Rom: mina sevärdheter (del 2:3)

Först tänkte jag skriva dag för dag, men inser att det blir svårt för läsare att få överblick och att hitta i texten. Du får leta upp dina egna promenadvägar! Jag tog hjälp av Google Maps på mobilen och använde vägbeskrivningar som förslag. Nackdel: jag lärde mig inte många gatunamn vilket jag gör med papperskarta. Akta så du inte fastnar med näsan i mobilen och missar att se dig omkring! Jag gick åt sidan då och då för att stanna och kontrollera var jag var och vart jag skulle gå.

Planera inte in för mycket utan lämna utrymme att ta del av det som dyker upp!

Jag tycker det är viktigt att blanda olika saker och ta tid att dra sig undan. Man bombarderas med intryck och måste få smälta emellanåt. Jag hade tänkt stora parken i mitten av dagarna, men fick ändra pga vädret. Gav mig själv två hemmakvällar.

Allt är inte dyrt i Rom. En kopp kaffe med liten kaka kostade 1:50 euro på mer än ett café – det är t o m billigare än hemma i Ierapetra!

Boendet Casa Cibella beskrev jag i förra inlägget.

Muséer/byggnader

De är svåra att skilja på för byggnader innehåller ofta konstutställningar och byggnaderna är konst i sig. Och glöm inte att de har trädgårdar!

Villa Borghese – köp biljett via nätet. Jag fängslades inte av konstutställningen, men hade allvarliga funderingar på att lägga mig ner på golvet. Vilken inredning! Tak, väggar, golv! Utsökt hantverk i att skapa illusioner och perspektiv. Inget tal om neutralt och nedtonat! Önskar att det funnits guidetur av själva villan.

Palazzo Barberini – gå rakt igenom och ut på baksidan, där finns en lugn oas mitt i stadsbruset. Tavlorna mer intressanta än i Villa Borghese, men även här var det rummens dekorationer som gav mig mest.

 

Villa Farnesini – fresker som är mer nedtonade än i de två ovan nämnda, blev lite av antiklimax. Intressant är att de berättar om restaureringen och i ett rum visar de hur de skalar bort tapeter för att komma ner till vägg- och takmålningar.

 

Palazzo Braschi – utställning av fotograferingens historia i Rom. Intressant hur foton är dokument av hur något varit och hur det blev sedan. Man kunde följa hur den moderna staden växte fram. Tillfällig utställning.

Palazzo delle Esposizione – utställningen ”World Press Photo of the Year”. Tillfällig utställning, den är ute på turné och ska bl a komma till Köpenhamn och Oslo. Gå och se den om du har möjlighet!

Ospitale di Fransesca Romana, Vicolo di S. Maria in Cappella – ett litet fint kapell hör till sjukhuset. Tyvärr pågick ett evenemang så några salar var avstängda, blir ett nytt besök nästa gång. Intressant sjukhus, väldigt gammalt.

Palazzo Corsini – här fångade konstutställningen mig med flera fina porträtt. Sorg, tankfullhet, längtan, glimt i ögat, glädje, styrka, svaghet – allt fanns. I palatset bodde exdrottning Christina under en period fram till sin död. Ibland möts olika saker på ett nästan komiskt sätt: hon var protestant som gick över till katolicismen och på porträttet i hennes rum avbildas hon som Diana, jaktens gudinna.

Tempio Maggiore di Roma (synagogan) – säkerhetskontroll innan man går in på området. Finns ett museum som gjorde mig trött direkt eftersom det är överambitiöst. Det visar inte bara judarna i Rom (det äldsta judiska samhället i västvärlden) utan går igenom judendomen och judarnas historia med mängder av informationstavlor. Ska jag lägga cirka 75 % på ett museum på att läsa text så föredrar jag en bok, ett häfte eller nätet. I inträdet ingick en lagom lång och intressant guidad tur i synagogan (den största i Europa)!

