Påskförberedd

Igår var marken vit av hagel uppe i norr på ön (mellan Agios Nikolaos och Iraklion). Såg på facebook att en dag var det 11 gr i Chania och 13 i Göteborg, en annan dag 9 i Chania-trakten och 12 i Umeå.
Idag gäller det att hålla i hatten! Just nu (kl 15:30) 45 km/tim nordvästlig vind. Och värre ska det bli imorgon. Slipper kanske vattna blommor för de nyplanterade ute på balkongen kanske inte klarar sig. Var och handlade idag och mötte några som jag önskade glad påsk, de svarade god jul!

Så har vi det! Jag är i alla fall förberedd för påskfirande. Huset städat, ägg färgade röda, påskbröd köpt och avsmakat, påskljus inhandlat, bord reserverat ikväll. Tror inte att det blir så mycket fotograferande så här är några bilder från internet:

Good Friday

Dagens namn är så mycket trevligare än det svenska ”långfredag”, men det är ändå en sorgens dag.

Tidigt, tidigt i morse kläddes i varje kyrka den ”ställning” som ska symbolisera Jesu grav och som kallas epitaf. Han tas ner från korset, lindas i tyg och läggs i epitafen som efter högmässa bärs runt utanför kyrkan. I Ierapetra kommer 4 kyrkor med sina epitafer, sammanstrålar på ett litet torg, det sjungs hymner och präster läser. Därefter tågar man tillbaka till sin kyrka där epitafen står under påskdagarna.

Det är fortfarande fasta så efter processionen med epitaferna går nästan alla ut och äter något enkelt och litet, mest för att träffas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

2 tankar på “Påskförberedd

 1. Jannis

  Kalo Paska Ia,
  Försök att gå ut 20.30 – 21 ikväll och gå till ”Posten” du vet. Räkna antalet epitafier, så märker du att de är fler än 4! Sju stora kyrkor brukar kläda ”gravarna” och vandra till rondellen. Vi kommer inte in i kväll. Vi ska i stället äta kanin med kashmirisk kryddsättning som omväxling. Kanske kryddorna kan ge lite hetta inombords. På söndag blir det skönare och skånska temperaturer!
  Påskkram / Jannis

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag skrev 4 st eftersom de var 4 st år 2012, den enda påsk jag firat här. Får se ikväll hur många de är!
   Låter gott och spännande med kashmiriska kryddor!
   Vi kanske ses på marknaden imorgon (om den inte blåser bort…)!
   Kalo Paska kai Kali Anastasi

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s