Vinterrustning

Vill inte vara kall, vill vara varm! Jag borde varit bättre förberedd, har upplevt vinter här tidigare. Det är ändå svårt att förstå rent mentalt att det är varmare utomhus än inomhus i november. Har mer kläder inomhus än utomhus (räcker med kortärmad t-shirt, kjol och sandaler…). Men jag ska förklara lite närmare!

Husen här nere är svala och sköna under det varma halvåret, stengolvet är ljuvligt kyligt mot de varma fötterna. När det varma vädret försvinner blir de fuktiga och kalla. Så det fungerar bra halva året, men mindre bra den andra halvan. I alla fall för den här svenskan.

Nu har jag satt igång vinterrustandet. Köpte 2 par raggsockar hos Nadine (NaRo Wool-Design och Schnelle Masche) igår. Idag beställde jag gångmattor till korridorsköket och gången i sovrummet till badrummet, de levereras nästa vecka. Hittade en matta att ha bredvid sängen så mina små 38:or inte får dåndimpen varje morgon. Nadine håller på att sticka en rejäl och snygg ullkofta till mig. Imorgon blir det förhoppningsvis inköp av en matta till soffgruppen och tights el likn på marknaden.

Det finns dom som säger att jag ska köra AC:n, det gör jag då och då men förstår inte vitsen. Det är verkligen att kasta pengar i sjön. Eller rättare sagt i luften för det är ju bara den som värms upp, inte själva huset. Och elräkningen glöder. Jag tror att när man gick från de gamla husen till moderna hus så missade man en viktig sak. Den öppna spisen ersattes av elspis, men den ersattes inte med någon annan värmekälla. Kanske jag kan elda i ugnen? Centralvärme kommer mer och mer, men tyvärr inte i mitt hus.

Förra vintern jag var här (2010-2011) bodde jag i s k semesterlägenhet vilket tydligen innebar att jag hade varmvatten alla dagar. Nu har jag duschat i kallt vatten 2 dagar. ”Hatar” är ett ord som jag sällan använder eftersom jag tycker att det är så starkt, men måste säga att jag hatar att duscha kallt. Till disken kan vatten värmas i vattenkokaren, men det blir lite omständligt att göra likadant till duschen. Jag är trots allt ganska lång.

En god sak för det med sig att leva råkallt (alla skåningar vet vad jag talar om…). I somras var jag nervös över viktökning under juli-aug när det var så hett, men det visade sig bara vara kroppens reaktion på hög och långvarig värme. För att systemet nu ska kunna fungera och hålla värmen förbränns en hel del – alltså blir jag smalare! Bara synd att det inte är omvänt för det är roligare att vara smal och snygg i solstolen än stor och svullen.

Nu ska jag gå ut på balkongen och värma mig lite. Dags att också hälla upp ett glas retsina och njuta av fredagskväll. En otroligt vacker blåsvart molnmassa är på väg över bergen – kanske blir oväder? Ha en skön helg!

4 tankar på “Vinterrustning

 1. Jannis

  Ja, så är livet när solen inte värmer husen tillräckligt längre! Alternativen för dig (förutom mer kläder på kroppen) är att använda AC, som dock bara värmer luften och som stiger upp i taket eller att inhandla luftavfuktare. Båda kräver el, men luftavfuktaren hindrar att det möglar i taket. Oljeelement har också blivit vanligt, eftersom priset blivit lägre på dem. Vi har satt in infravärme och tycker att det fungerar bra. När luftfuktigheten blir hög, över 70%, använder vi luftavfuktaren. Sedan gäller åkarbrasa (om det finns i den skånska vokabulären)!?
  / Jannis

  Gilla

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag börjar förstå att AC:n måste få gå dagtd i alla fall, den har en avfuktningsfunktion också så jag får skifta mellan dom. Sover gott gör man i alla fall i svalt rum – inget ont som inte har nå’t gott med sig! Åkarbrasor känner vi till i Skåne, men man blir litta öm… 😉

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s