Nyhetsbulletin

Det var ett tag sedan jag bloggade om nyheter från min del av världen så här kommer några stänk!

Fick en kommentar en dag om att jag skriver så mycket om att det inte regnar. Visst gör jag det, men efter så lång tid och med så mycket torka så är regnbehov och dito längtan det som överskuggar allt annat. I helgen hade vi halv storm och höll på att blåsa bort. Blåst torkar ut jorden, men i nuläget finns inte någon vätska i jorden att torka ut. Inget regn i prognosen så vi lever på hoppet!

Premiärminister Tsipras är på besök i USA hos Trump. Misotakis, ledaren för ND (Nea Demokratia – konservativt parti som leder opinionsundersökningar) har uppmanat Tsipras att ta alla tillfälligheter i akt och gripa alla möjligheter under besöket att få till stånd överenskommelser o likn. Jag undrar om Mitsotakis bara är korkad eller om han är en stor humorist. Det är Trump det handlar om. Han säger ja idag och nej imorgon och i övermorgon tar han tillbaka alltihop eftersom han egentligen inte uttalat sig. Personligen förstår jag inte varför Tsipras över huvud taget besöker Trump, men han kanske möter nå’n vettig människa därborta.
Jo, en vettig människa får han träffa! Den grekiske finansministern, Tsakalotos, och Tsipras ska träffa Lagarde, IMF, i Washington. Tsakalotos verkar lite trött på livet. Han tycker att det är svårt att jobba med/mot IMF eftersom de ”har en fot inne och en ute”. De är inte med i tredje stödlånet, men har ju en speciell ställning i världen när det gäller ekonomi och stort inflytande. I dagarna har det kommit nya siffror från IMF gällande Grekland och det kan nog bli hetsiga diskussioner mellan parterna. Den 23 oktober är det dags för delutvärdering igen och då träffas Greklands regering, euro-gruppen och IMF.

På tal om siffror visar en undersökning av trafikolyckor (2011-2015) i Grekland att landet har högst antal singelolyckor med dödlig utgång i hela EU. År 2016 dog totalt 804 människor i trafikolyckor.
Mer siffror: en rapport visar att de offentliganställda har mer i lön än de privatanställda. Jag är alltid tveksam till sådana här jämförelser för löner i den privata sektorn är inte offentliga, i alla fall inte i Sverige. Så vi hoppar jämförelsen och tittar på vad en offentliganställd tjänar i genomsnitt: 1 075 euro/mån, tjänstemän något mer. Intressant är att andelen fast anställd personal ökat! Hoppas att det är personal som behövs och som tidigare var visstidsanställda. Med tanke på kris och stödlån bör ju inte sektorn växa och det sägs att många fått avsked.

En advokat har mördats i Aten vilket dominerar nyhetsrapporteringen. Tre ungdomar har (på fastlandet) brutalt misshandlat två gästarbetare från Pakistan.
Här på Kreta handlar många artiklar om efterspelet till historien med den affärsman som för 6 månader sedan kidnappades och fritogs för några veckor sedan. Än så länge är 8 personer arresterade.
Så har vi ett ökat cyklande och därigenom ökar cykelstölder. Vapen beslagtogs hos en ung man här i sta’n. En 80-årig turist fick hämtas ut ur en ravin som han tänkt vandra. Bönderna ska få sänkt skatt och bekämpningsmedel och konstgödsel börjar bli ett problem.
Fastlandet har drabbats av några bränder de senaste dagarna, men mig veterligen har vi ingen brand på gång på Kreta. Det ska vi vara tacksamma för med tanke på vind och torka.
Den som tror att oljeborrning söder om Kreta är en ”död” fråga tror fel. Italienska ENI ger sig nu också in i området. Eftersom det finns flera intressenter anses Grekland ha en stark ställning när det blir aktuellt att skriva koncessionsavtal. Det lär dock inte hända så mycket på 1-2 år.
Europas största reseaktör, TUI, lovar att stanna i Grekland 40 år till. Jag vet inte om man ska vara glad över det med tanke på att de ska satsa på hotell och kryssningshamnar. TUI verkar gilla stora anläggningar, gärna all inclusive, och det ser inte jag som något direkt positivt, i alla fall inte lokalt. Och de stora pengarna, dvs vinsterna, går givetvis till TUI och inte till Grekland. Men. Det finns alltid ett men. Det är glädjande med satsningar, det kan skicka signaler till andra investerare. För det behöver Grekland så det vore bra om kapitalkontrollen helt kunde försvinna.

Så var det det där crime passionnel (eller ”mord i maffiastil” som en tidning kallade det) som jag utlovade i förra blogginlägget. Jo då, här är verkligheten bättre än dikten! Men kan man lita på allt man läser och hör?
Det här är versionen jag hört: hjärtspecialist är på väg från stad där han bor till by där han har en av sina mottagningar. På vägen blir han mördad. Mördaren är bror till hjärtspecialistens maka som gett brodern uppdraget pga att hjärtspecialisten har en älskarinna. Brodern står på vägen på förutbestämd plats, han är utklädd till jägare och skjuter totalt 6 skott.
Den här versionen finns i tidningar på nätet: hjärtspecialist är på väg från stad där han bor till by där han har en av sina mottagningar. På vägen blir han mördad. Mördaren är älskare till hjärtspecialistens maka. Han är på plats på mordplatsen och skjuter 3 skott (en annan artikel uppger 4 skott). Några jägare som är ute på jakt ser hela händelseförloppet från en högre punkt. Hur han är klädd framgår inte, men på foto från gripandet ser man att han har kamouflagemönstrade kläder på sig – alltså mer ”krigsklädd” än jägarklädd. Och brodern har nämnts i förbigående, men hans roll är oklar. Makan och älskaren har haft ett förhållande tidigare, dvs innan hon gifte sig med hjärtspecialisten, så nu spekuleras det kring vem som egentligen är far till barnet.

