Lite smått från en trött kropp

Oj, idag var det nära att det inte blev något blogginlägg, men jag deltar ju i Blogg100 och detta är inlägg nr 89 så det gäller att hänga kvar. Jag är helt slut i huvud och kropp! Upp kl 5 för att ta bussen till bergsby, dags för vandring idag. Vädret har varit kvavt, fuktigt och åsklikt. Inte konstigt att jag är slut efter 6 timmars vandring. Men himmel så tjusig den vandringen är, men det får jag skriva om imorgon.

Något får jag bjuda dig på som tittat in! Kan berätta att skolbarnen har självstudier denna veckan inför examensprov som börjar på måndag. Efter lite mer än 1 provvecka blir det klart om de blir flyttade till nästa klass. Runt den 12 juni går de på sommarlov.

Imorgon är det Kristi himmelsfärd här också, den protestanstiska och ortodoxa påsken följs åt i år. Här är det inte ”röd dag”, men en del går i kyrkan på morgonen. En liten kul sak: efter imorgon är det okej att bada i havet för de som följer de religiösa reglerna och påbuden. Kanske därför de inte börjat ta betalt för solstolarna än.

Igår såg jag något jag aldrig sett förut. Utanför ett hus hängde 2 stora begravningskransar med vita band och bredvid stod ett kistlock lutat och fastbundet i staketet. Det var som jag trodde. Ja, jag gick inte in och frågade, alltså, utan konsulterade en levande grekisk källa. Den dödes sista kväll hemma, kistan är öppen och man får komma och säga adjö. I kvällningen täcks den dödes ansikte med ett tyg så att inte månen ska lysa i ansiktet. Dagen efter sätts locket på, kistan fraktas till kyrkan där man tar av locket en stund och alla kan en absolut sista gång (mycket ”sista”…) kan säga adjö. Se’n är det begravning och senare grävs benen upp, men det kan du läsa om i Theodor Kallifatides’ bok ”En lång dag i Aten”.

Igår blev jag lite trött över att telefonen inte vill fungera, men jag ”grävde guld” också! I en livsmedelsbutik hittade jag WASA knäckebröd! Vilken lycka!!!
Nu säger du som är Greklandsfantast att hallå, människan äter väl inte knäckebröd i landet som har så gott vitt bröd?! Det vita, goda brödet fungerar 1-2 veckor, se’n börjar det ta emot på insidan och framför allt: det förstör midjemåttet totalt. Det går inte att i längden proppa sig full med vitt bröd, inte för mig i alla fall. Jag har hittat nå’n sorts torkat, mörkt bröd som fungerar bra, men KNÄCKEBRÖD! Köpte nästan hela lagret…

Efter att ha återställt vätskebalansen, slumrat och vilat i em blir det nu dusch och lite senare middag. Himmel, vad jag är hungrig! Som vanligt efter vandring.

 

4 tankar på “Lite smått från en trött kropp

 1. Sara Beckmann

  Kjære Ia.
  Det du så for første gang,har jeg sett mange ganger,Men det er ikke så mye av det som før,det er ikke så mange som dør hjemme lengre…Var i begravelse i dag,mine barns farmor døde i går kvell,88 år gammel.Ikke uventet,men trist likevel.særlig for mine barn-23 og 27 år gamle-det blir jo sånn,en sørger for de igjenblivende..Er glad i de greske tradisjonene,ok,det går veldig fort fra død til begravelse,men det mennesklige,sorgen….ALT…får plass,det finnes ingen skam men respekt.Jeg er ikke religiøs,er en ikketroende,men respekterer andres tro-VIKTIG-og tar del i det,like viktig.Tenner lys,men kysser ikke ikoner.Er tilstede,men gjør ikke korsts tegn.Og blir respektert.Kjære Ia,om du kan ta del i det greske livet!Det er et godt liv!!

  Gilla

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Respekt och att tro, acceptera, övertygas osv är olika saker för mig. Respekt och hänsyn först, se’n kan jag fundera på var jag står.
   Finns mycket värme i det grekiska livet, jag är bara lite irriterad just nu på lite saker som inte fungerar…
   Tänder alltid ljus – Sverige eller Grekland eller var jag än är. Älskar skådespelet i den ortodoxa mässan.
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara
   1. Sara Beckmann

    Respekt og hensyn står alltid først!
    Og det er mye å irritere seg over her hvis man gidder,har lært meg å ikke gidde!!
    Klem Sara 🙂

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s