Safari och gömda men kanske inte glömda platser

25 november 2013
Solsken utlovat så kurs och fart ut på vandring! Frost och solljus ger bra ljusterapi denna mörka årstid. Blev en dag med gömda pärlor och safari. Skåne är fantastiskt!

Plötsligen stod jag i Rövarekulan – en gömd och kanske glömd plats. Dramatiskt med branter, vattendrag, kungastenar och raviner. Namnet och landskapet lockar fantasin…här finns perfekta gömställen för ljusskygg verksamhet…

Vandrar förbi Hejdeholms gård som bjuder på så exotiskt ögongodis som jakar, lamor och gaseller! Lite senare på vandringen dyker det upp harar, fasaner, rådjur och sjöfåglar. Detta blev som en safari till fots! Jag är förresten övertygad om att harar och fasaner kan framkalla hjärtinfarkt. Himmel, så rädd man blir när de hoppar upp framför ens fötter.

Så stiger jag ner i nästa gömda och kanske glömda plats – Pinedalen. Totalt platt mellan branta sidor, ungefär som när en ås delar sig. Här sätter fantasin igång igen….vad är pinan? Vad är det för hemligheter som gömmer sig i betesmarkerna och tjärnen?

Kommer upp till Östra Ringsjön skapad av jätten Finn, en kändis hemma i Lund. Nu blir det banvall. Kanske skulle leta upp nå’n gammal järnvägskarta och ”banvallsvandra” kors och tvärs i Skåne. De kunde i alla fall lägga järnväg där det var naturskönt! Studerar en vacker gammal stenvalvsbro i Osbyholm och förlorar mig i utvecklingstankar, men det får bli ett annat blogginlägg.

Som vanligt har jag slagit ifrån tiden så jag har ingen koll på klockan. Gör entré på busshållplatsen 4 min innan bussen ska gå – det kan man väl kalla flyt!?

Tips

– se upp vid Rolsberga! Vägarbete gör att Skåneleden etapp 11 är avskuren. Kolla alltid ledstatus på Skåneledens hemsida http://www.skaneleden.se. Ute på leden har Höörs kommun satt upp en alternativ väg som är en större omväg än den jag hittade.

– eftersom etapp 11 anses som ”stängd” så är inte markeringarna uppdaterade överallt. Ladda ner min trip från everytrail så hittar du.

– kortare vandring: kan ta buss till Rolsberga och ta dig fram till kyrkan i Gudmuntorp och/eller ta buss hem från Osbyholm istället för Hörby.

– fin vandring då den var omväxlande med skog, betesmark,  åkrar, banvall, ravin, kullar och backar. Tror att den ska vandras tidig vår eller höst så att sikten är fri, annars kan nog landskapet vara skymt.

– vid vandring på hösten så tänk dels på de korta dagarna, dels på att det är vått (och därmed halt!) i markerna. Tänk också på att inte vara stilla för länge vid fika, bussväntande o likn – risk att börja frysa och bli nerkyld!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s