Påsken och nuläge

Detta blogginlägg blir ett nedslag i virusverkligheten i Grekland. Min vardag kan vi hoppa över – den är så trist med sova, äta, läsa osv dag efter dag. Men det har haft ett syfte vilket är uppnått! Idag blev det en långpromenad längs stranden i blåsten. Passerade bl a nya hotellet Enorme Santanna Beach (ligger utanför Ierapetra i Peristera) som i januari sökte tillstånd för att bygga en gångtunnel under landsvägen som går österut. De fick tydligen beviljat sin ansökan för bygget är igång. Bra att det görs nu när det nästan inte är nå’n trafik.
Igår var jag dock fullkomligt urblåst! Tidigt gav jag upp att försöka lära mig vilka namnsdagar som är viktiga och vad de helgonen gjort, men en dag borde jag fått inpräntat i skallen. På väg till bilen igår passerade jag vårt lilla kapell där prästen mässade och jag tänkte ”så konstigt”. Körde till super market som var alldeles nedsläckt och jag var ensam på parkeringen….just det! Igår hade Agios Georgios namnsdag och han är Ierapetras skyddshelgon (du vet att alla platser har ett skyddshelgon?) vilket betyder att det är lokal helgdag då allt är stängt.


Idag fick jag lite revansch när jag shoppade! Jag är trogen Synka, har bonuskort och lyckades idag plocka en massa ”ta två, betala för en”, -50 %, -20 % osv. Så en nota som borde slutat på strax över 100 euro slutade på 76 euro! Det får bli en pizza (take away) och ett glas vin ikväll!

Påsken förflöt väldigt lugnt och stilla. Några präster fuskade och hade öppna kyrkdörrar En präst var kreativ och uppfinningsrik på långfredagskvällen! Han lastade epitafen på en pickup, körde runt i byn/staden och pratade i högtalaranläggningen på bilen! På en annan ort fuskade man ock gick i procession med epitafen kl 3 på natten och det var givetvis inte bra eller tillåtet.
Ljuset som tänds som ett mirakel i Jerusalem varje påsk och transporteras ut i den ortodoxa världen gjorde så i år också. Dock var det bara några personer närvarande vid miraklet och ljuset transporterades sedan ut till Ben Gurion-flygplatsen där representanter väntade, från Grekland tre personer. Ljuset fördes till Grekland, men hålls kvar i Aten till den 26 maj då det ska ut i hela landet eftersom ljusceremonin då ska hållas (om viruset tillåter).
Vid midnatt på påsknatten smällde det här i sta’n, annars bara passerade påsken. Mycket märklig känsla att årets största högtid bara….puff!

På tal om högtider så var det en viktig dag den 21 april. För 53 år sedan, 1967, tog juntan makten den dagen. Här kan du läsa presidentens uttalande den 21 april i år.

Grekland har de senaste dagarna rönt mycket uppmärksamhet internationellt och prisas för sin hantering av viruspandemin, bl a i Die Zeit och av den franska tankesmedjan The Bridge. Tre saker poängteras:
1. Grekland lyckades förhindra ett stort utbrott.
2. Med tanke på Greklands utgångsläge, dvs att landet fortfarande försöker tillfriskna efter den ekonomiska krisen, så är det ett fantastiskt resultat. Många samhällsfunktioner, t ex sjukhus, har ännu inte hämtat sig efter neddragningar.
3. Den kunnige och sympatiske Sotiris Tsiodras. Han är internationellt respekterad immunolog med utbildningar i olika länder, bl a Harvard. Han har blivit regeringens röst då han varje dag meddelar antalet nya fall osv. Grekerna har tagit honom till sitt hjärta vilket är lättförståeligt. Han har stöd i breda lager då han själv är troende och regelbunden kyrkobesökare. Här och här kan du läsa mer om honom.
MEN det är inte över! Vi kan ändå stanna upp ett ögonblick och glädjas över att det gått så bra så här långt!

Igår meddelade Tsiodras att 55 nya fall det senaste dygnet betyder 2 463 totalt, 4 dödsfall, 52 vårdades på intensiven och 59 241 tester har gjorts. I veckan hade vi ett dygn utan dödsfall, ett annat dygn med 156 nya fall var 150 i flyktingläger (alltså bara 6 ”ute” i samhället).
På Kreta har vi haft 14 fall och 1 dödsfall. På drygt två veckor har vi inga nya fall.
Tre flyktingläger har fått in virus vilket givetvis är en katastrof i överfulla läger. Grekland har bett om hjälp, men det är ganska hopplöst nu när alla är upptagna. Tyskland tog emot en grupp ensamkommande barn i veckan.
De flesta som avlider är äldre, men i veckan berättades om en 35-åring där sjukdomsförloppet gick så snabbt efter det att han placerats i respirator att personalen inte hann göra något. Han hade inga riskfaktorer, men var familjefar med barn. Det är som de säger på engelsk TV: ”Anyone can get it, anyone can spread it.”

