Däremellan kommer fastan. Och några nyheter.

Så är Apokries, den tre veckor långa festtiden, över. Igår började fastan med Clean Monday (bönsoppa och drakflygning) och den bryts i påsk. I söndags var det karneval på flera platser i Grekland. I Ierapetra hade vi den största karnevalen någonsin. Bra väder, ny gata användes som fungerade jättebra. Här finns ”officiella” foton från karnevalen och här finns mina foton.

Jag måste bara få berätta att jag idag vandrat en kort vandring/långpromenad med en ovan vandringskund och en hund! Och kunden fick blodad tand och tänker fortsätta vandra – jätteroligt!! Hunden var nog besviken över stoppad get- och fårjakt.

Jag har slarvat med nyhetsläsning ett tag, men igår tog jag tag i det och backade. Förutom det som händer överallt som problem med droger, misshandel, skottväxling (på fastlandet!), trafikolyckor, jordbävningsaktivitet (på land!) och annat vardagligt så har jag plockat ut de här nyheterna!

En liten anmärkning: det verkar, i alla fall på sociala media, som om Sverige är helt upptaget med USA. Det pågår en del på vår egen bakgård ”Europa” som är värt att hålla ett öga på.

En något spänd situation som jag tror att de flesta i Sverige missat är Greklands nästa delutbetalning av tredje stödlånet (som avslutas under 2018). Den är kraftigt försenad pga att EU och IMF inte kommer överens. IMF säger att Grekland måste få skuldavskrivning, EU säger nej. Det är främst Tyskland som säger nej och deras ord väger tungt eftersom de är den största bidragsgivaren till Europeiska Stabiliseringsfonden (ESM) där stödlånen ligger. De hävdar att det skulle skapa oro och inte vara rätt med tanke på att de som tidigare fått stödlån, t ex Spanien och Irland, inte fått några avskrivningar. Viktigt i sammanhanget är också att det i april är val i Tyskland och i en undersökning svarade tyska folket att de inte vill att Grekland ska få avskrivningar. Idag ska parterna sammanstråla igen i Aten. Det är IMF, Europakommissionen, Europeiska Centralbanken, ESM och grekiska regeringen. Det är bråttom eftersom Grekland ska betala räntor och amorteringar i juni/juli. Det är den biten jag har svårast att förstå med stödlånen över huvud taget. Det är så liten del, ungefär en fjärdedel, som går till landet, resten betalas ut och går tillbaka med en gång.
Läget blir inte bättre av att den grekiska regeringen är hårt pressad och ligger väldigt lågt i opinionsundersökningar. De skulle inte vinna ett val idag.

Något som på senare tid har tagit större plats för folk, här på Kreta i alla fall, är situtionen med Turkiet. Det är spänt och irriterat. Turkiet har genom olika provokationer till land, till sjöss och i uttalanden skapat misstankar om att man vill utöka sitt territorium. Nyligen lämnade den turkcypriotiske ledaren i förtid samtalen med den cypriotiske presidenten. I april är det röstning i Turkiet om att utöka presidentens makt och det finns de som menar att Erdogan tar tillfället i akt att spela på nationalistiska känslor.
Grekland har vägrat utlämna turkar som flytt till Grekland efter planer på en kupp mot presidenten eller vad de planerade, det är lite oklart. Turkiet uppskattar så klart inte det utan vill ha dem utlämnade för att ställa dom inför rätta.
Situationen förvärras av att en av USA:s biträdande utrikesministrar, den med ansvar för denna delen av Europa och Asien, inte är tillsatt. Grekland försöker nå USA via Israel som man tydligen har bra kontakt med. Det är alltså lite darrigt för tillfället. Var NATO håller hus har jag inte riktigt fått klart för mig, de borde kunna ta de båda NATO-länderna i öronen.