Kyrkor

Kyrkor ser jag som en plats för en stunds frid och ro, men också som en sorts muséer. Ju mer känd desto mer folk och då mindre frid och ro. Och glöm inte att titta ner – många kyrkor har fantastiskt vackra golv! Tänk också på att inte gå runt i en kyrka där mässa pågår.
Här några kyrkor som jag uppskattade:

Santa Maria della Concezione dei Cappucini, Via Vittorio Veneto – finns krypta

Basilica di Santa Maria in Trastevere

Basilica di San Crisogono

Santa Cecilia in Trastevere

San Giovanni dei Fiorentini – finns krypta. Till kyrkan hör ett museum med religios konst, men det var tyvärr stängt. Uppsatt på lista till nästa besök!

San Pancrazio – finns krypta

Parrocchia Santa Maria Madre della Provvidenza

Stadsdelar


Centrala Rom – kors och tvärs till det jag ville se och uppleva. Här finns egentligen inga avstånd, Rom är ”promenadvänligt”.

Trastevere – en besvikelse. Visst, det är charmigt med gränderna, blommorna som klättrar på husen, ljuvliga färger, prång och gångar. Men också väldigt slitet och det skulle jag kanske kunna svälja. Stadsdelen är otroligt nerklottrad och det förtar stämningen och charmen för mig. De delar som inte ligger närmast turistattraktioner är väldigt nerslitna och här och där skräpiga.

Monteverdi Vecchio – en grönskande, lugn stadsdel strax ovanför Trastevere. Känns som om man lämnat värsta turist- och stadssurret och kommit in i mer ”vardagliga” Rom.

Judiska kvarteren – får bli ett nytt besök nästa gång. Det regnade så jag passerade utan att se mig så mycket omkring, men beundrade givetvis lilla, vackra Sköldpaddsfontänen.

Parker


Parco del Giancolo – ligger mellan Juniculum och Botaniska trädgården. Vildvuxet så det kändes som att vara i en grön djungel fast man var mitt i storsta’n.

Parc Borghese – en besvikelse, men det berodde på mina förväntningar. Jag trodde inte att där skulle vara så mycket folk, det pågick en hästhoppningstävling och där fanns en shoppingsträcka. Jag har inget emot att parker används, men en affärsgata? Där går nog min gräns. Jag lämnade parken ganska snabbt så nästa gång ska den få mer tid.

Parc Villa Sciarra, Monteverdi Vecchio – jag passerade genom parken, den får ett längre besök nästa gång. Liten, naturlig oas.

Parc Villa Doria Pamphili – Roms största park med några byggnader, men mest grönska och grönska! Det finns också en liten sjö! Och en gång som heter Viale Selma Lagerlöf! Parken är delad i två och eftersom jag skulle resa på eftermiddagen så begränsade jag mig till delen närmast mitt B&B. Den andra halvan får bli avkoppling vid nästa besök.

Marknader


Piazza di San Cosimato – snubblade in på den lilla, charmiga marknaden på väg någonstans. Frukt, grönsaker. fisk, ost mm.

Campo de’ Fiori – snubblade in på marknaden på väg någonstans. Blandat utbyte med frukt, grönsaker, kläder mm.

Porta Portese – oj, så stor marknad! Jag saknade loppmarknadsstånd, men det visade sig att de fanns mestadels på marknadens andra del. Så om du går in vid Porto Portese så bara gå och gå och gå. Där det tar slut svänger du ner på parallellgatan och går tillbaka. Ingen mat.

Platser/torg


Juniculum – känd utsiktsplats där alla (även jag) fotograferar vidsträckta vyer över Rom. Men stanna inte där! Gå runt för det finns fler utsiktspunkter. Och intressant historia bakom alla statyerna och fyren lite längre bort!

Piazzo del Quirinale – egentligen inget speciellt med detta torget förutom utsikten och att du kan ha tur att komma när det är vaktavlösning vid presidentens residens (Palazzo del Quirinale).

Piazza Venezia – jag bara korsade torget på väg hem och förundrades över folkmassan, bussarna, bilarna, poliserna, militärerna….

Ponte Sisto – här säljer konstnärer sina tavlor. Vet inte vilka dagar.

Piazza Navona – turistvarning, men ett torg med mycket aktivitet. Jag njöt av skådespelet över ett glas vin. En så kallad levande staty drog in mig i sin ”installation”!