Det cirkulerar massvis med spekulationer och rykten på nätet för tillfället. Och många läser som fan läser Bibeln, dvs hoppar över ”may be eased”, ”are considering”, ”thinks”, ”estimates”. Gladeligen sprids på sociala media att hotellen ska öppna i juni, att Grekland ska kräva hälsopass (diskuteras i EU), att restriktionerna ska släppas 4 maj osv.
Vad vi VET är att utegångsförbudet är förlängt till 4 maj (förhindra firande av 1 maj då grekerna samlas för att hälsa våren), domstolarna öppnar på måndag (mindre brott kommer att avskrivas för att lätta på arbetsbördan) och att premiärminister Mitsotakis i nästa vecka, TROLIGEN måndag, ska hålla tal till nationen och då kommer han ANTAGLIGEN att redogöra för regeringens plan över hur restriktionerna ska lättas efter 4 maj. Det SPEKULERAS i att det kommer att ta två månader, dvs maj och juni, eftersom det måste göras långsamt och pö om pö med ett bevakande öga på smittkurvan.

Turismen ligger inte högst på listan, det är en hel del som måste öppnas och startas upp innan det blir aktuellt så låt oss lägga det åt sidan så länge. Tankar på hur hårt turistsektorn drabbas kretsar oftast kring hotell och tavernor. Tänk lite bredare! Transferbussar, guider, tvätterier, biljettförsäljare, arrangörer av utflykter och aktiviteter (här finns bl a lilla jag med mina vandringar), musiker, matdistributörer, reparatörer, biluthyrare, turistshoppar m fl, m fl.
Jag brukar inte ge mig in i debatt om all inclusive, men nästa gång du reser till Grekland eller något annat land och vill gynna lokalbefolkningen och det lokala näringslivet så välj inte all inclusive.

Det ska tilläggas att viruset tyvärr inte är det enda problemet Grekland har att brottas med. Flyktingsituationen vid gränsen är spänd, vår kustbevakningsbåt ligger inte i hamnen i Ierapetra utan lär vara på Kos för att hjälpa till. Flyktinglägren jäser av oro kring viruset och det har varit andra oroligheter mellan ortsbefolkning och lägerinvånare. Att sitta i överfulla läger utan att kunna ta sig varken fram eller tillbaka och inte ha någon framtid utan bara en förfärlig bakgrund är givetvis som en tidsinställd bomb.
Sedan har vi situationen vid Cypern och söder om Kreta med Turkiets borrningar. Den senaste tiden har vi hört militärflyg oftare än vanligt. Situationen vid Cypern är dock betydligt mer infekterad än den söder om Kreta.

Lite kuriosa:
Tidningen Vagabond omnämndes i en artikel på neakriti.gr.
Karantän pga sjukdomar genom historien kunde man i veckan läsa om i Världens historia.
(jag har snabbredigerat artikeln så den är kanske inte så snygg…)

Så är det helg igen! Jag önskar dig en skön och fridfull helg!
Och var rädd om dig och andra!

Upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni samt stadspromenad och biltur året om. Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!
Inga vandringar före 1 juni pga direktiv från regeringen i samband med Covid-19!

13 tankar på “Påsken och nuläge

 1. Thalassa

  Tack för bra, uppdaterande och – som alltid – sakligt och sansat inlägg! Skulle önska att ALLA läste dessa just för att minska ryktesspridning och spekulationer. Hoppas att Greklands metoder och hantering nu visar sig hålla ”i längden”, d v s att man lyckas öppna på sätt så att inte nya utbrott blossar upp.
  Här i Stockholm verkar det tyvärr som om väldigt många, framför allt unga människor, blivit slappare och börjar strunta i att hålla avstånd m m. Nyhetssändningarna visar tätt med folk på uteserveringar och även inne i barer och restauranger. Detta efter att ”vi” i början fått mycket högt betyg i att sköta oss utan lagar och förbud.
  Ni är en timme före oss, så kanske har du nu slagit upp ett gott vin. Skål på dig och trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack!
   Det är kritiskt att regeringen lättar långsamt och har koll, men också på att vi alla följer de nya restriktioner som kommer efter utegångsförbudet. Det gäller att folk inte tror att nu är det bra, nu är det över.
   Jag är, som en del greker, väldigt förvånad över Sveriges hantering, men olika metoder fungerar olika bra i olika länder. Vi får hålla tummarna för oss allihop oavsett var vi bor!
   Jamas! 😉

   Gilla

   Svara
   1. Jannis

    Men Ia! Geogiosdagen måste du väl komma ihåg! Nästa år kommer du att bli påmind, om minnet sviker! Av oss!
    I Koutsounari fungerar det som i Sverige med livet enl. dagens samtal. Jag tror på den ”hårdare” metoden i städerna och det har varit lyckat (och imponerande) i Grekland. I Stockholm har friheten inte fungerat!
    Ha en bra helg!

    Gillad av 1 person

    Svara
 2. Ylva

  Jag var och köpte färggranna blommor idag för nu stod jag inte ut längre. Jag for kl. 10 när de precis öppnat och var ensam i butiken, med engångshandskar. Gissa om vi önskar att det här var över.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Även om länder väljer olika strategier så måste alla ha ett öga på varandra eftersom det är en pandemi. Och man kan ju lära av andra!
   Var rädd om dig!

   Gilla

   Svara
 3. stadsmadam

  Det är ett lömskt virus. Visst drabbar det i huvudsak äldre och andra med underliggande sjukdomar. Men ingen går säker och ingen vet hur det kan drabba en själv – även om man anser sig vara kärnfrisk. Det är som du skrev om 35-åringen – ingen kunde tro och ändå.

  Gilla

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Greklands tredje fall var en 12-åring (som klarade sig) så även om man inte tillhör någon ”riskgrupp” eller har ”riskfaktorer” och räknar med att man inte kan bli sjuk (!) så kan man ju faktiskt smitta. Så vi medverkar verkligen allihop i det här eländet!

   Gillad av 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s