Så har vi en nyhet som gör mig så ledsen, upprörd och förbannad att jag vet inte om jag kan skriva om den. Ifjol beslutade regeringen att flyktingbarn ska få gå i skolan. Då började föräldrar stå och protestera utanför några skolor när flyktingbarnen anlände. De hade som skäl att det fanns smittorisk. Det hör till saken att flyktingbarnen oftast gick i skolan efter det att de grekiska barnen gått hem och att de var läkarundersökta.
För sex dagar sedan var det dags igen i en by nära Thessaloniki. En grupp som bildats för ”byns väl”  protesterade utanför en skola. De buade när de 15 flyktingbarnen anlände med buss på eftermiddagen. En annan grupp startade motdemonstration och det sa så klart pang och polis fick rycka in. Politiska fraktioner, lokalbefolkning m fl ingick i båda grupperna.
Vi stoppar filmen där, fryser bilden! Och det är här jag reagerar så starkt! Jag bryr mig inte ett dugg om yttrandefrihet, politiska påtryckningar, folks svårigheter osv. Det här handlar om humanism och ingenting annat. För mig finns ingen ursäkt för att vuxna människor kan bete sig så inför barn oavsett var i världen det här händer. Protestera på annan plats, på annat sätt.
Alla barn är utlämnade till oss vuxna, de ser och härmar vad vi gör. Flyktingbarnen har inte valt att vara där de är, men får väldigt tydligt och grymt klart för sig att de inte är välkomna, ja till och med avskydda. De grekiska barnen ser att de där andra barnen är det tydligen okey att behandla hur som helst, de har inte ens rätt att vara där. Hur ska vi fortsätta framsteg i världen, arbeta för att alla ska ha det bra och verka för fred om vi lär ut rädsla och hat!?
Och en annan tanke som dök upp i just det här fallet: vad hände med grekernas berömda gästvänlighet och att de sägs vara så barnkära…

Korta nyheter

Anbud för att bygga nya flygplatsen på Kreta skulle vara inne i september och det har bara blivit tyst. Jag har frågat några grekiska vänner, men ingen har hört något.
Ny Demokratis partiledare Mitsotakis ska besöka Kreta 10-11 mars. Partiet leder i opinionsundersökningar.
En Porsche körde in i en annan bil vid en rastplats, uppskattad hastighet över 240 km/tim. Båda bilarna fattade eld, fyra personer dog. Bilen som blev påkörd hade stannat pga att föraren behövde gå på toaletten så han klarade sig, men inte hans familj. Så snabbt tillvaron kan slås i bitar! Det finns en video på olyckan, jag lägger inte ut den för den är riktigt obehaglig.
Slutspurt på tunnelbygge vid Aposelemis damm med hjälp av specialborr som kommit från Indien. Dammen ligger i närheten av Lassithi-platån och är mycket omstridd eftersom en by ”drunknat”. Byborna uppfattade att de fått löfte om att byn skulle räddas, men så blev det alltså inte.
I Malia har man hittat ett skelett i en brunn som kunnat identifieras som en turist från England som försvann för 11 år sedan (då var han i 20-årsåldern). Nu återstår utredning kring om man kan fastställa hur det gått till, dvs olycka eller mord, hur hamnade han i brunnen osv.
Jag skriver ibland om att Grekland, eller i alla fall Kreta (med undantag av Sitia) är dåligt på att locka till sig olika turistgrupper. Hittade en artikel om swingerskryssning bland grekiska öar, bl a ska de angöra Chania. Jag kan meddela att det uppe på nordkusten sett från Ierapetra finns i alla fall ett hotell som är inriktat på swingers. Så det är redan igång. Den här specifika gruppen lär väl dock hålla sig ganska mycket för sig själv så jag hoppas fortfarande på fler turistgrupper.
Ett gäng flyktingar sattes iland uppe vid Chania och kustbevakningen lyckades minsann få tag i båten och människosmugglarna.

Till sist något positivt och något helknasigt

En herde (kallades ”uppfödare” i Googles översättning) såg ett par turister stanna och ta foton. De körde iväg och när han kom fram till platsen såg han två plånböcker eller små väskor. I en av dem fanns 12 000 euro! Han hoppade in i bilen, lyckades köra ifatt dem och överräckte hittegodset till två överlyckliga individer. Världen är full av go’a, snälla människor!

Kolla den här artikeln! Högerklicka och välj ”Översätt till svenska”. Efter texten kommer en kort video. Visst är det underbart att se att forskare lyckats få honungsbin kan spela fotboll!? Jag funderar fortfarande över nyttan för mänskligheten…

Oj, det här blev ett långt inlägg! Jag ska bättra mig när det gäller nyhetsuppdatering så det inte samlas så mycket…
Ha en skön kväll!

Källor:
neakriti.gr
hxonews.gr
ekathimerini.com
…och några till!

12 tankar på “Däremellan kommer fastan. Och några nyheter.

