett tag. Påminner lite om det där tredje alternativet i den svenska kärnkraftsomröstningen, det där som var varken ett ja eller ett nej.

Folkomröstningen kostar så klart pengar för statskassan. Även för den enskilde är det en kostnad eftersom de måste ta sig till den ort där de är födda eller där de gifte sig, alltså till det valdistrikt där de är registrerade. Någon poströstning el likn är inte möjlig, det har man inte hunnit ordna. Frågan är hur detta kommer att påverka resultatet, t ex är en del inte i närheten av sitt valdistrikt pga säsongsarbete.

Undersökningar duggar tätt och den slutsats jag drar är att det är väldigt små marginaler för ibland leder nej-sidan och ibland ja-sidan.

Och precis nu ser jag att det kommer nyheter på The Guardians live feed att polisen fått ingripa i Aten. Samtidigt kommer rapporter att manifestationen är lugn, oroligheterna är en bit därifrån. Det kan bli en händelserik kväll. Men kom ihåg: det är i Aten, inte över hela Grekland!

Några länkar för intresserade:
Artikel som slår hål på myter om Grekland här.
Exempel på vad en av medlemmarna i trojkan, IMF, tjänar på att låna ut finns här.
En ekonomer om ger en syn på hur Greklandskrisen skötts, finns här.

3 tankar på “Storkrisläge dag 5

 1. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Hej Ia, bra att du rapporterar objektivt, vare sig ja eller nej, så att folk kan bilda sig en egen uppfattning! 🙂
  Vill bara påpeka en sak: jag har varit i Aten under 2 olika dagar den här veckan. Precis alla allmänna kommunikationer är GRATIS, det är bara att kliva på bussen, trolleyn eller t-banan utan att betala. Samma sak kommer att gälla på söndag + halva priset på tågbiljetter m m, för dem som måste resa hem till sin födelseort för att rösta. De som har registrerat sig i röstlängderna där de numera bor efter år 2004 (tror jag att det var), behöver alltså inte åka hem till sin födelseort. Kram! 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Hej själv du!
   Tack! Jag gör så gott jag kan och för mig finns ingen tydlig sida. Komplicerad fråga och oklara konsekvenser framöver.
   Har också hört det om allmänna kommunikationer, men inte nämnt det, Svårt att sålla ibland, det händer så mycket så jag försöker hålla lite Ierapetra-perspektiv i första hand.
   Då hoppas vi att de flesta kan rösta.
   Läste en artikel i veckan om en man i Aten som blev intervjuad, han skulle inte rösta för han hade inte råd att åka hem vilket alltså inte var Aten.
   Jag håller tummarna för att i alla fall dödläget bryts och att det kan finnas några besked och framtidsmål fr o m nästa vecka!
   Kram

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s