Blandat inför en laddad vecka

Då har vi pustat oss igenom värmeböljan som inte blev så förfärlig för oss här nere i sydost. Men 34 gr (officiell uppgift) som toppnotering igår söndag är så det räcker och blir över. Dessutom fick vi in sand och damm från Afrika. Det var lite disigt i helgen och varm luft full med damm är inte så behaglig att andas. Det går för övrigt oftast ut varningar riktade till de som har luftrörsbesvär att hålla sig inomhus.
Nu har temperaturen börjat sjunka, vinden ökat och vänt sig så nu skickar vi tillbaka dammet till Afrika. Temperaturen förväntas gå ner till normal och, under några dagar med regn, under normal.

Helgen har varit lugn eftersom jag planerat efter vädret. I fredags eftermiddag började jag med en ljuvlig stund: fotvård. Det är alltid gott och skönt, men extra mycket för vandringsfötter. Det blev en liten stund över då mina naglar på händerna fick sig en omgång. Det slog mig att jag aldrig varit på manikyr! När hon var klar med fil och lack hade jag de snyggaste naglar jag nå’nsin haft! Kan man liksom konservera looken så att de inte förändras…

Söndag frukost på stamstället och jag satt kvar ett tag till med min bok så vid lunchdags ungefär slant det ner ett glas vin och en chokladcrepes. Och god middag på kvällen. En riktigt skön, lugn och god söndag!

Jag satt här och funderade på vandring i veckan och hade nästan bestämt mig för ett försök med buss lite längre bort på onsdag. Då slog det mig att det var nog inte så lämpligt och det var alldeles rätt känsla. På onsdag är det generalstrejk i protest mot den senaste överenskommelsen inför delutbetalning av 3:e stödlånet. Överenskommelsen har börjat diskuteras i det grekiska parlamentet idag (framför allt om den strider mot konstitutionen) och man beräknar vara klar för omröstning torsdag eftermiddag, alltså 18 maj.

Färjorna har 2-dygns strejk som börjar strax efter midnatt tisdag. Det betyder att inga passagerare eller gods kommer att transporteras till och från de grekiska öarna. Andra arbetsplatser och organisationer kan börja strejka tisdag, andra ska eventuellt även använda torsdag. Jag är beroende av buss så det är lika bra att ställa in sig på aktiviteter i närområdet under perioden tisdag – torsdag. Kanske jag kan vandra på fredag, det är bara att vänta och se.

Men jag ska inte klaga eller gnälla! Värre är det för de som producerar grönsaker, främst tomater, här på Kreta. Priset sjönk idag pga den kommande strejken så det som gäller nu är gratis utdelning till ekonomiskt svaga familjer, getter kommer att få kalasa på en del och en hel del kommer att förstöras. Jag behöver väl inte säga att det är lite kyligt mellan lantbrukare och sjöfolk!?

Vad har vi mer på gång? Jo, Iraklio firar ”Slaget om Kreta” på söndag, det är 76-årsjubileum. År 1991 råkade jag hamna i 50-årsjubiléet i Rethymnon (uppe på nordkusten). Det var verkligen historiens vingslag! In på huvudgatan tågade 4 grupper av militärer: Grekland, Storbritannien, Australien och Nya Zeeland. Ja då, du läste rätt på de två sista. De kom från andra sidan klotet och stred bl a här på Kreta. Något som gjorde det hela väldigt påtagligt och rörande var de veteraner som satt på torget. Gamla ärrade soldater från ”down under” med sina karakteristiska hattar och medaljer på bröstet.
Det är faktiskt inte så länge sedan och vi får inte glömma.

Lite smått och gott: på Sidenvägskonferensen i helgen möttes ledare och andra personer. Det sker givetvis en del kontakter utanför programmet. Tsipras och Erdogan hade en träff då Erdogan ska ha upprepat Turkiets krav på utlämning av de 8 turkiska militärer som de anser var inblandade i militärkuppen ifjol. Tsipras ska ha fokuserat på hur banden mellan de två länderna kan förbättras. I mina öron låter det som om herrarna talat förbi varandra. Lite i alla fall.

Tsipras har börjat prata om folkomröstning i höst. Den skulle gälla konstitutionella frågor. Det höjs lite ögonbryn här och där eftersom det är parlamentet som beslutar om ändringar och tillägg i konstitutionen och det ska vara ett val emellan. En folkomröstning är alltså betydelselös, men tydligen skulle den kunna bli en spark på smalbenet på Ny Demokratis ledare Mitsotakis. Politiskt spel, alltså.

Yanis Varoufakis, förre finansministern, har kommit ut med en bok om förhandlingarna 2015: Adults in the Room: My Battles With Europe’s Deep Establishment. Får kanske läsas med lite kritiska ögon eftersom herrn å ena sidan sett gärna lyfter fram sig själv, men han är å andra sidan sett inte rädd för att säga vad han tycker.