 1. juliann66

  Visserligen är jag sjuk, så jag kanske kan skylla på det, men jag blev återigen helt konfys när du påstår att det bara är tre veckor till påsk. Jag vet ju bestämt att vårt barnbarn fyller år på skärtorsdagen i år. I april, alltså. Sen insåg jag att det är olika almanackor som gäller. Så krångligt!
  För övrigt blev jag glad för den positiva nyheten, de andra är så beklämmande, så jag vet inte vad jag ska säga…
  Vad bina beträffar är det kanske bra i förlängningen att folk inser att insekter inte är så dumma (i dubbel bemärkelse) och måste bevaras, inte gasas/förgiftas av Monsanto och deras likar. Men jag har kanske för stort hopp om mänskligheten…

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Vi skyller på sjukdom! Apokries som är 3 veckor slutade i söndags med karneval. Igår inleddes fastan som bryts i påsk. Hänger du med nu? För övrigt är det katolsk/protestantisk och ortodox påsk samtidigt i år (jag tror att det är vart tredje år de sammanfaller).
   Ja, jo, men jag kan tycka att det finns viktigare saker att lägga forskningstid och -medel på, men så’nt kan ju diskuteras. Jag undrar när första kravet på spelarlön ska komma från honungsbina…. 😉
   Krya på dig!

   Gillad av 1 person

   Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Tack för att du läser!
   Jag tycker vuxna ska behandla alla barn väl. I detta fallet måste jag erkänna att jag blev lite extra besviken på grekerna, men det är bara tt konstatera att alla typer av människor finns överallt.

   Gilla

   Svara
 2. Birgitta i Umeå

  Som vanligt läser jag med intresse händelser och göranden som sker i Grekland som du beskriver så bra.
  Då plötsligt kom det bara upp i mitt huvud: Varför skaffar du inte hund? Jag har haft 5 hundar och ett antal katter, men nu förlitar vi oss på dom grekiska husdjuren, då vi alltför ofta inte är hemma i Sverige.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Jag har varit hundägare och var t o m instruktör i SBK! Visst, de är härliga och ett sällskap, men jag tycker att bundenheten överväger. Var ska jag göra av hunden när jag åker till Sverige? Eller när jag sticker en dag till Iraklio? Än så länge överväger den enkla friheten, men vem vet….!? 😉

   Gilla

   Svara
 3. Lena i Wales

  Tack för all information! Det är inte alltid lätt att hänga med i allt, men intressant. Läget för Grekland verkar på många sätt vara svårt, men du rätar ut lite frågetecken för oss.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Vassego’! Framför allt är det tufft för många greker med sänkta löner, pensioner osv och höjda priser, skatter osv. Undrar när det ska vända!? Vi får hålla tummarna och hoppas!

   Gilla

   Svara
 4. Birgitta S

  Hej!
  Intressant läsning om saker vi i Sverige inte får del av. Nu är det knäpptyst om Grekland och lånen här hemma allt är fokuserat på Trump i USA?? Varför det är väl bara att konstatera att han är en katastrof o låt det vara en stund tills han gör något riktigt korkat o farligt att läsa om hans twitterinlägg???
  Erdogan i Turkiet är ett klart orosmoment skrivs en del om det här hemma i media men jag tror inte budskapet kommer fram han vill ha all makt i Turkiet troligen och den som tycker annorlunda skall bort.
  Flyktingarna och deras barn är en stor sorg för Europa jag förstår inte varför man ger sig på oskyldiga barn de är helt utlämnade till oss vuxna. De som flyr från Syrien är desperata tror ingen skulle sätta sig i en gummibåt med familj om man inte var helt utan hopp i sitt eget land.
  Hoppas du får många vandrare nu till våren och sommaren. Ja det där med hund vi är hundmänniskor och för ca 3år sen är vi utan tyvärr men precis som du skriver man blir så bunden att resa hela familjen är svårt och nu är sönerna stora även om de pluggar och bor hemma så jobbar de också på ledig tid det går inte ihop. Så länge jag jobbade skift slutade med det hösten 2015 var det ok i vardagen men nu är det skönt att kunna resa bort utan att fixa hundvakt.
  Tack för en bra och intressant blogg.
  Birgitta S

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Nyheter är mycket ”färskvara” så vill man följa något får man nog ge sig ut på nätet och leta. Greklands ekonomiska situation är väl en gammal och tråkig nyhet, det är ju inne på sitt 7:e år. Mannen i väster och den andre i öster kan vi inte göra så mycket åt, jag är mer orolig över Brexit. Det är visserligen 2 år dit, men det händer och kommer att hända mycket på vägen. Rapporteras det något om det i Sverige?
   Tack för att du läser! Ha en skön helg!

   Gilla

   Svara
 5. Birgitta S

  Hej!
  De där 2 väst o öst gubbarna får för mkt uppmärksamhet och Brexit rapporteras det fortfarande om här i Sverige inte lika mkt som tidigare och det är konstigt med tanke på hur det kommer att påverka EU och Europa.
  Trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s