Till Sitia – ur askan i elden

Måndag – torsdag i förra veckan hade vi ett lock över en stor del av ön. I locket fanns mycket fukt och en del Sahara-damm. Under locket blev det givetvis varmare och varmare samt mer och mer ont om syre. Jag flydde till havet två dagar, men det var nästan likadant där. Jag har nog aldrig sett havet så stilla här nere dag efter dag.
(klicka på foton för större storlek)

Obs! Fotot är inte i svartvitt – det var så grått! Himmel och hav är nästan oskiljbara.

Var hemma i onsdags, men renoveringarna pågår fortfarande så i torsdags satte jag kurs och fart mot Sitia. Jag tycker om att köra småvägar uppe i bergen, men denna gången valde jag de stora vägarna. Inte så kul och fint, men man får bestämma var tiden ska läggas. Det blev alltså upp till Pachia Ammos, sedan österut på stora vägen till Sitia och hem söderut till Koutsouras och längs kusten hem till Ierapetra.

Stora kommunala parkeringen var full, men Panda fick en bra plats på en gata. Jag gick in på en av de små affärsgatorna och stannade tvärt. Min första tanke var att det kan inte vara sant, sedan skrattade jag högt. Jag hade lämnat renoveringsbullret hemma och kommit till värre oväsen! De höll på att bila upp gator för att lägga ner fiberkabel. Så kan det gå, det blir inte alltid som man tänkt sig! Det kan bli ur askan i elden.

Sitia är, officiellt, Kretas sjätte största stad och också den minsta. Lustigt nog har den en hamn som är så stor att den inte är riktigt i proportion till sta’n. Här finns också flygplats och färjor till bl a Iraklio. Samt en fantastiskt fin satsning på området, alltså inte bara sta’n, i och med deras geopark med sevärdheter, vandringsleder, cykelvägar med mera. Sitia försöker dra olika turistgrupper, inte bara solbadare. Något fler orter borde ta efter!
I år är sta’n lugnare än någonsin. När gränser öppnades och resandet började hade Apollo redan meddelat att de inte skulle flyga till Sitia i år, måste vara fler bolag som svikit. Resebolagen slimmade sina verksamheter och koncentrerade sig på att transportera folk till sina egna anläggningar och till stora, kända turistorter. Det är i de små, okända orterna, som t ex Sitia, som årets korta och dåliga säsong slår hårdast.

Jag traskade runt med kameran och började fotografera dörrar. Inte de vanliga fotona på dörrar utan något som jag funderat över. Det finns vackra gamla dörrar med smidda eller formpressade dekorationer, men idag ska allt vara standardiserade PVC- eller metalldörrar. Inte ens utlänningar som renoverar hus tar till vara de vackra gamla dörrarna. Tråkigt. I och med att de med smidda dekorationer försvinner så försvinner också ett hantverk. Och handen på hjärtat – visst är det roligare och finare om inte allting är likadant?

Eller varför inte ett vackert arbete övanför dörr:

Några tappra badade, men stranden var nästan tom. Mycket lite liv och rörelse i sta’n, det kändes nästan sorgligt och lite deppigt. Sitia är värd betydligt bättre! Jag håller tummarna för att resebolagen inte fegar ur nästa år utan återöppnar de mindre orterna. Jag vet att det beror på efterfrågan, men det finns väl några som inte vill till stora turistorter eller anläggningar.

Man blir hungrig av att strosa runt, framför allt i de branta delarna. God lunch blev det med utsikt över hamnen och bergen. Inte favortitavernan Fegaropsaro denna gång utan The Wall Music Bar. Sitia har flera trevliga och mysiga caféer. Bergstopparna syntes inte för även Sitia hade det där fuktiga locket. Det såg ut som om det regnade där uppe.