Hela historien är både otrolig och dramatisk samtidigt som den är lite pikant. Det riktigt tragiska är den fyraåring som för tillfället bor hos sin mormor. Hennes mors inblandning är inte helt klarlagd, men kanske hon åker i fängelse. Hennes pappa är död. Eller mördare – det beror ju på vem som är pappa. Enligt en tidning tyckte inte hjärtspecialistens familj och släkt om makan så där kan barnet kanske inte förvänta sig någon hjälp eller stöd. Vilken tuff start i livet!

Gå ut och njut av höstfärgerna i Sverige!


Vandra med mig på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Mer information http://inspirewiz.com
Välkommen!

8 tankar på “Nyhetsbulletin

 1. Kristina J

  Intressant och informativt om lite av varje. Som ny följare av bloggen är jag glatt överraskad. Önskar er regn, det var ordentligt torrt redan när vi var nere på Kreta i september.

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Hej! Som svar på din undran om Mitsotakis: Korkad! 😛 Men det finns en viss humor i den långa att-göra-lista som han med stort allvar räknade upp i TVn, så att han kan ha något att klaga på, som inte blev gjort, när Tsipras kommer tillbaka från USA. Slutklämmen var: ”jag hoppas att Tsipras inte bara träffar Trump för att bli fotograferad för intryckets skull!”. Precis som om Mitsotakis inte skulle göra exakt likadant själv, blä!!
  För en stund sedan såg jag direktsändningen av Tsipras´ och Trumps gemensamma pressinfo/-konferens, efter att de träffats bakom stängda dörrar. De var bästisar och bundis. Jag var förvånad över journalisternas envisa (och i mitt tycke oartiga) frågor till Trump om Obamacare, som alltså inte har ett dugg att göra med statsbesöket! 😦 Trump svarade i sammanfattning: ”Obamacare is dead!”, vilket jag också tyckte var oartigt att överhuvudtaget svara på något som inte hade med Tsipras-Trump-mötet att göra.
  Jag tyckte att Tsipras klarade sig bra, utan tveksamheter eller stakningar, men han talade ju grekiska förstås, skulle ha varit värre med hans engelska, hihi. ”Djävulens advokat” är kanske ett för hårt uttryck, men vad gör man inte för att få stöd och investeringar av ett av världens mäktigaste länder??
  P.S. Mötet med Lagarde gick också bra, bästisar och bundis där också! Vad kan vi mer begära? 😀

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jo, men det där ”stödet” kan den där pajasen dra tillbaka imorgon. Tråkigt nog kan ingen lita på Trump. Men visst – hade Tsipras inte åkt hade det blivit ett himla liv både här och där.
   Mitsotakis har vind i seglen, leder stort i opinionsundersökningar. Kan han inte bli övermodig och göra en blunder…det hade vi tacksamt tagit emot! 😉
   Skuldlättnader kan vi begära!

   Gilla

   Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Jovisst kan Trump ändra sig flera gånger om, men underligt nog och till min egen förvåning, så verkade herr Pajas verkligen mena det han sa om Grekland, bl a ”Greece is a great country with great people, who have suffered incredibly for a long time, the US and their people is standing by Greece”. Ungefär så sa han. Underförstått från bådas uttalanden kunde man också utläsa att Tsipras-Trump kommit överens om ”if you´ll scratch our back, we will scratch yours”. Enligt min uppfattning är även skuldlättnader inräknade i det, jag tror att både Trump och Lagarde är inne på den linjen. Då är det bara att vänta på vad Eurogruppen kommer att säga, nu när Schäuble är borta ur bilden som Tysklands ek.minister. Flera experter/journalister här i Grekland har nu sagt (efter Tsipras-Trump-mötet) att de tror att pågående utvärdering av 3:e stödlånet kommer att bli klar mkt snabbare än den tidigare. Det tackar vi för! 🙂

    Betr Mitsotakis, så är han just nu i Bryssel och träffar sina nyliberala europeiska bröder. ”Han blev välkomnad som om han var Greklands kommande ledare”, sa de i TV-nyheterna. Fan tro´t! 😛 Opinionsundersökningar är en sak, verkligheten en annan. Mycket hinner att ändras innan nästa riksdagsval. Jag tror att många greker ”hejar” på Tsipras i tysthet (det är ju inte ”inne” att göra det), de väntar och ser vad som komma skall.
    Ha en fin kväll, kram! 🙂

    Gillad av 1 person

    Svara
 3. Lena i Wales

  Tack för nyhetsrapporteringen!
  I UK är det stor skillnad mellan löner i privata och offentliga sektorn. Också väldigt stor skillnad ang pensioner och anställningstrygghet. Privata, mer betalt, sämre pension och mindre anställningstrygghet. Offentliga tvärt om.
  Önskar dej en bra dag!

  Gillad av 1 person

  Svara
 4. Vasiliki

  Nu förstår jag inte! Har Tsipras åkt till staterna för att köpa stridsplan (även skapa arbetstillfällen för amerikanerna) eller har jag fattat fel??!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det var inte aktuellt när jag skrev blogginlägget, men jag ser nu i ekathimerini att han gjort en överenskommelse om deluppdatering av befintlig flygflotta. Det företag som ska göra uppdateringen är baserat i Grekland, i alla fall har de sitt huvudkontor i Aten så det borde väl skapa arbetstillfällen i Grekland? Men visst är det anmärkningsvärt att det finns pengar till detta och tydligen höjdes en hel del ögonbryn i Bryssel.
   Och kanske det skulle vara lönande (på flera sätt) för både Grekland och Turkiet att sluta tjafsa om gränsen mellan länderna.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s