Ön i Tibern – titta in i Basilica di San Bartolomeo all’isola, blicka ut över floden och broarna.

Matställen


Service har varit utmärkt och mat och dryck underbart god av hög kvalité hos alla (utom en).

Lunch: Bar Gianicolo vid Porta San Pancrazio, Monteverde Vecchio – typexempel på ett litet kvarterscafé/bar. Här inledde jag min vistelse med ett glas vin och en enkel pastarätt. Återkom några dagar senare för an vilopaus med kaffe och bok.

Middag: Pescheria Efalú, Viale dei Quattro Venti 55, Monteverde Vecchio – fiskaffär med restaurang eller kanske tvärtom! Litet och mysigt.

Lunch: Nineteen, Piazza del Popolo – kanske en turistfälla, men gud vilken råbiff! Serverad som jag aldrig sett och med en del andra tillbehör än vanligt. Utsökt vin därtill – lita på servitörernas tips!

Middag: Il Vascello, Via Giuseppe Massari 8, Monteverdi Vecchio – det går inte att göra en pizzabotten tunnare! Ett glas vin? Nej, nej, de sätter in en flaska, du dricker så mycket du vill, de uppskattar antal glas och det kommer på notan. Och det stämde båda gångerna jag var där!

Lunch: Aristocampo Trastevere, Via della Lungaretta 75 (adressen viktig för det finns en Aristocampo till i Trastevere!) – smal gränd där turister passerar. Skön stund med torkad skinka mozzarella, vin och folkstudier.

Middag: La Scala in Trastevere, Piazza della Scala – inte det mysigaste torg, men det kompenserar maten för mer än väl.

Lunch: Wine Bar Centralissimo, Via di Santa Maria in Via 15 – italienare och jag, återigen: lita på servitörernas vintips!

Middag: Il Focolare, Via G. Rosetti 40/42, Monteverdi Vecchio – födelsedagsmiddag så det blev lax, sedan himmelsk biff och jordgubbsfondant som avslutning. Varm, härlig atmosfär och jag var enda turisten. När sällskapet vid bordet bredvid lämnade hälsade de på mig – trodde kanske att jag var nyinflyttad i kvarteret!

 

Middag: Ristorante da Meo Patacca, Piazza dei Mercanti, Trastevere – märklig inredning och personalklädsel, men god mat. Och det vackraste kvitto jag nå’nsin sett! Och varför ska inte kvitton vara vackra?

 

 

 

 

Lunch: Il Giardio Romana, Via del Portico d’Ottavia 17 – kan ostbullar se ut och smaka så? Finns tydligen fler varianter än den grekiska!

Lunch: ViVi Bistrot, Parc Villa Doria Pamphili – fanns inget annat att välja på, dessa dagars sämsta mat och vin. De marknadsför sig som ”healthy”, men auberginskivor som simmar i olja – varken gott eller hälsosamt. Provade ett ”organiskt” vin som bara var skarpt och utan smak.

Nödvändighet
Och jag var givetvis vid Fontana di Trevi och kastade i ett mynt så jag kan vara säker på att återvända!

Foton finns i ett album på min flickr-sida!

De tidigare och följande blogginläggen:
Del 1 – praktikaliteter och intryck
Del 3 – spridda ögonblick och funderingar


Vandra med mig på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Vandringssäsong september-juni, året om stadspromenad.
Kontakta mig för frågor och bokning. Berätta vid bokning att du läser bloggen så får du 15 % rabatt (gäller inte enstaka vandring)!
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

 

4 tankar på “Rom: mina sevärdheter (del 2:3)

  1. iamittilivet Inläggets författare

   Oj, ni hann in snabbt! Jag la till några foton som jag glömt.
   Hinna med? Det gäller att vara organiserad och ta vara på tiden. Då kan man också njuta av allt!
   Kram

   Gilla

   Svara
 1. Pingback: Rom: praktikaliteter och intryck (del 1:3) | ia mitt i livet

 2. Pingback: Rom: spridda ögonblick och funderingar (del 3:3) | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s