En vanlig dag blev en ovanlig och sensationell glädjedag

Renoveringarna i mina kvarter fortsätter så jag har lite svårt med koncentrationen. Det allra värsta med slagborr och släggor verkar vara över. Trodde jag. I förrgår sågades en öppning i en vägg. Milde himmel vilket oväsen och mellan husen låg byggdammet tjockt. Jag samlade snabbt ihop mina grejer och stack till stranden och gjorde en önskerepris igår. Känns dock lite surt att bli bortjagad från sitt eget hem och jag är superirriterad över att det är några veckor sedan vi hade söndagsfrid. Ordentlig städning får vänta tills renoveringarna är klara och att hänga ut tvätt får prickas in på lugna dagar. Köper du hus och ska renovera – var rädd om dina grannar!

Foto taget från min balkong: En renovering vägg i vägg med mitt hus och en snett emot. Notera ”hålgöraren”…synd det inte är ”ljudfoto”…

Flydde hemmet en stund i förmiddags för en trevlig pratstund med ett ungt par från Holland som ville ha information om östra Kreta. Det tog så klart en stund att ringa in deras intressen och sedan berätta om allt som erbjuds!

Konflikten i östra Medelhavet har gått in i tjafsläge där det är utspel och krav i stort sett varje dag. Vi väntar på ett datum då samtal kommer igång! NATO har lyckats få Grekland och Turkiet att gå med på ett avtal om en demilitariserad zon ute till havs. Syftet är att undvika fler ”olyckor” och sammandrabbningar (jodå, grekiska fartyg har ”krockat” med turkiska så här är båda lika goda kallsupare).

Strax utanför oss borta vid horisonten ligger TUI:s kryssningsfartyg Mein Schiff 5. Enligt TUI:s hemsida kan positionen för fartyget inte visas, men programmet för kryssningen är Grekland-Italien-Dubrovnik. Vi kan konstatera att såvida inte Adriatiska havet är flyttat så befinner sig Mein Scheiff 5 inte på kryssning, i alla fall inte den senaste veckan. Men varför ligger hon stilla där ute? Teorierna flödar. Kan det vara virus ombord, tro… För egen del begriper jag inte att kryssningar är igång igen. Jag kan förstå att kryssningsföretagen vill tjäna pengar, men hur kan någon normalt fungerande människa frivilligt sätta sig i en potentiell smittolåda med tanke på hur det gick för kryssningsfartygen i mars månad? Nåja, kanske kryssning är mer livsviktig än hälsa, bara jag som inte förstår det.

Trump är coronasmittad. Eller är han det. Kanske. Tänk att det upptäcktes precis efter den skandalösa debatten. Och tänk att det drabbade den som ville skjuta upp presidentvalet. Hur som helst, valkampanjen börjar bli en riktig rysare och i natt är det dags för kandidaterna till vice president att debattera. Jag uppskattar journalist Marcus Oscarsson väldigt mycket, följer honom på facebook och nu är jag en trogen tittare på hans inslag i tv4:s nyhetsmorgon. Han lägger fram fakta, gör klart vad som är hans analys och förklarar.

På fredag ska det lanseras en ny karta över Grekland. Där ska man kunna klicka på region och kommun för att se hur det står till med viruset. Områdena kommer att graderas enligt en 4-gradig skala, men på fredag får vi mer information.
Jag förstår inte riktigt syftet, men det klarnar väl. Det hade varit bättre om kartan lanserats i juni när gränserna öppnades så kunde turister och andra inresande gå in och se läget på resmålet. Men strunt samma, en del tar inte ens reda på lokala regler. Det jäser lite här och där på Kreta över nonchalansen. Personligen förstår jag inte de som inte i alla fall har ett uns självbevarelsedrift så de ser till att ta reda på information om regler osv och sedan följer dem för sin egen skull. Att på uppmaning på plats vägra bära munskydd och/eller använda handsprit blir bara löjligt – stanna hemma, säger jag.

Jag har givetvis också funderat på hur jag ska göra med vandringskunder och nu har jag bestämt mig. Förra måndagen hade jag en kund och i söndags en kund. Jag tar inga grupper utan max två kunder om de inte käner varandra, tre-fyra kunder om de kommer från samma familj. På vandring har vi inga problem med att hålla avstånd och vi är utomhus. Samtidigt får gruppen inte bli så stor att ”hålla avstånd” gör att vi nästan förlorar kontakten med varandra. Känns bra, tryggt och säkert även för min egen del.

