Egna tips och råd gäller väl inte mig!?

26 november 2013
Ännu en dag med solsken och frost! Och vindstilla. Solen står så lågt på himlen och min vandringsriktning gör att jag har den i ögonen då och då. Men vad gör det? Intensiv ljusterapi – bara att njuta och suga i sig.

Ännu mer frost idag och det gnistrar som om naturen tränar inför första advent. Solen når det höga gräset där det bildas droppar som skimrar i regnbågens färger mot den vita markfrosten. Åh, så vackert! Som en dyr, fin gåva att få se och uppleva.

Lite safari idag också med rådjur och sjöfåglar. Och märkliga djur- eller fågelläten, låter tropiskt, tror nästan att en lian ska falla ner i skallen på mig. Går inte riktigt ihop med det frostiga, men en avslappnad hjärna med fria tankebanor känner inte till några begränsningar.

En sak som jag ofta gör på vandringar är att stå alldeles stilla och lyssna på….just det, tystnaden. Så ock idag. Det enda som märks är mina andetag och spänningar i axlar och händer. Ett djupt andetag och spänningarna är borta. Och själen bara vilar.

Tramp, tramp, nästan skrämselhicka för det låter som människor. Och minsann, två vandrare! Det hör till ovanligheterna; en vardag en sällsynthet. Jag vet inte om jag blev uppskrämd eller glad, men en stund efter mötet körs ”Mors lille Olle” i min skalle om och om igen. Hur knasigt är inte det?

Så kommer verkligheten ikapp, jag börjar inse att den här dagen inte var så bra planerad. Det är för lång sträcka, starten var inte förrän halv nio och solen går inte ner på ett tag, men när den skyms av träden blir det skumt i skogen. Mina tips och råd om att ta hänsyn till de korta dagarna vid denna årstiden har jag tydligen inte lyssnat så noga på. Litta pinsamt…..men man lär så länge man lever. Detta är min första förlängda säsong så jag får väl skylla på lite nybörjarotur och oförstånd. 

Får trots allt en belöning: busstur hem till Lund i en magisk solnedgång.

Tips

– kontrollera ledstatus på Skåneleden http://www.skaneleden.se innan du ger dig iväg.

– etapp 7 kan man hoppa över, den har ganska mycket landsvägsvandring. Kan vara fin vår/sommar.

– kortare vandring: den här vandringen blev lite väl lång (30 km). Undersök lokala bussar på Skånetrafiken för att gå på/gå av leden på andra platser.

– kan köra till Fulltofta strövområde och knyta ihop slingor och/eller vandra ”Åkes rundvandring” (se http://www.skaneleden.se).

– fin och omväxlande vandring, se upp i skogspartier där det kan vara ganska stenigt.

– tänk på och planera för de korta dagarna. Är det solsken kan du börja vandra vid 8-tiden, se till så att du är i närheten av slutpunkten vid 14-tiden. Solen har någon/några timmar kvar, men står så lågt att träd skymmer och det blir halvmörkt i skogen.

– tänk på att vädret med regn och frost gör att det är vått (och därmed halt!) i markerna. Tänk också på att inte vara stilla för länge vid fika, bussväntande o likn – risk att börja frysa och bli nerkyld!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s