Val i Grekland, avsnitt 1

I december och januari läste jag på inför valet 25 januari, diskuterade med folk och försökte förstå. Så kom vårens förhandlingar då det blev många turer och utspel. Så var det dags för folkomröstning i juli, avtalet skrevs under och regeringen avgick i augusti. Det blev mycket bloggande, det var roligt och intressant.
Nu är det dags för val igen och det är kanske ett ödesval. Reformerna är beslutade, stödlånet i hamn – hur ska allt implementeras och tillämpas? Det är som om Grekland står vid ett viktigt vägval för framtiden.

Men tyvärr känns det som om valtröttheten slagit till. Det är tredje gången i år, alltså ett val i kvartalet! Och om ingen vinner och kan bilda regering denna gång så blir det ett nytt val. För min del orkar jag inte längre ta in så mycket mer information på egen hand, dessutom är valtider enligt min mening mest utspel och tjafs. Men ”val” har verkligen fastnat i min hjärna, mitt senaste blogginlägg på firmans hemsida handlar om valfrihet.

Valtröttheten kan ligga till grund för två saker, tror jag. Dels den stora andelen osäkra väljare, dels att många röstar som de brukar rösta utan att tänka till.

Idag träffade jag en grekiska som inte ska rösta på söndag. På min fråga varför inte svarade hon att hon inte vet vad hon ska rösta på. Jag menade att då kan man väl rösta blankt vilket jag tycker är ett bra sätt att visa att man ser rösträtt som en rättighet och skyldighet samtidigt som man säger att ”tyvärr kan jag inte ge någon av er förtroendet att regera”. Inrikesministern håller med här och den jag pratade med höll också med, men förklarade att blanka röster i Grekland ges till det vinnande partiet! I mina öron låter det helt otroligt! Kan det verkligen stämma? Den som vet får gärna skriva i kommentarsfältet.

Kampen om de osäkra väljarna och att så många greker i undersökningar uppgett att de önskar en samlingsregering märktes tydligen i den valdebatt som hölls i grekisk tv i måndags kväll mellan SYRIZA och Nea Demokratia (ND), de två största partierna (artikel finns här). Var och en vill vinna och inte samregera samtidigt som de pratar om samarbete och koalition. Det blir lite av dubbla budskap och jag vet inte om det underlättar för väljarna. Det jag mest reagerar på står i slutet av artikeln. Ledaren för ND menade att flyktingströmmen till Grekland skulle bero på SYRIZA:s politik. Det var väl ändå både okunnigt och klumpigt. Tsipras svarade att den frågan är något mer komplex och det kan det väl ligga en hel del i, eller hur?

För den som önskar mer kommentarer och lite analys hänvisar jag till bloggen Politik i Grekland.

Imorgon kommer en gästbloggare så då kommer ”Val i Grekland, avsnitt 2”. Jag berättar inte mer än att hon har bott drygt 20 år i Grekland, är svenska och kommer att ge sin syn på läget i Grekland och valet. ”Den som väntar på något gott”….

Ha en bra kväll!

5 tankar på “Val i Grekland, avsnitt 1

  1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Halloj! Nej, det blev nog ett litet missförstånd där mellan dig och grekinnan. Blanka röster räknas INTE in i det vinnande partiets röster. Det är mer symboliskt. Man brukar säga, att om den person som röstar blankt EGENTLIGEN vill rösta på ett visst parti, men inte gjorde det, då är det till fördel för det vinnande partiet (att personens röst inte gick till motståndarens parti). Hänger du med? 🙂

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Japp, det är samma resonemang som förs i Sverige så folk röstar hellre på nå’t de inte gillar än att rösta blankt.
      Tidigare räknades blanka röster in bland ”ogiltiga” i Sverige, men det ändrades för en del år se’n så de räknas separat. Vet du hur de räknas här?

      Gilla

      Svara
      1. Ingalill Franzén Polikarpidou

        Bifogar ett utdrag ur Wikipedia betr rösterna i det senaste grekiska valet i januari 2015. Det verkar som att alla röster räknas för sig, även ogiltiga och blanka, men dessa räknas naturligtvis inte in i det segrande partiets röster

        Valid votes 6,181,274 97.64 Decrease1.37
        Invalid ballots 114,703 1.81 Increase1.23
        Blank ballots 34,809 0.55 Increase0.14
        Votes cast / turnout 6,330,786 63.87 Increase1.38
        Abstentions 3,580,709 35.13 Decrease1.38
        Registered voters 9,911,495
        Source: Ministry of Interior

        Seats won in the new parliament
        Coalition of the Radical Left: 149 seats
        New Democracy: 76 seats
        Golden Dawn: 17 seats
        Potami: 17 seats
        Communist Party: 15 seats
        Independent Greeks: 13 seats
        Panhellenic Socialist Movement: 13 seats

        Gillad av 1 person

        Svara
  2. Pingback: Val i Grekland, avsnitt 2 med gästbloggare | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s