Jag var i Iraklio i torsdags och oj, vad jag är glad över att vi i Lasithi-regionen inte behöver ha munskydd utomhus! Det blev ett kort, svettigt besök med begränsad andningsförmåga och immiga glasögon. Jag var inne på kommunens konstmuseum. Där hade ett gäng konstnärer tagit fotografier och målningar och reproducerat dem i mosaik! Kul idé! Det gällde att stå en bit ifrån så bitarna flöt ihop utan att förlora mosaikeffekten. Jag hittade några favoriter, bland annat de här två:

Vad gjorde då den här vanliga dagen till en ovanlig och sensationell glädjedag? Jo, givetvis domen i målet mot Golden Dawn. En rättegång som innehållit åtal för rent kriminella handlingar som mord, alltså inte deras ideologi. Idag kom domen som slår fast att eftersom Golden Dawn är uppbyggt med stödtrupper och t o m egen ”milis” så är partiet en kriminell organisation. Glädjen var stor på gatorna i Aten och i många hem där man följde direktsändningen av uppläsningen av domen. Och tänk om detta sprider sig i Europa! Att man på allvar utreder hur extremhögern är organiserad och arbetar, samlar bevis och lagför. För vi ska inte låta oss luras av kostymer och slipsar!

”The accusations against the leaders and members of Golden Dawn, including the murder of Pavlos Fyssas, expose a fissure that exists not just within Greece but across Europe and beyond,” said Nils Muiznieks, Europe director at Amnesty. ”The impact of this verdict, in what is an emblematic trial of an extreme far-right party with an aggressive anti-migrant and anti-human rights stance, will be felt far beyond Greece’s borders.”
(Här kan du läsa mer om det sensationella domslutet:
artikel igår: Golden Dawn faces verdict at criminal trial
artikel idag: Greek court rules Golden Dawn leaders ran a crime group)

Nu ska jag öppna en flaska ouzo, ta fram nötter och skåla för sans och förnuft. Det finns hopp om mänskligheten och framtiden! Trots allt.

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

 

Koppla av, upplev och njut av
sydöstra  Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

9 tankar på “En vanlig dag blev en ovanlig och sensationell glädjedag

 1. Thalassa

  Oj, inte roligt att bo på en byggarbetsplats! Tur att det är utomhusväder så att du kan fly. Eller – FÖR varmt? Vänner fr Rethymnon-området (bofasta och någorlunda klimatanpassade) rapporterade igår att de pustade inomhus vid AC:n.
  Ja, det är många rysare på G nu i världen. För fyra år sedan följde vi rapporteringen om USA-valet från lägenheten på Kreta. Gårdagens debatt var, så vitt jag förstår av morgonnyheterna, väldigt sansad. Den ska sändas på SVT KL 14.00, så jag fastnar nog i soffan. Det här valet känns ännu mer nervöst, tycker jag. Antagligen för att vi nu sett resultatet av det förra.

  Allt gott!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det har varit ”konstigt” väder i fyra dagar, i alla fall nere hos oss. Hög luftfuktighet med lite, lite Sahara-damm och ganska hög temperatur. Det finns liksom inget syre! Regskurar i väderprognosen för morgondagen – det är välkommet!
   Himla bra förklaring till varför detta USA-valet känns mer nervöst och betydelsefullt: ”vi nu sett resultatet av det förra”!

   Gilla

   Svara
 2. Lena i Wales

  Trevlig, men också lite sorglig uppdatering.
  Det är ett problem det där med renoveringar i lägenheter. Samma gäller i Spanien. När de skär mycket i kakel och marmor är det hemskt.
  Knepigt med kryssningsfartyget, man kan verkligen undra.
  Sköt om dig!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Alla ljud blir förstärks både i styrka och volym….
   Kryssningsfartyget kryssar utanför vår kust idag också. Jag tror att de anlände till Dubrovnik igår eller idag…Skumt är det!

   Gilla

   Svara
 3. stadsmadam

  Ja, lite märkligt med kryssningsfartygen, måste jag säga. Självklart vill de tjäna pengar, men riskerna! Och Trump – jag undrar också om han verkligen varit sjuk eller om det bara är ett av hans drag för att öka chanserna att vinna valet. Jag hoppas att han inte gör det. Men vem vet?

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det börjar kännas mer och mer förfärligt om han vinner valet. Det handlar ju inte bara om honom utan också presidentämbetets status, USA:s rykte i världen osv. Och alla diktatorer och knepiga ledare som har honom på sin sida, det blir sn sorts legitimitet – om Erdogan i Turkiet har han bl a sagt att han är ”smart och en god lyssnare”. Man tar sig för pannan….

   Gillad av 1 person

   Svara
   1. stadsmadam

    Just så! Det är oerhört märkligt att en person som har ett sådant fritt förhållande till sanningen och som är så upptagen av sin egen förträfflighet kan tilltala så många. Jag har jättesvårt att förstå det och jag tycker det är inte bara sorgligt utan även farligt.

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s