Valdag!

På söndagar brukar sta’n vara lugn och stilla och idag trodde jag att de flesta skulle rösta i början eller slutet av dagen för att hinna plocka oliver. Väderprognosen är inte den bästa så det är lite bråttom med de där små läckerheterna.

Har varit och ätit söndagsfrukost och blev lite förvånad över både antalet bilar och människor på gatorna. Gick förbi en skola och det såg lite roligt ut med alla vuxna människor som yrade runt där det annars leker ganska små barn.

Jag var här våren 2012 när det var val och omval, det kallades ett ödesval precis som nu. Och jag tycker nog att det är lite mer spänning i luften. Ska väljarna ge Ny demokrati valvinst så de kan fortsätta i koalition med socialdemokraterna (Pasok)? Problemet med det är att socialdemokraterna är splittrade.
Eller blir Syriza (radikal vänster) vinnare? Problemet är att de inte kan få egen majoritet i parlamentet så vem ska de regera tillsammans med?
Vinnande parti har 15 dagar (tror jag) på sig att bilda regering, annars blir det omval.

Jag är inte så insatt, men jag kan se ett problem med Syriza: de har lovat att återanställa alla som fick gå från offentliga sektorn. Det skulle kosta massor med pengar. Jag tror att både Grekland och Sverige skulle må bra av att först och främst se över sina offentliga sektorer: mål, hur skattepengar används, effektivitet och produktivitet.

Spännande är det i alla fall. Ska Grekland svänga vänster istället för höger och vad kommer det att innebära? Ikväll ska jag kila ner till taverna med tv och över ett glas vin ta del av valresultatet.

Ha en skön söndag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s