Storkrisläge dag 4

Först en fundering som inte rör krisen: hur kan det komma sig att jag är nästan helt slut efter 2 timmars städning när jag är pigg efter 5 timmars vandring? Kan det möjligen höra samman med ett ord som börjar på m och slutar på n och däremellan har bokstäverna otivatio, tro?

Torsdag i Ierapetra

Tur på sta’n i förmiddags, läget som igår. Lugnt och stilla. Jag funderade på om turister märker någonting. Om det är första gången i Grekland så tror jag inte de märker nå’t. Om de varit i Grekland tidigare så får de vara både döva och blinda för att inte känna av att trafiken är lugnare, folk dämpade, ”det ligger nå’t i luften”. Alla är lika gästvänliga, öppna och trevliga som alltid så där märks ingen skillnad.

Hörde i eftermiddag att det ryktas att Sverige ”bojkottar” Grekland. Ute på Sunwing har nyligen 60 rum avbokats. Nu tror jag inte att det har så stor betydelse för de lokala etablissemangen eftersom de flesta på Sunwing har ”all inclusive”, men det är trist att höra att Sverige fått en så’n ”stämpel” eller rykte. Här är verkligen allt som vanligt så det är svårt att förstå varför man inte skulle resa hit.
Jag var precis i min närmaste super market och hyllorna är fulla med varor. Känns faktiskt väldigt fånigt att behöva skriva det över huvud taget. Det är en allvarlig politisk situation – inte krig, svält eller farsot.
Avboka inte! Rusa iväg och köp resa hit, kanske kan hitta en prisvärd restresa!
Undrar du något om att resa hit så får du gärna kontakta mig.

En ganska lugn dag

ECB har meddelat att man fortsätter stödja bankerna, men ökar inte stödet. Och Eurogruppen har gjort klart att inga förhandlingar förrän efter söndagens folkomröstning. Då har vi i alla fall det klart för oss och det är lugnt på de fronterna.

Samtalsämnet verkar vara folkomröstningen. Jag läste på nätet igår att högsta rättsinstans i Grekland funnit folkomröstningen strida mot konstitutionen, men jag kan inte hitta någon ny information idag. Alla talar om folkomröstningen så vad det än var man fann felaktigt så är det antagligen undanröjt.

Om gårdagen präglades av utspel från alla möjliga politiker, ”talesmän” osv runt Europa så har eftermiddagen idag präglats av uttalanden i Grekland. Givetvis träder olika personer fram som fd presidenten, fd premiärministern osv för att argumentera för ja- eller nej-sidan.

Några politiker o likn i Europa har varit ute och ifrågasatt om ”folket” förstår folkomröstningen, dvs om de begriper vad det är dom ska rösta på och om. Om jag varit befolkning i nå’n av de här personernas länder hade jag blivit förbannad. Vilken nedlåtande människosyn! Hur ser de på den egna befolkningen?
Det är en annan sak att det är ont om tid och att det kan vara svårt att få ut information till alla. Regeringen har satt upp en hemsida där man kan läsa mer om folkomröstningen och den finns här (på engelska).
I olika uttalanden och intervjuer är man tydlig med att folkomröstningen gäller hur Grekland ska stanna kvar i EMU – ska man acceptera det senaste förslaget (och då rösta ja) eller ska man förkasta det senaste förslaget (och då rösta nej).
Det säger sig själv att det är väldigt svårt att rösta, det blir lite av ”pest eller kolera” eftersom ingen vet vad de två alternativen leder till. Om ja vinner – kan regeringen sitta kvar eller blir det nyval? Hur länge till kommer trojkan att hålla fast vid sin linje (fast den inte fungerar speciellt bra) och osäkerhet kvarstå? Om nej vinner – blir det nya månader med förhandlingar och diktat från Europa? Kan det resultera i att lämna euro och införa drachma (som troligen kommer att sjunka som en sten) och vad innebär det i längden?

En del spekulerar i att Eurogruppen vill ha fram ett regimskifte i Grekland. Jag tror inte det, jag tror bara att de är högeligen irriterade över att hela Greklandsärendet är dåligt skött och att de inte vet hur de ska gå vidare. Inte kul att behöva erkänna att man har fel. Då skulle det vara väldigt skönt med en motpart som inte ”krånglar”, dvs som inte argumenterar. Fast det kan vara bra också att kunna peka på en så’n motpart för det tar bort uppmärksamheten från de egna gärningarna.

Media

I media är det ofta den ena parten, dvs trojkan, som får mycket utrymme. De är så många fler och vi kanske står närmare dom, i alla fall Tyskland som är Sveriges största exportmarknad i Europa. För den som tycker att det skulle vara kul och intressant att få höra något som inte tolkas av någon annan och som kommer direkt från Grekland så har jag här tre länkar:

Yanis Varoufakis berättar vad som hände 27 juni ur grekiskt perspektiv, videon finns här. Det finns fler klipp på youtube för den intresserade.

En intervju med Yanis Varoufakis igår om situationen i Grekland finns här.

Det finns också olika inslag och intervjuer på bloomberg.com. Där finns en intervju från idag där Varoufakis gör klart att om det blir ja på söndag så avgår han som finansminister, den finns här. Den är nästan 20 min lång och kanske inte den bästa intervjun som gjorts, men det kommer fram en del intressanta synpunkter.

Vinklad på sitt sätt, men i alla fall en motpol till den övervägande pressen är en artikel i ETC, den finns här. ETC presenterar sig själv som ”en röd tidning” oberoende från partier och andra organisationer.

Till sist

Nu blev det här ganska långt igen, alla bedömare tror att morgondagen blir ganska lugn så då ska jag skriva om mina duschtankar vilket jag lovade igår att göra idag. Gud, jag börjar bli påverkad av allt politikersnack…

Skriv gärna en kommentar nedan!

7 tankar på “Storkrisläge dag 4

 1. Anne-Lie

  Tack Ia, åter ett intressant inlägg . Nu ska jag kolla videorna .
  Men avboka ? Aldrig …! Åker i september igen

  Gilla

  Svara
   1. Anne-Lie

    Jag åker till Parga igen för 3:e året med en väninna – samma vecka varje år . Det har blivit en tradition som jag hoppas att vi kan hålla levande.
    Jag har ju fattat ett ganska avgörande beslut, när jag i början på juni hoppade av mitt jobb 😉
    Kände att mitt liv inte hade något annat innehåll än press, stress och många övertidstimmar, ständiga omorganisationer och nya chefer ungefär varje år.
    Kanske inte det mest karriärsfrämjande beslut jag tagit , men nu får vi se vart det bär. Idag vet jag inte ens vilket håll jag vill gå åt …
    //Anne-Lie

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Låter som en mysig tradition!
     Modigt och bra beslut! Och varför inte? Man vet aldrig vad som händer i livet. Det är därför jag sitter där jag sitter… 😉
     Ha det gott!

     Gilla

     Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s