Myter i virustid

Denna vecka är den sista i vår pågående lockdown och vi ska få besked om eventuell förlängning. Jag tror inte att någon föreställer sig att det inte blir förlängning efter den 30 november eftersom de önskade effekterna dröjt. Samtidigt kommer varning från WHO om att en tredje våg kan drabba Europa i januari om länderna inte får ordning på andra vågen. De menar att Europa var dåligt förberett genom att ta det alltför lugnt i somras, åtgärder mot andra vågen kom för sent i höst och det finns länder som ännu inte förstått allvaret i att förhindra smitta (i det sammanhanget nämns Schweiz som inte planerar att stänga skidorter i vinter i motsats till Österrike).

Finns det något komiskt eller absurt eller underhållande i den här pandemin? Det är väl bara elände? Jag tog en titt på de myter som spridits och en hel del av dem bjuder på huvudskakning och/eller ett gott skratt.

Vi kan börja med en tankenöt! Det finns ju de som menar att viruset inte finns och de hävdar att det är media och makten som ljuger. De som menar att det kanske finns lite sanning påstår att det är en ”vanlig” influensa som är uppblåst av media och makten. Gemensamt för båda är att ”makten” vill kontrollera medborgarna.
Mot de båda alternativen kan man invända att hur kan flera länder, organisationer och media världen över vara överens om samma lögner? Det bådar i och för sig gott inför lösning av olika konflikter om det vore sant, men resonemanget faller på sin egen orimlighet. Om inte annat så borde någon eller några ha läckt under den här tiden. Det förefaller också orimligt att ”makten” i alla länder samtidigt skulle vara ute efter att kontrollera sina medborgare. Det måste nästan finnas något högre syfte eller makt i så fall och vad är det?
Man måste också fråga sig att om vi inte kan lita på (med kritiskt tänkande, givetvis) media, organisationer och makten var ska vi då få information ifrån? Sociala media? Vänner och bekanta? Obskyra politiska krafter? Självutnämnda experter och hälsogurus? Det skulle innebära att vi utsatte oss för rykten, kvasivetenskap, ”sanningar” från någon/några som givetvis har egna motiv och syften.
Just nu vore det bättre för oss alla om vi helt enkelt skyddade varandra och oss själva.

Det är inte många svar vetenskapen kan ge oss än om detta virus eftersom studier tar tid och resultat måste prövas. Vi får ge oss till tåls helt enkelt. Några av myterna med WHO:s kommentarer:

 • vitamin- och mineraltillskott kan inte bota
 • hydroxiklorokin eller klorokin botar inte
 • användning av munskydd ger inte koldioxidförgiftning eller syrebrist
 • alkohol är inget skydd
 • man kan skanna feber, men inte covid-19
 • peppar och/eller vitlök förhindrar eller botar inte
 • husflugor och mygg överför inte smitta
 • blekmedel eller desinfektionsmedel, metanol eller etanol skyddar eller botar inte
 • 5G-mobilnät sprider inte viruset
 • sol eller temperatur över 25 gr eller fuktigt klimat skyddar inte liksom att kallt väder och snö inte dödar viruset
 • att hålla andan i 10 sekunder eller mer utan att hosta betyder inte att du inte har covid-19
 • hjälper inte att ta ett varmt bad
 • handtork, fön eller ultravioletta strålar är inte effektiva för att rengöra händerna
 • vaccination mot lunginflammation och nässköljning med saltlösning förhindrar inte
 • antibiotika hjälper inte eftersom det är ett virus och inte en bakterie

Så en säker dunderkur skulle enligt myterna kunna bli följande: börja med att föna händerna. Blanda därefter en redig drink med alkohol, blekmedel och etanol. Spetsa drinken med peppar och finhackad vitlök samt krossade tabletter med vitamin- och mineraltillskott. Inmundiga drinken en klunk i taget och håll andan i 20 sekunder mellan klunkarna. Ingen hosta? Bra! Släpp in husflugor och myggor för att få ofarligt sällskap. När drinken är slut föna händerna. Tappa upp ett varmt bad (nej, det går inte lika bra med dusch!) och ligg däri länge så viruset ger upp. Stig upp, torka och föna händerna före nässkölj med salt upplöst i vatten.
Nu vet vi ju inte om viruset kan smyga in under skosulor eller flyga runt i luften eller ta sig in på annat sätt så börja om från början för säkerhets skull.
(detta stycke med dunderkur är ett skämt – prova inte!)

När jag försökte sno ihop den här kuren så slog det mig att jag undrar hur många som provar en eller flera av de här myterna. Kanske t o m förlitar sig på dem. Fast jag vill nog inte veta.

Från det ena till det andra så ser det ut så här hos mig just nu (kl 17:18):

Nej, nu har jag inte tid att blogga mer. Det är dags för soffliggspass nummer tre idag med bok och senare en film. Har varit ute en runda, men nordanvinden var kall så det är riktigt skönt med lockdown och utegångsförbud! Något senare är det dags att laga middag – ett av dagens stora och få projekt som jag börjar planera under förmiddagen. Återkommer i veckan med ännu ett spirituellt och underhållande blogginlägg. Om jag har tid och ork vill säga.

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra  Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook.

5 tankar på “Myter i virustid

  1. iamittilivet Inläggets författare

   Groggen ska nog vara något ”renare” än dunderkuren… 😉 Jag trodde myggor var slut här också, men träffade en bekant idag vars barn blivit väldigt stucken härom natten! Ovanligt att de är kvar så länge, men vi har haft en lång varm period, dvs värmen kom tidigt i våras och lämnade oss för bara nå’n vecka sedan.

   Gilla

   Svara
 1. Pingback: Reflektioner kring 2020 och en önskan för 2021 | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s