Hemma igen

I lördags kväll kom jag hem efter nervös mellanlandning i Aten. Vi var sena, men det ordnades smidigt och snabbt så jag hann med nästa flight. Roligt med service och proffsighet (Aegean Airlines).

Mottagandet kunde varit bättre. Jag körde ner från Iraklions flygplats i massivt mörker med stundtals kraftigt regn och dito blåst. Läste idag på nätet att det varit en tornado väster om Ierapetra i lördags kväll som förstörde 20-25 växthus. Så jag ska väl inte klaga på min bilfärd.

När jag åkte till Sverige var det lågsäsong – nu är säsongen över. År 2010 följde jag höst och vinter så jag var förberedd, men det kändes ändå som en stor skillnad. Söndagsfrukost på vanliga stället och då insåg jag att det är turistshoparna som stängt, någon enstaka taverna, det är färre människor ute men annars är det som vanligt. Några tavernor har stängt 1-2 veckor för storstädning och serviceunderhåll, de öppnar igen när de är klara. Det är skönt att bo i en stad som fungerar året runt och inte en turistort.

Igår kväll träffade jag ett svenskt par som är här i 1 månad! De har varit på Kreta tidigare, bl a i Paleochora på västra Kreta men ville nu se lite mer av ön. Än så länge tyckte de mycket om Ierapetra, alla vänliga människor och området. Mycket prat om resor, livet mm och några tips från mig. Roligt!

År 2010 reagerade jag på att grekerna tog på sig jackor, skor osv redan i slutet av oktober. Efter att ha varit här en hel sommar förstår jag att det handlar om vilka referenser man har. För mig är vädret nu som sval sommar (jag är den ende som går barfota i sandaler) medan det givetvis känns svalt och kanske t o m kyligt för den som är van vid heta somrar. Jag får väl stå ut med att alla tittar och undrar om jag är knäpp. Gå och svettas i jacka osv tänker jag inte göra.

Idag umgås jag med trötthet och huvudvärk. Det kostar på att utvärdera sina handlingar och beslut, men jag är nu ännu mer övertygad än jag var innan: jag har gjort rätt, det är här jag ska vara. Omtumlande att växla mellan miljöer. Får ta det lugnt och landa i min vardag igen. Lektioner i grekiska idag gav näring åt huvudvärken.

Denna veckan ska jag plugga grekiska för att komma ifatt och ägna mig åt småfix. Nästa vecka blir det uppkavlade ärmar för att få ut firman på nätet. Solen lockar, himlen är blå, bergen ropar….det blir nog vandring på onsdag!

3 tankar på “Hemma igen

  1. Jannis

    Du är inte ensam med sandaler utan strumpor här i I-a. Vi var fyra som satt vid arakafenion vid lunchtid idag och njöt av sol och värme. Men kretensarna förväntar sig höstens ”kyla!, men klagar över värmen på gymmet.
    / Jannis

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s