Väl tillbaka i Ierapetra hittade jag bara parkering nere i fiskehamnen och där höll en båt från Kalymnos på att landa svärdfisk! De vägdes, noterades av myndighetspersoner och lastades på lastbil (för vidare transport till Iraklio fick jag veta). Det är tydligen inte ovanligt att båtar landar svärdfiskfångster (och kanske även andra fångster) här i vår fiskehamn. Antar att det är bättre än att gå hela långa vägen tillbaka hem och där hemma är kanske inte så stora städer eller täta förbindelser med fastlandet. Det var i alla fall läckert att se så många svärdfiskar (som jag senare fick veta var ganska små…). Medan jag stod kvar räknade jag till 20 st, jag vet inte hur länge de hållit på.

Nu samlas det mörka moln – ska vi äntligen få regn? Jordbävningar har vi i alla fall fått nog av idag, jag har känt av två, i natt respektive i morse, och det räcker. Vid 11-tiden i förmiddags hade det i samma begränsade område varit 21 jordbävningar och efter det fram till nu ett tiotal till. Det är väster om Karpathos och nordost om Sitia. Undrar vad som är på gång?

Det får vara hur det vill med det – nu ska jag packa vandringsryggsäcken!
Ha en skön kväll! Var rädd om dig och andra!

PS. Fler foton från Sitia på min flickr-sida!


Koppla av, upplev och njut av sydöstra  Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

12 tankar på “Till Sitia – ur askan i elden

 1. Array

  Då hjälper jag dig att hålla tummarna för turism till Sitia, för det låter som om en semester där blir jättebra!
  På Kalymnos var jag ett par veckor i oktober för många år sedan. Den ön gillade jag skarpt, inklusive vackra, mysiga Telendos som man nästan kunde simma över till.
  Vilka fina dörrar! Annat än många av de urgamla, sneda, vinda, slitna och trasiga dörrar man rätt ofta ser på FB, där fotografen är lyrisk över charmen. En charm som jag tycker har försvunnit tillsammans med målarfärg och ev tidigare beslag, lister m m. Jag brukar fråga mig vad man skulle säga om den dörren om den fanns på hemorten. Men det är jag – hur det är med smaken vet vi ju!
  Ha det bra och akta dig för viruset!

  Gilla

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Kalymnos var min första resa till Grekland, det var nå’n gång i början av 80-talet.
   Jag kan tycka om det som är snett och vint samt gamla ruiner. De representerar inte charm för mig utan historia. Tänk om de kunde tala….

   Gilla

   Svara
 2. lena.liefgren@gmail.com

  Hej!
  Under en tur till Palmstranden stannade bussen för en paus i Sitia, och jag tänkte att där vill jag stanna någon gång. Minns att det gick pelikaner på stranden. Var första gången i Grekland 1976 på Corfu.
  / Lena

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Märklig sida, tycker jag. Läste ”Om oss” och det gav inte mig något större förtroende. De har givetvis rätt i att ingen är objektiv, men samtidigt påstår de att de själva är ”helt fristående”!?
   Det jag tycker om med Marcis Oscarsson på facebook är att han presenterar fakta för sig och sin egen analys för sig. Givetvis tycker inte jag alltid likadant som marcus, men det är för mig ett bra filter för alla ”smånyheter” som jag inte är intresserad av.

   Gilla

   Svara
 3. stadsmadam

  Jag var i Sitia för några år sedan och tyckte mycket om det. Några fina restauranger, varav en drevs av två systrar om jag minns rätt. Fantastiskt god mat och lika gott vin. Dit återvände vi ett par gånger. Vi hyrde bil och gled iväg på några utflykter också, jättefina upplevelser det med. Bilderna på dörrarna visar ett fint hantverk och det är verkligen synd om det försvinner.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Välkommen till Ierapetra nästa gång! 😉 Ja, visst är det synd! Det blir så tråkigt också med alla dessa standarddörrar. Jag fattar att de inte kräver underhåll, men måla en dörr då och då är väl inte hela världen.

   Gilla

   Svara
 4. Lena i Wales

  Jag älskar fina dörrar, så roligt att se dina fina foton.
  Buller överallt, inte lätt att komma från det.
  Trist när ställen blir nästan tomma när turisterna inte kan komma. Vilken konstig tid vi lever i!
  Kul med svärdfiskarna. Älskar att äta svärdfisk, mums!
  Sköt om dig!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s