Det bidde en fingertutt

Imorse kändes luften annorlunda. Under några dagar har vi haft väldigt fuktigt väder som skrämmande effektivt suger ur en all kraft och livsvilja. Det verkar som om det taket nu lyfts och ett väderomslag är på gång. Skönt!

Ja, hur gick det då i torsdags? Det blev lite som när man långsamt släpper ut luft från en ballong. Ett litet väsande ljud som lämnar efter sig ett stycke sorglig latex. Eller som när Mäster skräddare skulle sy en rock. Fast för Grekland gick det inte så illa att det blev ingenting. Det blev i alla fall en fingertutt.

Grekland har genomfört reformer och åtgärder enligt villkoren för 3:e stödlånet. Alltså fick landet sin 3:e utbetalning på detta stödlånet och t o m lite extra pengar, totalt 8,5 miljarder. De kommer att betalas ut till Grekland i omgångar, varav den största nu så att de i juli kan betala tillbaka det mesta i form av räntor och amorteringar. Ren pengasnurr.

Skuldlättnader och justerade tillväxtmål blev det inte. Här blev det inget mer än lösa uttalanden. Och det är följdaktligen ganska rörigt, men huvuddragen tycker jag är:
– Skuldlättnader diskuteras 2018 när 3:e stödlånet löper ut. Men, och detta är viktigt, det gavs inga löften eller avtal eller utfästelser. Det kan alltså bli ingenting. Problemet för eurogruppen blir i så fall att de får fortsätta ensamma utan IMF.
– IMF kräver fortfarande skuldlättnader och lägre tillväxtmål för att överväga om (det är alltså inte givet!) de ska gå in som långivare 2018. Chefen Lagarde kommer att rekommendera att IMF avsätter 2 miljarder som ”stand by”-medel. Det framgår inte när eller om de ska vara villkorade eller vad de ska användas till. Kanske kommer klarare besked när beslut fattats i IMF.
– Det största problemet verkar inte vara skuldlättnadsfrågan utan tillväxtmålen. Där har IMF och eurogruppen helt olika inställning. Jag är inte ekonom så jag vet inte exakt vad problemet är mer än att IMF vill skriva ner tillväxtmålen så att investerare och andra får förtroende för Grekland igen. Och därmed skulle det bli fart på ekonomin.

Frågan om nyval har väckts igen, men en talesman för regeringen säger att det finns inga sådana planer utan det är val 2019. Vi får väl se, Syriza och Tsipras har inte legat etta i opinionsmätningarna under en längre tid.

Jag konstaterar att Grekland har haft väldigt stor otur denna gången. Med Brexit och val i Tyskland i september är EU helt enkelt försiktigt och framför allt euro-zonen. Man kan kanske tycka att efter 7 års kris är det väl inte hela världen att få vänta till nästa år. Jag tror att det är väldigt farligt och fel att tänka så. På de 3 år jag bott här och de långa perioder jag var här 2010 och 2012 märker jag nu en stor trötthet. Folk orkar inte prata om krisen och ekonomi och EU längre. Och som ett brev på posten snubblade jag över en artikel som beskriver precis det jag tycker mig se och den finns här. Läs den (den är inte lång)! Den är allmängiltig och är en väldigt bra beskrivning av hur människor reagerar i kris. Enligt artikeln är grekiska folket i fas 4 = depression. Och min Gud, vad de behöver fas 5 = hopp! Det behövs inte 2018, det behövs NU.

Några andra artiklar dök också upp i dagarna. Arbetslösheten är nu 23 %, för ungdomar är den 45 %. Det betyder att nästan hälften av de grekiska ungdomarna kanske inte har någon framtidstro. Vad betyder det för hela landet?
En annan artikel tog upp grekernas skatteskulder. Den är kort och tydlig med inte alltför många siffror och den finns här. Lägg märke till sista stycket:
In total 3.94 million taxpayers owe money to the state that adds up to 94.7 billion euros. This means that about one in every two taxpayers is a state debtor. Sixty-nine of them (including corporations) owe more than 100 million euros each – i.e. 28.7 billion euros or 31 percent of all expired debts to the state.
69 individer/företag är skyldiga grekiska staten 28,7 miljarder! Sätt blåslampa på hela den högen och låt Nikos och Maria ha kvar sin redan kraftigt nedskurna folkpension.

Så idag får jag nog säga att jag är både arg och ledsen. Men det hjälper ingen och förändrar inget. Imorgon ska jag ut och vandra för sista gången inför vandringsuppehållet juli-augusti. Det ska bli gott att vistas i de uråldriga, trygga bergen som stått här så länge oavsett vad människorna ställt till med.

Ha en skön söndag!

Vandra med mig på Kreta!
Du kan koppla av, njuta samt uppleva mina gömda pärlor.
Mer information på hemsidan http://inspirewiz.com
Välkommen!
PS. Erbjudande på hemsidan!!!

Lämna en kommentar