Så är det bränder igång, flyktingar som stoppats, stor tågurspårning i norra Grekland, några mord och lite annat så’nt som händer lite varstans. Det verkar lite upprört i Aten för tillfället. Där pågår ett stort evenemang, Documenta 14, med utställning och installationer av modern konst, tema migration. Inte riktigt mitt bord med modern konst, men jag tycker att det låter spännande i en så klassisk miljö som Aten. Vilka underbara krockar och spännande kontraster det måste bli! Mer information finns på hemsidan.

Nu ska jag snart valsa in i min dusch som fungerar som den ska, men det gör inte vattentanken på taket. Jag får fortfarande köra el-uppvärmning av vattnet vilket solcellen ska sköta nu. Min hyresvärd är inkopplad (på ärendet. alltså – inte solcellen) och jag hoppas att han snart kommer fram till en lösning. Det är så himla tröttande när vardagliga saker som bara ska fungera inte fungerar. Men min arm är bättre!

Ha en bra kväll!

PS. Du kan följa bloggen via e-post eller RSS! Klicka på Hem och titta i vänstra marginalen. DS.

Vandra med mig på Kreta!
Du kan koppla av, njuta samt uppleva mina gömda pärlor.

Mer information på hemsidan http://inspirewiz.com
Välkommen!
PS. Berätta när du bokar att du läser bloggen så får du 15 % rabatt på vandringsvecka!

 

8 tankar på “Blandat inför en laddad vecka

 1. juliann66

  Det gläder mig att armen är bättre och att du fått omvårdnad, nästan från topp till tå!
  Vardagliga saker ska bara användas och på så sätt smörjas så att de fungerar. Ungefär som att det räcker att tanka bilen, spola vatten genom vattenlås och dammsuga. Varför ska man behöva kolla olja, rensa rör och byta dammsugarpåsar, liksom? Högst irriterande! Och varmvatten ska vara varmt, när man väljer den inställningen på kranen. Inte ska man behöva gå i/på taket för sånt!

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Ja, det blir verkligen en laddad och ”het” vecka! Du nämner att överenskommelsen om 3:e stödlånet har börjat ”diskuteras” i riksdagen idag. Vet du vad som hände? Jo, det var nära att det blev slagsmål! :O Gyllene Grynings talesperson Ilias Kasidiaris stod upp i bänken och höll ett anförande, då kommer NDs fd justitieminister (Dendias) släntrande förbi (han som bar ansvaret för att en stor del av Gyllene Grynings högsta ledning blev häktade efter mordet på Pavlos Fyssas). Kasidiaris tände på alla sju och menade att ”varför går du här framför mig när jag talar?” och sedan var cirkusen igång! K skrek, gapade och svor samt slängde vatten på Dendias m fl. Talmannen skrek på säkerhetsvakter (som aldrig dök upp!) och K fördes ut ur byggnaden. Riksdagens ledamöter var i chock, detta är faktiskt första gången det har hänt något så drastiskt inne i riksdagssalen.
  Det övergår mitt förstånd att dessa huliganer (Gyllene Gryning i kostym) sitter i den grekiska riksdagen! Det diskuteras nu om att det ”partiet” kommer att uteslutas från att rösta om 3:e stödlånets överenskommelse. Jag tycker att de skall uteslutas för gott!!
  Hoppas du fick en skön dusch och vad himla roligt att höra att din arm är bättre! (y) Ha en bra kväll själv! 🙂

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag såg nå’n rubrik om att en GY hade kastats ut, men ibland bara orkar jag inte med vuxendagis så jag läste det inte.
   Ut med dom bara! Kan de inte respektera andra och reglerna i parlamentet så ska de ut! Tyvärr skulle det väl bara stärka deras supportrar…..

   Gilla

   Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Vuxendagis, haha, ja det stämmer bra det! 😀 GY är ju faktiskt stämplat som kriminell organisation! Den enda anledningen till att de kan sitta i riksdagen, är att ”taket” för den längsta häktningstiden (18 månader) hade gått ut och alla blev utsläppta! Själva rättegången mot GY betr mordet på Fyssas, har ju dragit ut på tiden, det har varit enorma bråk och kalabalik och rättegången har blivit uppskjuten gång på gång. Nu, senast ikväll, hörde jag att man äntligen har hittat en lämplig lokal att hålla rättegången i och att man nu ska ha förhör/förhandlingar VARJE DAG!! Hmm….den som lever får se!

    Gillad av 1 person

    Svara
   2. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Näe….om den hade varit klar, då hade det inte suttit någon GY i grekiska riksdagen, de hade suttit i fängelse!

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s